torsdag 14 februari 2013

Knivrecension Ka-Bar 4082 "Phat Bob"

Designersamarbeten III, Dozier 


Bob Dozier är en av knivvärldens mest välkända profiler och i min tredje presentation under rubriken "Designersamarbeten" kommer en av hans Ka-bar producerade knivar "Phat Bob" att avhandlas.

Efter att ha sett och läst en hel del om Doziers customknivar så föddes ett visst habegär som det så ofta gör. Det var något med de bedrägligt enkla linjerna som redan på bild ser ut att passa min hand. Bob har tillverkat handgjorda knivar sen 1960 så han har haft tid att finslipa detaljerna på sina modeller och det märks. Hans knivar är ett utmärkt exempel på devisen "form follows function". De flesta av hans knivar är inriktade på jakt och fiske men han gör även andra sorter exempelvis riktade mot militär användning.

Dozier orginal, DK-SK Folding Pro Skinner

Det var det som tillsammans med att handtaget var av micarta och inte svart som väckte intresse för Ka-Bars modell KA-4082. För det är till syvende og sidst en fråga om pengar. Bob Doziers original kostar runt $575 och den serieproducerade versionen har ett riktpris från Ka-Bar på $70 men går att få billigare genom t ex eBay-butiker eller Knifecenter där normalpriserna ligger runt $50. Och för de pengarna får man en mycket välbyggd kniv med många av de specifika dragen från ursprungsmodellen om än i enklare material och förstås inte samma finish.

Ka-Bars version "Phat Bob", mod KA4082


Samma knubbiga svepande mjuka linjer som originalet

Handtaget är riktigt bekvämt och passar min hand utmärkt. Jag skulle kunna tänka mig lite mindre aggressiva "jimpings" på bladryggen som alltid. Det ger förvisso ett gott fäste för tummen men orsakar också ömhet när kniven brukas. Formen är annars generös med ett tjockt handtag som fyller handen bra. Mjuka linjer ger också ett mjukt men stabilt grepp och skållorna är välvda vilket bidrar till ökad komfort. Micarta är ett av mina favoritmaterial när det kommer till knivhandtag. Det är skönt att hålla i och åldras med värdighet. Efter en tids användande och slitage får det dessutom en härlig patina. En av de få invändningarna jag har mot handtaget är att clipet känns mot handflatan om man inte kommer helt rätt i greppet.

Grön kanvasmicarta  i handtaget


Bekvämt grepp, sånär som på clipet

Kniven var riktigt vass redan från start. Bladstålet är det välbekanta AUS-8 här härdat till ca RC59. Den lite "knubbiga" formen på bladet och den relativt tjocka nacken är bedräglig. Den skär överraskande bra! Orsaken står att finna i den utmärkta bladprofilen. Det här är en av de bästa skålslipningar jag sett prov på överhuvudtaget. Den är mycket hög och tämligen djup vilket ger ett mycket tunnare blad än vad det först verkar som. Eftersom kniven är tunn bakom eggen är den närmast köksknivslik i sin profil. Det gör förstås att den blir mindre robust men mer "kniv" i mitt tycke. Bladet som är en modifierad "droppoint" har en lätt polerad satinfinish.

Droppoint blad i AUS-8 med utmärkt skålslipning


Den tunna pladprofilen gör att Phat-Bob skär ruskigt bra

Mitt exemplar ger lite motstånd när man öppnar kniven. Det är troligen något som kommer att rätta till sig med ytterligare tids användning. Den glider inte helt lätt men toleranserna är små och det finns i gengäld inget glapp eller spel överhuvudtaget i bladet. Låsningen, en "linerlock", är riktigt bra och lätt att släppa och den säkrar bladet med ett ljudligt och betryggande "klack". Glidlagren är i det ofta använda materialet fosforbrons men jag vet inte hur tjocka eller vida de är då jag inte demonterat kniven.

Kraftig och bra linerlock

Clipet är flyttbart för att även vänsterhänta skall kunna bära kniven. Varför förstår jag dock inte eftersom urfasningen i skållorna, vilken möjliggör smidig åtkomst till enkelsidiga tumpinnen, återfinns enbart på en sida av handtaget. Tumpinnen i sig själv är däremot flyttbar. Det vore därför bättre att producera en separat version för vänsterhänta. Som det är nu förfular bara det tomma fästet för clipet micartaskållorna.  På den här punkten borde den serieproducerade kniven följt orginalet!


Rejäla "jimpings" för fäste. Ensidig tumpinne som dock går att skifta till andra sidan  

Överlag kan sägas att det är en mycket bastant kniv. Den är relativt tung för sin storlek men den ger också mycket i gengäld. Den skär riktigt bra och den polerade micartan, ett ok clip och formen på den hopfällda kniven gör att den passar bra i fickan och är lättburen trots sin vikt. 

De gröna micartaskållorna ger en skön "vildmarkskänsla" enligt mig. Materialvalet och formen på kniven andas uteliv och jakt. Den känns inte så aggressiv i sin framtoning utan är mer att betrakta som en stabil fickkniv. Ytbehandlingen på handtaget gör att kniven känns insliten redan från början. Finishen är överlag hög men någon liten miss finns i framförallt micartan som kanske inte heller är av den högsta kvalitén men ändå fullt duglig.

Finishen är genomgående god

Det här är den första kniven jag äger från Ka-Bar men inte den sista**. Deras modellprogram har varit och är rätt inriktad mot fastbladare och militära knivar både för de som faktiskt använder dem och de som önskar att de kunde. Några fällknivar har funnits men inget som direkt lockat mig tidigare.

En robust pjäs som skär som en skalpell

Phat Bob är ytterligare ett exempel på ett lyckat samarbete mellan kända knivmakare och större knivmärken och var för mig en positiv överraskning. För en rimlig peng får man bra kvalitet och framför allt förlagans designförtjänster.


Specifikation*:

Längd utfälld: 184 mm (7,25")
Vikt: 148 g (5,2 oz)
Bladlängd: 76 mm (3")
Godstjocklek: 3,2 mm (0,125")
Bladstål: AUS8, HRC58-59
Handtag: Green Canvas Micarta
Lås: LinerLock

Mer info här.

Producerad av: Ka-Bar, tillverkad i Taiwan


/ J - customrecensent,  d v s mina recensioner skrivs för hand i begränsad upplaga

*Något förbryllande är att det på nätet förekommer flera olika uppgifter om t ex bladlängd (uppgivet 3" eller 3,12") och vikt (5,2, 5,3 eller 5,6oz) Det bör också tilläggas att kniven finns att få i en begränsad upplaga med D2-stål och svart Micarta istället. 
**I skrivande stund väntar jag efter beställning på "Ka-Bars Dozier Hunter", en något enklare variant med handtag i zytel som kommer att recenseras vid senare tillfälle. 

2 kommentarer:

  1. En jäkla vass recension! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Lite andra intressen får dela på uppmärksamheten i väntan på den riktiga cykelsäsongen!

      Radera