tisdag 13 september 2022

Ny kniv - Camillus Cuda 9"

Det här måste vara en av de mest intressanta knivar jag införskaffat på länge! Kniven är nämligen en paradox. Den bjuder på daterad design, av tiden delvis frånsprungna material, en obsolet öppningsmekanism och ett klart omodernt clip som inte kan flyttas och sitter i "fel" ände av handtaget. Bladgeometrin är inte mycket att skriva hem om heller. Ändå är den här och då kanske någon undrar, varför?

Svaret är enkelt och stavas "nostalgi". Den här kniven var tillsammans med några andra DE taktiska knivarna att äga under sent nittiotal. De andra har jag redan i samlingen och i det illustra sällskapet ingår Gerber CF, Benchmade AFCK, Spyderco Starmate och så den här Camillus CUDA 9".

Camillus CUDA 9"


Namnet står för "Camillus Ultra Design Advantate" och materialen som inte är helt uppdaterade är mjukt härdat AUS8 (56 HRC enligt hemsidan) parat med tunna sidor av G10 utanpå en ram som inte är lättad det minsta. Stålet är sedan enligt hemsidan behandlat med "carbonitride titanium" som enligt texten skall göra stålet tio gånger hårdare än vanligt stål. Det är naturligtvis skrivet av en marknadsförare som inte vet vad han eller hon talar om eller bara har missuppfattat tingens ordning. En felaktig, men klatchig formulering. 

Clipet är en kantig historia  med endast en fästpunkt vilket gör att kniven enbart kan bärast med spetsen nedåt (tip down) vilket inte är vad de flesta föredrar. Troligen kan det ha med den udda eller till och med unika öppningsmekanismen att göra. Den som gjorde att den här kniven en gång betraktades som "snabbare än en automat". Vilket den för övrigt inte är. Men det var tider innan flipperfenans ankomst till knivarenan. 

Något av en relik från 90-talet men med mycket charm, särskilt för den som är nostalgisk


Bladet är tjockt bakom eggen och slipningen är därtill en tämligen låg sabelslipning. En kombination som knappast utgör den perfekta grunden för en kniv som skall skära väl. Originalet var bättre därvidlag med en rejäl skålslipning och dessutom finare stål i och med ATS-34. 

Trots att det låter som jag nu skriver ned kniven gillar jag den skarpt. Jag ämnar diskutera varför och beskriva kniven närmare vid senare tillfälle. 



/ J - "goes vintage"

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar