lördag 10 september 2022

Aim Games K19 The River

Någon på Facebook ställde frågan om vad den här tavlan skulle vara bra till. En mycket relevant fråga eftersom den är helt unik och därför ämnar jag förklara bakgrunden för er kära läsare. Den används nämligen till "Aim Games K19".

"Aim Games" är en serie nätbaserade tävlingar/lekar som alla kan delta i. Bakom det hela står en amerikansk knivkastare, Rick "The Rocket" Lemberg. Under pandemin när folk inte kunde delta i tävlingar och träffar tog det hela riktig fart. 

Det fina med Ricks Aim Games är att alla kan delta. Ja, förutsatt att du kastar kniv och har tillgång till en mobiltelefon eller annan kamera förstås. Dessutom har han valt att hålla utmaningarna helt utan avgifter vilket är tämligen ovanligt i dessa tider. Inte nog med det han har även lyckats knyta ett stort antal sponsorer till konceptet och i år finns exempelvis ett "prisbord" motsvarande ett värde på hela 25 000$! Förutom priser till de bäst placerade lottas en stor del av dem ut bland de deltagande bidragen. Det är mycket gentilt, särskilt som han står för både tull och fraktkostnader för eventuella vinster. 

Måltavala för K19 The River signerad Catrin. Det är min kära fästmö som målat den. Även hon deltar i utmaningen!


Knuten till varje utmaning finns en liten berättelse. Den illustreras sedan genom en tavla som ser olika ut för varje tillfälle. Det här äventyret kallas K19 "The River" och ser ut som bilden ovan. K står helt enkelt för "Knife" för att särskilja dem från "H" som står för "Hatchett". Det eftersom det finns såväl kniv- som yxkastningsutmaningar. Nitton står helt enkelt för att det är den nittonde i ordningen. 

För att komma in i tävlingen, själva insteget, som både ger poäng och möjlighet att delta i utlottningarna måste den vänstra nedre triangeln, den första av fyra "triangle banks" träffas. Sedan är du med. En träff som vidrör linjen ger ett poäng och en central träff ger fem poäng för det första kastet. 

Den första träffen skall sitta i den vänstra nedtre triangels följt av kast två i motsvarande till höger


Kast tre och fyra görs mot de mindre trianglarna i samma ordning


Men vill du klättra högre i tabellen är det ett flertal steg som måste klaras av. Först skall de fyra trianglarna träffas. Efter den nedre vänster är det dags för den nederst till höger. De som är röda i det här fallet. Tavlorna kan för övrigt målas i nästan vilka färger som helst men tydliga regler finns för vilka mått som gäller. 

Efter att "triangle banks" är avklarade är det dags för själva floden eller "Stacker's Run", det vita fältet v-formade fältet


Efter hand man sätter kasten markeras de med en avgränsare som skall mäta 0,25 tum eller mer


En "center cut" där linjerna inte träffas ger högre poäng än om du nuddar de svarta linjerna. Efter de två nedre fälten är avklarade skall de två övre, mindre klaras av i samma ordning. När du kommit så långt är det dags för själva floden eller "Stackers run". Nu blir det även något mer komplicerat. Man börjar till vänster och skall försöka röra sig till höger med så många kast som möjligt inom det v-formade fältet. Det görs genom att efter att ha satt en godkänd kniv i tavlan så placeras en avgränsning (plast, läder eller annat) som är minst 0,25 tum bred till höger om kniven. Nästa kast får inte nudda den och måste även den röra sig åt höger. Så fortsätter man tills en miss är ett faktum. Antingen för att du inte siktade rätt eller för att utrymmet tog slut. Även här gäller att "center cuts" är mer värda än de kast som träffar en linje. Det bör tilläggas att poängvärdet för varje träff ökar rejält. 

Tills sist återstår den del som kallas "center cut" även här rör man sig på samma vis som på "Stacker's Run"


I den sista delen blir det ännu knepigare. Den kallas inte "centercut" för intet. Här skall man röra sig uppifrån och ned, runt den avgränsande svarta och tjockare linjen och sedan uppåt igen. Nu tillåts inga träffar i linjerna, då är man ute och utmaningen är över. Även  här sker avgränsningarna mellan de olika kasten med samma band som tidigare. 

Poängställningen innan jag skickade in mitt andra bidrag. 


I just den här utmaningen får endast en kniv användas vilket innebär att den måste hämtas mellan varje kast samt att träffen tydligt skall illustreras med kamera. Till utmaningarna hör nämligen att man skall skicka in filmbevis för bedömning. Efter det är gjort hamnar du i en tabell som publiceras på Facebook

I skrivande stund är det enligt Rick 239 bidrag från 144 kastare som representerar 12 nationaliteter som tävlar. Av dem är 103 män och 43 kvinnor. Det bör också nämnas att utmaningen ligger uppe i 80 dagar i det här fallet. 

Jag står just i begrepp att skickan in mitt andra bidrag med en väsentligt högre poängsumma än den jag hittills är registrerad för. Det första försöket gjordes i ösregn under SM-helgen bara för att jag skulle ha något inskickat. 


/ J - Rollin' down the river

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar