fredag 11 april 2014

Knivrecension Spyderco C65CF "Lum Chinese" Nishijin

- Designersamarbeten IX, Lum Dagens presentationsobjekt skiljer sig markant från "Code 4" som var förra veckans kniv. En annan stil och ett annat formspråk. The Beast and the Beauty.

Lum Chinese är en modell som funnits med under många år i Spydercokatalogerna i olika utföranden och varianter varav de flesta är tagna ur produktion sen en tid tillbaks. Men förra året återinfördes en specialutgåva av ursprungsmodellen den här gången med glasfiberhandtag*.

Spyderco Chinese tillhör en av de där knivarna jag alltid velat ha i samlingen men inte skaffat tidigare. Det är något med de bedrägligt enkla linjerna som tilltalar mig. Hela kniven är en enda lång svepande kurva i såväl öppet som stängt läge. Hela designen känns därför sofistikerat balanserad.

Spyderco Lum Chinese med Nishijin-handtag


Just den här versionen är försedd med en speciell variant av glasfiberskollor som ger ett tredimensionellt djup i mönstret vilket ser ut att ändras beroende på hur ljuset reflekteras i det. Mycket intrikat effekt, mer om den senare. 

Kulturmöte målat med svepande linjer


Bob Lum som står bakom den här knivdesignen var känd för just den här typen av "öst möter väst"-knivar. Konstverk målade i enkla penseldrag. Dessvärre gick han bort 2007 så några nya knivar lär inte dyka upp. Men förutom Chinese har han designat "Lum Tanto" som både fällkniv och fastbladare åt Spyderco. Det finns även ett par modeller; Hunter och Encounter formgivna av honom att köpa via Japanese Knife Direct och förstås några Benchmademodeller för den som gillar hans knivar.


Blad


Till och med för att vara en Spyderco är det här bladet ovanligt lövformat. Inspirationen till det hämtade Lum från klassiska kinesiska knivmönster. Formen ger ett brett blad med kapabel spets som egentligen inte är långt borta från en kökskniv. En tydlig men liten falskegg på ryggen lättar bladet något men är framförallt en estetisk detalj som ger en extra dimension till den enkla formen.

Själva definitionen av ett lövformat blad


Bladet är fullt flatslipat från en godstjocklek på endast tre millimeter. Det ger tunt stål bakom eggen vilket gör att kniven skär ruskigt bra.

En falskegg längs större delen av bladryggen förstärker linjerna


Stålet är japanska VG-10 som är ett stål som ursprungligen togs fram för att användas till sekatörer och köksknivar vilket märks. Det är motståndskraftigt mot rost, lättslipat och tar en egg bra. Det är ett av mina favoritstål. Och apropå det så kom kniven mycket vass på sedvanligt Spydercovis. Det är en av orsakerna till att jag gillar dem som märke. En konsekvent god kvalitetskontroll där riktigt bra fabriksegg är en del av konceptet. Det kan tyckas simpelt men förvånansvärt många tillverkare fallerar på det området.


Handtag


Inledningsvis kanske det skall betonas att materialet i skollorna är glasfiber och inte kolfiber vilket ibland är ett missförstånd som kringgärdar den här utgåvan av Lum Chinese har jag noterat i diverse texter på nätet.

Nishijin glasfiberskollor


Nishijin är en namnet på en gammal japansk vävteknik som här använts på glasfiber vilket ger ett speciellt cirkulärt mönster som påminner om virvlar. Det ger ett tredimensionellt intryck av väven som är fascinerande. Det är lätt att komma på sig med att sitta och titta på handtaget långa stunder och luta det i olika vinklar för att få effekten att framträda. Färgen är svart och grå men i visst ljus kan det se nästan blå ut och i annat mer silvrig. Det är en del av charmen med materialet.

Bolstren är skruvade på en ram av stål som är urborrad för att bli så lätt som möjligt. Det och materialet i skollorna samt bladets slipning hjälper till att hålla ned vikten till blygsamma 86 g vilket inte är tungt för en fullvuxen fickkniv. Konstruktionen på handtaget är annars en klassiskt öppen dito med två distanser i ryggen förutom pivotskruven och ett rör som fungerar som fånglinehål. 

Det råder inga större tvivel om att handtaget liksom övriga kniven är konstruerad med estetiska hänsyn tagna men trots detta är handtaget tämligen bekvämt även om det finns bättre. Vad som är bra är att det är ytterst neutralt vilket gör att kniven passar de flesta handstorlekar och möjliggör många olika greppvarianter. Men det är inget jag rekommenderar för tyngre arbeten. Till det är det alldeles för tunt. 

För den som söker efter hög friktion, parerskydd, tumramper, urtag för fingrarna eller dylikt finns bättre alternativ. Handtaget är tämligen halt och det är inget jag skulle ta med på fisketuren, jakten eller som "bushcraft"-kniv. Det är rätt uttalat en mer sofistikerad kniv för fickan, en "gentlemens knife" om man så vill. 


Öppning och lås


Eftersom det är en Spyderco öppnas den med ett hål som i det här fallet är i 12mm-utförande. Det kan nås från både vänster och höger sida men är delvis täckt av låsarmen om man är vänsterhänt.

Ett öga med 12 mm diameter står för öppningen. Det är något skymt för den vänsterhänte


Låset är ett väl utfört exempel på en Walker linerlock. Spyderco är ett av få märken som nämner upphovsmannen när de använder låskonstruktionen. Äras den som äras bör!

Den har en relativt tunn låsarm som dock fungerar perfekt. Låser stabilt och säkert varje gång med en förtroendeingivande högt "klack". Bra spänst i låsarmen men ändå lätt att släppa tack vare det frikostiga urtaget handtagssidan för ändamålet. Kraftigare än så här behövs inte givet att kniven används på rätt sätt. En kraftigt vridande rörelse kan få många linerlocks och tunnare knivar att ge sig. Så skall man gräva ur spetsen efter att den begravts i en trädstam bör man ha en annan form av kniv.  

Linerlock


Lum Chinese är oerhört mjuk och len att fälla ut. Inget av den "grusiga" känsla som kan finnas i en del knivar återfinns här. Detta trots att det är nylon i glidlagren och inte brons som står för friktionsreduktionen. Men de verkar kunna det där japanerna med tanke på att fler Sekibaserade företag som MCusta använder sig av samma teknik med gott resultat.  


Att bära


Det här är tillsammans med Benchmade 943 en av de mest lättburna knivarna i den här storleken jag äger. Kniven väger inte mer än 86 gram, har extremt mjuka sidor och inga vassa kanter. Faktum är att knivens konturer hopfälld påminner om bladets form utfälld. Ett mjukt löv. Förutom att den är lätt är den också mycket tunn. Det enda som talar emot den är det faktum att den är bred vilket följer med bladformen och öppningshålet.

Men sammantaget är det här en kniv du kan stoppa i fickan och glömma bort att den finns där som det brukar heta i recensioner. Det är dock sant i det här fallet.

Tämligen traditionellt Spydercoclip - men det fungerar


Clipet är ett av Spydercos standardclip och fungerar med sedvanlig effektivitet, det var trots allt de som kom på idén. Det sitter inte särskilt djupt och det sticker därför upp en bra bit kniv ur fickan vilket jag inte är helt förtjust i. Spänsten i clipet är bra men materialet i handtaget så polerat att kniven nästan vill glida ur fickan ändå så lite försiktighet är på sin plats så man inte förlorar sin ögonsten. 

Clipet är för ovanlighets skull inte flyttbart vänster/höger utan enbart upp eller ned på höger sida. Det är lika bra det med tanke på att glasfiber inte är ett material som är helt lätt att borra i. Fler hål hade nog riskerat att förstöra den fina ytan.

Sen kan jag tycka att det hade varit snyggare med ett lätt krökt clip som följt formen på handtaget likt lösningen som CS har med höger/vänsterclip.


Sammanfattningsvis


Byggkvalitet och passform är som vanligt med Spyderco och särskilt de finare modellerna i stort sett oklanderlig. Det som missats lite på den här kniven är att bladet är aningen ocentrerat. Något som dock inte är helt ovanligt på linerlocks i största allmänhet eftersom kraften från låsarmen trycker på bladet i stängt läge. Är då glidlagren i nylon och inte av tillräckligt stor diameter så kan bladet flyttas en smula åt sidan. Det är nog det som spökar i det här fallet. Det är dock inte så mycket så det stör och definitivt inte i närheten av att skrapa i ramen.

Kniven är välbalanserad och som med de flesta knivar från Spyderco så ligger balanspunkten strax bakom pivotskruven vilket ger en kniv som känns "snabb" i handen vilket gör den lätt att arbeta med. 


Spyderco Lum Chinese - en favorit!


Det här måste vara en av de vackraste knivarna som Spyderco överhuvudtaget tillverkat. En kniv som är nästan lika snygg hopfälld som utfälld. Enkla rena linjer med en tvist i materialvalet. En kombination som ger en utomordentligt elegant fickkniv. Det är intressant att se hur ett materialval kan transformera en kniv från något vardagsenkelt till närmast ett smycke. Som ytterligare exempel på det fenomenet kan EKAs variation på 88an med masurbjörk istället för bubinga tjäna. Det är för övrigt en kniv jag bara måste ha förr eller senare.

För den som söker en utpräglad arbetskniv råder jag att titta på andra modeller än Lum Chinese, därtill är kniven för smäcker och handtaget för halt och spolformat. Det är ingen kniv för grova arbetsuppgifter och hårda tag helt enkelt. Möjligen kan storebror med grövre dimensioner och G-10 i handtaget vara mer aktuellt i det fallet. Dock har jag aldrig hållt i den versionen så det kan jag inte uttala mig om.   

Den är däremot ett utmärkt alternativ för den som söker en fällkniv med ett distinkt formspråk där materialvalet i handtaget parat med en unik bladform gör den till något utöver det vanliga. Att den därtill har ett bra och välgjort lås, kompetent stål och eminenta vinklar vilket ger goda skäregenskaper kanske får ses som grädde på moset. I vilket fall som helst blir resultatet en personlig och trevlig fickkniv som inte skäms för sig i de flesta sammanhang. 


Specifikation:

Längd utfälld: 183 mm
Vikt: 86 g
Bladlängd: 80 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: VG-10
Handtag: Glasfiber, Nishijin
Lås: Linerlock

Producerad av: Spyderco, tillverkad i Seki-City Japan

Mer information hittar du på Spydercos hemsida här!


/ J - leta i fickan och du skola finna

* Samtidigt började även en extra stor variant med G10-handtag tillverkas. 

3 kommentarer:

 1. Jäkligt läcker kniv, väcker habegär!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tvekan! Själv skulle jag gärna komplettera med storebror med G10 handtag och varför inte den alldeles för 2016 nya Mini-Chinese!

   Radera
 2. There is SHOCKING news in the sports betting world.

  It's been said that every bettor needs to look at this,

  Watch this or quit placing bets on sports...

  Sports Cash System - SPORTS BETTING ROBOT

  SvaraRadera