fredag 8 februari 2013

Knivrecension SOG Twitch II

Den perfekta fickkniven del 4 

Den som är på jakt efter en liten smidig fickkniv och inte råkar ha en knivsamlande galning i närheten att få råd ifrån söker lämpligen på nätet. Väl där kommer vederbörande snart  stöta på märket SOG och särskilt deras modell "Flash I" som är flitigt recenserad och ofta hyllad, inte minst på youtube. Det är då lätt att tänka - den slår vi till på.

Det var ungefär så jag resonerade en gång i tiden. Men där pausar vi bandet ett ögonblick så ska jag krångla till det något. SOG Flash har i mina ögon nämligen ett mycket stort aber och några små. Den är vansinnigt ful och känns plastig med ett märkligt format handtag som inte passar mig och då spelar det mindre roll vilka andra eventuella fördelar den kan tänkas ha. Det enda jag skulle tänka på är att jag har en ful och trist plastbit med plåtblad i fickan. Dessutom har Flash-modellerna gjort sig kända för att ha mer spel än en kammarorkester. 

Det var av de orsakerna jag från början sneglade på en annan i mitt tycke mycket snyggare kniv i SOGs sortiment, Twitch. Som intresserad av knivar är det några märken man måste pröva på, SOG är ett av dem. Det tog några år innan jag beslutade mig men till slut blev det en Twitch II som jag här tänkte beskriva i närmare detalj.

SOG Twitch II

Twitch II är en i mitt tycke sofistikerad kniv som utstrålar en känsla av hi-tech. Den är inte en direkt efterföljare till "Flash" men de har vissa gemensamma drag som exempelvis formatet. Men Twitch är bättre på flera punkter där jag tycker att  Flash faller till föga. Handtaget är mer ergonomiskt och i bättre material. Den är lättare att öppna med sin "flipper" och framför allt andas den elegans. Den valda modellen "II" tycker jag har den bästa storleken för "EDC" i familjen. Twitch I är en mindre kniv och "XL" som namnet antyder större medan minstingen "Blink" i princip är en sedelklämma med knivblad. Men av någon anledning gillar jag den sistnämnda ändå så den lär nog införskaffas i framtiden. Sen har det även gjorts varianter med tantoblad samt med annat material i handtaget, någon form av plast. Som med många populära knivar finns det ett antal varianter att välja på.

Enkla linjer

Ett tunt blad i kombination med tämligen tunna sidor i handtaget gör det här till en slank kniv som inte tar mycket plats i fickan. Den är inte någon lättviktare för sin storlek mycket beroende på att SOG valt att ha stål-liners under aluminiumgreppet vilket jag tycker är en onödigt kraftig konstruktion. Det finns därför många gram att spara men totalviken tillsammans med materialen, utformningen och ett ok clip gör den ändå lättburen. 

Sofistikerad hi-tech i slank förpackning, Twitch II

Handtaget är gjort i anodiserad 6061-T6 aluminium med en finish som nästan känns blästrad. Den är inte helt polerad men inte heller sträv. Ytan ger därför tämligen bra fäste i sig. Det är en liten kniv men handtaget har en form som gör den hyfsat komfortabel att arbeta med ändå. Mest naturligt känns att greppa den med tummen på ovansidan av kniven och den ger då ett bra trefingergrepp. Ett exempel på hur den tämligen fyrkantiga formen anpassats är urgröpningen för tummen på ovansidan av handtaget. Själva flippern fungerar som halkskydd när kniven är utfälld. Kniven är även försedd med ett litet hål för fånglina. Något jag personligen inte är någon större vän av och därför nästan aldrig använder. Sammantaget kan sägas att kniven har ett bekvämt grepp för sin storlek men kanske inte är något jag skulle använda för att tälja Emils etthundra trägubbar.

En liten detalj som kan påpekas är att hälen/basen på bladet sticker ut i hopfällt läge. Det är något jag generellt inte gillar på fällknivar. Den riskerar att fastna och dessutom samlar det smuts. Men i det här fallet så är hälen i alla fall rundad och den hakar inte i saker och ting.

Tämligen bekvämt handtag 

Det som däremot kan fastna är tumpinnarna då de sticker ut en aning utanför handtaget. Det gör dem förvisso lätta att komma åt och använda men gör att de då och då fastnar i kanten på fickor. Placeringen av dem är dock utmärkt, de är inte i vägen när man brukar kniven. 

En riktigt bra bladform för vardagsbruk i AUS8

Bladformen är kanske knivens största tillgång. Twitch II har ett elegant "droppointblad" med flat slipfas/FFG** och SOGs vanliga kvalitet på primäreggen vilket borgar för mycket goda skäregenskaper. Det finns fördelar när man arbetar med så breda blad som t ex Spyderco ofta har med sina lövformade blad men SOGs smalare variant på Twitch gör att kniven tar mindre plats i fickan. Den får en slankare profil helt enkelt.

Bladstålet däremot är inte så mycket att hänga i granen. AUS8, i alla fall i den versionen, håller av någon anledning inte skärpan särskilt väl. Den var vass när den kom, den går lätt att bryna upp men den blir fort slö och då använder jag den bara till småsaker bör påpekas. Ytan har dock en snygg satinfinish.

