torsdag 19 mars 2015

Knivrecension "Gnome" (Little Big Knives)

- Kines med rysk stamtavla


Det här är en mycket intressant kniv. Både till utseende, utförande och inte minst sett till bakgrund. Bakom formgivningen ligger Anton Malyshev, en rysk industridesigner som enligt egen utsago med Gnome ville åstadkomma en kniv i "Spyderco Techno-klassen" men försedd med flipperöppning istället för tumhål. Hans plan var att formge några knivmodeller för framtida så kallad "mid-tech" produktion. Det vill säga knivar som tillverkas i små kvantiteter delvis för hand även om det i huvudsak rör sig om maskinell produktion.

En av dessa modeller var "Gnome" och bilder av den lades upp på Instagram i syfte att få feedback på utseende och funktion. Dessvärre för Anton insåg några kinesiska tillverkare potentialen direkt och började producera den omgående. Eftersom modellen inte var patenterad eller skyddad på något vis hamnade den i en gråzon som gjorde det möjligt att tillverka den helt lagligt.

Så här såg originalet ut på de bilder som delades på Instagram

Redan sen tidigare rådde det en viss kontrovers kring modellen som sådan på några knivforum då det från vissa håll hävdades att grundmodellen redan på skisserna var för lik både Curtis "F3" och Direwires modell "90" vilket jag för övrigt inte alls håller med om. Då hade jag undvikit "Gnome" som pesten eftersom Direwire inte gör knivar utan tegelstenar med någon form av egg. 

Och här produktionsversionen av Malyshevs "Gnome" 


Eleganta linjer i titanförpackning

Malyshew själv säger nu att projektet är ett avslutat kapitel för hans del och den som vill kan köpa kniven varthelst de önskar. Något jag gjorde och är glad för! Resultatet är nämligen en helt underbar fickkniv som är överkomlig även för den som inte har vunnit på lotto.  


Blad


Bladet är föredömligt enkelt utformat och riktigt elegant trots att det är brett. Enkelheten är för övrigt något som ofta kännetecknar just ryska knivar. De rör sig ofta i samma härad som skandinaviska blad särskilt när det kommer till fastbladare. Här rör det sig dock om en fällkniv och en klassisk droppoint. Godstjockleken är 3,5 millimeter vilket inte är extremt tjockt men ställt i relation till bladets storlek gör det kniven ytterst robust och släktskapet med inspirationskällan "Techno" blir påtaglig även om den här är tunnare.

Bladet är en föredömligt enkel droppoint

Det som räddar skäregenskaperna är en utmärkt geometri med en mycket hög, nästan full flatslipning. Primäreggen blir trots det tämligen bred eftersom det finns rätt mycket gods kvar bakom eggen. Där kunde den varit något tunnare enligt mig. Men geometrin tillsammans med spetsens utformning ger emellertid ett mycket starkt blad helt i klassens anda. 

Material är uppgivet som D2 vilket är ett verktygsstål som i knivkretsar gjorts känt bland annat genom customknivtillverkare som Bob Dozier. I det här fallet är det svårt att uttala sig om sanningshalten i uppgifterna om stålsort. Det har hänt att kinesiska tillverkare använder sig av den inhemska motsvarigheten till utländska stål och märker bladen med något annat. Det gäller exempelvis "440C" som i österländsk tappning inte sällan egentligen är 9Cr14MoV. I det här fallet är kniven och bladet helt sterilt och saknar märkning. Det finns ingen direkt anledning att misstänka att de ljuger om stålet då D2 inte är särskilt dyrt eller exklusivt.

Och det kan tilläggas att allt mer och fler knivstål importeras av kinesiska fabriker inte minst som de ofta är OEM-tillverkare åt västerländska märken. 

En hög flatslipning med en uttalat urtag för fingret kännetecknar 
det här bladet som försetts med en attraktiv tvåtonsfinish

Eggen var väl slipad och kniven kom riktigt vass. Det vill säga helt initialt för tämligen omgående dök det upp ett rejält problem som yttrade sig som en växande skada på eggen. Mitt på buken formades efter hand en platt yta - en tydlig skada som uppkom när kniven öppnades och stängdes. 

Det var ett problem som helt enkelt orsakades av en misskalkylering vid tillverkningen. Den enda sammanhållande bulten hade ett mönster som stack ut för långt och kom i kontakt med bladet när det stängdes. Det är numera åtgärdat av undertecknad och jag ämnar återkomma med ett separat inlägg om hur det gick till. 

Såhär får det inte se ut...

Själva eggen är föredömligt dragen ända fram till handtaget eller snarare urtaget för pekfingret i det här fallet vilket ger utmärkt kontroll när man skär saker och ting samtidigt som det gör kniven lättslipad.

Bladets utseende har annars en exklusiv air med den tvåtonade ytbehandlingen. En välslipad satin på de flata ytorna och en elegant tumlad yta på slipfasen ger ett arbetat intryck. Sen gör det mig inget att såväl kniv som blad är helt sterila och inte nedlusade med text och blaffiga logotyper. Vissa tillverkare har en tendens att vilja författa noveller på sina blad.


Handtag


Det här är en kniv som är extremt skön att hålla i. Den fyller handen på ett utmärkt sätt särskilt som storleken tas i beaktande. Det är en konst i sig att få en kniv som mäter under sexton centimeter utfälld att kännas så rejäl i hand. Gnome motsvarar och överglänser till och med Cold Steels "Mini Tuff Lite" på det området och det vill inte säga lite. 

Ett riktigt bra utformat grepp som fyller handen väl

Kniven är tydligt konstruerad för att greppas med ett finger framför flippern vilket inte är helt vanligt. Gör man det sitter den som gjuten och det styrande fingret är extremt nära bladet vilket ger utmärkt kontroll för alla former av detaljarbeten. Det gör också att tummen naturligt hamnar på ovansidan av bladet och i kontakt med de därför avsedda räfflorna som här är bra utförda. Handtagets form gör också att det trots det ringa formatet är lätt att få plats med alla fingrar. Önskas längre räckvidd kan handen flyttas bak på handtaget men då får endast tre fingrar plats och i mitt tycke känns inte det greppet lika säkert. 

Profilen är tämligen tunn givet titansidorna på fyra millimeter

Materialet i handtaget är titan och i det här fallet en legering som kallas "TC4" vilket är den kinesiska benämningen på Ti-6AL-4V. Tjockleken är 4 millimeter per sida vilket ger ett robust grepp som väl matchar knivens övriga mått och tanken bakom. Finishen följer bladet i det att den är tvåtonad med en polerad satinyta på de flata delarna och en mattare och mörkare blästrad finish på de avfasade kanterna. Ytan är snygg men  en fingeravtrycksmagnet får erkännas. Den polerade titanytan ger inget fäste i sig men det står den utmärkta formgivningen för istället. De släta ytorna gör också att kniven är lättare att bära samt hala fram och stoppa undan.

Kniven är mycket enkelt konstruerad vilket ger ett mycket öppet handtag

Konstruktionen är öppen och så enkel den överhuvudtaget kan bli på den här typen av kniv. Gnome är hopskruvad med en överdimensionerad pivotskruv som justeras med en vanlig skruvmejsel. Utöver det finns endast ett ytterligare sammanhållande distans som är skruvad från två håll. Den har försetts med ett dekormönster.

Knivhandtaget saknar hål för fånglina. 


Öppning och lås


Kniven är en dedikerad flipperöppnare och det finns inga andra sätt att fälla ut bladet på. I gengäld är det en av de bästa i genren jag haft förmånen att stöta på. Det beror på en kombination av en mycket bra utformad flipper, ett väl avvägt motstånd från låsarmen och förstås inte att förglömma - kullager. Jo, det här bladet löper på dubbla delvis kapslade lager och resultatet blir en våldsamt snabbt blad som löper mjukt och som öppnar på varje försök. 

Flippern är effektiv och gör det den skall

Kniven är försedd med en framelock som är stadig och rätt konstruerad. Men den saknar skydd mot att man översträcker låsarmen när bladet släpps vilket man får tänka på när man använder kniven. Låset är annars stabilt, snabbt och svarar med ett distinkt "klack" när bladet fälls ut. Det har heller inget av den sega känslan som vissa titanlås kan ha även på dyrare knivar. Det är helt enkelt föredömligt utfört. Bravo! Det är någonting som till exempel Böker borde snegla på då de är notoriskt ökända för att missa den detaljen även på sina lite finare knivar. Men även mer exklusiva märken än så drabbas av den företeelsen kan väl tilläggas.

Låsgeomtrin är rätt utförd vilket gör att den både låser säkert och 
är lätt att släppa

Spel och glapp förekommer inte alls hos Gnome trots den extremt lätta gången. Pivotskruven kan också justeras tämligen hårt tack vare kullagren vilket ytterligare förstärker känslan av styrka.


Att bära


Jotack, så här bra kan det vara. Kniven är i all enkelhet mycket lätt att bära. Med en vikt på ett hekto, ett superbt clip och en slät titanyta mot textilier blir resultatet bra. 

Ett riktigt favoritclip. Snyggt, lagom spänstigt och framförallt
känns det inte i handen när man greppar kniven

Clipet är i blästrad titan vilket gör det både diskret utseendemässigt och lagom spänstigt. Det håller kniven väl på plats utan att den sticker ut för mycket även om någon centimeter av handtaget syns. Det är skruvat med endast en skruv som kompletteras med en styrtapp för att det inte skall vingla i sidled. Det ger kniven ett föredömligt rent utseende. 

Det bästa med clipet är dock att det överhuvudtaget inte känns när man greppar kniven. Även designen smälter väl ihop med knivens övriga tema. Elegant presentation parat med god funktion helt enkelt. Det bevisar att Anton Malyshev vet vad han pysslar med. 

Det släta materialet i handtaget gör att Gnome är mycket lätt att såväl dra som stoppa undan. Längden gör också att fingret naturligt hamnar på flippern när man tar fram kniven. 


Sammanfattningsvis


Det har nog framgått med all önskvärd tydlighet vid det här laget att jag uppskattar den här kniven. Och jag vill betona att jag gör det. Det är utan tvekan en av de finare fickknivarna jag äger sett till funktion, passning och tillverkningskvalité och hur lätt den är att handha och bära. Detta trots att den är helt anonym och inte tillhör de mest exklusiva.  

Men det är efter mitt "supertweak" kan tilläggas. Innan dess var det en mycket bra kniv med en stor brist som var tvungen att åtgärdas. Hade det inte varit för att säljaren befann sig i Kina hade jag skickat tillbaks den. Men med de leveranstiderna är det ett rätt omständligt projekt även om garantin tillät det. Sen misstänker jag att med tanke på hur grov feldimensioneringen var så kan det vara ett generellt problem med den här modellen och inte bara det här exemplaret.  

Opererad tomte och fickfavorit

Efter åtgärden är kniven dock inte långt från fickknivsperfektion och det till ett ytterst förmånligt pris givet att det rör sig om en kniv med material som titan och D2 och är försedd med kullager.

Gnome gör verkligen skäl för epitetet "Little Big Knife". Väl i hand sitter den som gjuten och den känns genomgående rejäl helt enkelt. Den har också visat sig fungera utmärkt till diverse arbeten. Det här är en kniv jag rekommenderar till alla som vill ha en stor liten kniv med bra ergonomi som andas lyx och flärd utan att kosta skjortan. Det är av uppenbara skäl inte en kniv för den som föredrar mer traditionella konstruktioner och material och inte heller för den som letar prestige i kända märken. 

Det enda som kastar en skugga över kniven är att det inte är en helt svartvit historia bakom formgivningen och vem som står bakom tillverkningen men med Antons egna ord "/../ it makes me proud that my design was faked so fast"


Specifikation:

Längd utfälld: 158 mm
Vikt: 100 g
Bladlängd: 70 mm
Godstjocklek: 3,5 mm
Bladstål: D2, 59-60 HRC
Handtag: TC4 titan
Lås: framelock

Producerad av:  möjligen Y-start? tillverkad i Kina


/ J - undersöker de rysk-kinesiska relationerna

4 kommentarer:

 1. Hej broder! har du kvar denna? isåfall är jag väldigt intresserad av att erbjuda dig något för den!. Du vet var du hittar mig så hör gärna av dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej i etern! Ursäkta att jag svarar så sent, missade din kommentar! Hm...det får vara något väldigt intressant då eftersom jag råkar gilla just den kniven väldigt mycket! :-)

   Radera
 2. I dont understand your language but it doesnt matter, I have the knife and it is awesome.

  SvaraRadera
 3. Oj vad den här recentionen gjorde mig nyfiken på den här modellen. Tack för alla utförliga beskrivningar.

  SvaraRadera