Den stora pivotskruven döljerfjädern till S.A.T. Kombinationen backlock och flipper kräver en udda lösning

Öppningen kan ske på flera sätt då kniven har både "thumbstuds" och en "flipper". Kniven är också assisterad med SOGs S.A.T (SOG Assisted Technology) vilket gör den mycket snabböppnad. Både flippern och tumpinnarna kan användas med höger och vänster hand.

Inledningsvis var kniven rätt seg att fälla ut och fastnade t o m halvvägs ibland. Efter användning är den nu dock mycket kvick. Den låser utmärkt och har inget spel eller glapp i sidled. Eller det kanske är en liten sanning med modifikation. Som nästan alla "lockbacks" kan man provocera fram en mycket liten rörelse upp och ned om man greppar bladet och handtaget och vickar hårt. Jag har däremot inte upplevt problem med att SOGs speciella pivotskruv (som innehåller en spiralfjäder till SAT) skulle ge upphov till glapp i sidled. Det är annars ett problem många beskriver. Mitt exemplar har därför även nära perfekt bladcentrering. Kan vara så att jag haft tur eller så har SOG åtgärdat problemen på något sätt. Det tycks annars vara en återkommande kritik mot deras fällknivar generellt. 

Ovanlig lösning ger många lager


Twitch II är något så ovanligt som en kniv med både "backlock" och flipper. Det här är den enda knivmodellen som jag känner till som har den kombinationen. Det kräver en speciallösning som innebär att låsarmen är delad och därmed sträcker sig runt själva flippern. Det fungerar men en liten nackdel blir de många "lager" som kniven därmed får, sex stycken närmare bestämt. Det påverkar inte funktionen och komforten i kniven då det är väl utfört. Däremot blir det många små skrymslen och vrår för smuts att leta sig in i för att inte tala om vätskor. Så just matberedning kanske skall undvikas med den här kniven. Annars fungerar den rätt bra som skalkniv har jag noterat. 

Kniven går att demontera men det är inget jag rekommenderar då den innehåller många små delar. Det för också med sig nackdelen att den "skallrar" lite i stängt läge. Några extra blir det bland annat av den andra låsfunktionen som kniven är utrustad med. Det består av en liten glidplatta som förhindrar att den ordinarie låsarmen kan röra sig och därmed spärrar kniven i respektive hopfällt och utfällt läge. Den är tänkt att lugna folk som är oroliga för att den assisterande funktionen ska göra att kniven öppnas i fickan***. Den är dock helt onödig på den här kniven då det krävs rätt mycket kraft och rätt vinkel för att aktivera kniven. Väl framme låser bladet stabilt och den finns ingen risk att det skulle ge sig. Som alla enhandsöppnade knivar med den här typen av lås är det lite pilligare att fälla in med en hand men det går bra med lite träning.

Bra clip och extra säkerhet på Twitch II

Clipet är brett och fungerar bra. Särskilt bra är att det är lätt att greppa när man skall dra kniven, handen hamnar då i en naturlig position för att använda flippern utan att byta fattning. Det är ett ganska styvt clip så det är ingen risk att man tappar kniven. Det går också att flytta från höger till vänster sida men inte upp eller ned. 

Som helhet gillar jag SOG Twitch II då den har flera starka sidor. Den är lätt att bära som fickkniv mycket beroende på storleken som för övrigt är riktigt bra när det gäller "EDC". Bladlängden duger till det mesta och bladformen gör den till ett utmärkt litet skärredskap. Twitch II är dessutom mycket lättöppnad med sin flipper och SAT-funktion. Men den har även några nackdelar. Den är lite tung för sin storlek om man nu bryr sig om det. De många delarna i konstruktionen gör den känslig för smuts och  svårare att rengöra. Enligt flera recensenter har det funnits problem med utförandet när det gäller fit och finish. Men mitt exemplar är riktigt välgjort med mjuk och smidig öppning, bra lås, centrerat blad och allmänt bra passform. Satinfinishen på bladet och det gråanodiserade handtaget gör att kniven ger ett elegant intryck och de tekniska lösningarna gör den intressant. 

Snygga detaljer på en bra liten kniv

En kniv jag förordar för den som gillar snyggt förpackad teknik som är lätt att bära och skär riktigt bra. En utmärkt liten fickkniv helt enkelt!


Specifikation:

Längd utfälld: 157 mm (6,2 inches)
Vikt: 73,7 g (2,6 ounces)
Bladlängd: 67 mm (2,65 inches)
Godstjocklek: 2,5 mm (0,1 inch)
Bladstål: AUS8
Handtag: Aluminium 6061-T6, anodiserad grafitgrå

Producerad av: SOG, tillverkad i, tja den uppgiften är svår att komma åt

Mer produktinformation här


/ J - i akronymland, gillar SOG utrustad med S.A.T som EDC

*Särskilt av "Nutnfancy" som på sin youtubekanal använder den som referens till det mesta.
** "FFG - Full Flat Ground" - bladet är slipat som en hel fas med endast en mindre sekundäregg.
*** Den enda kniv jag har som öppnar sig i fickan ibland och därmed är lite farlig är Kershaw Chive. Annars är det ett ickeproblem. Snarare större på fällknivsmodeller med dålig "detent", att trycket på bladet i stängt läge inte är starkt nog för att hålla bladet på plats. Det har inget med eventuell assistans att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar