onsdag 3 januari 2024

Ny kniv - ANV M25

Det är klart att det nya året skall invigas med en ny kniv. Och inte vilken kniv som helst utan ett nytt alster från Tjeckiska ANV Knives. Något som inte händer allt för ofta. Med det menar jag att det här är inte är en av alla snabbt hopslängda modeller som annars dominerar delar av marknaden. Istället är det här en en kniv som är framtagen efter en rejäl utvecklingsperiod. 

För övrigt är den framtagen i samarbete med the 25th Anti-Aircraft Missile Regiment från Strakonice. Det är även från dem namnet härstammar. 

Från Acta non verba Knives kommer den här militärkniven


Det märks omedelbart när man greppar den här kniven att den är extremt välbyggd och att det ligger mycket eftertanke bakom formgivningen. Balansen är superb och M25 känns helt enkelt väldigt naturlig att greppa och appropå grepp fungerar alla du kan tänka dig, möjligen med undantag av "ishackegrepp" men det finns en anledning till det. 

På det viset förhåller det sig med hela kniven, det finns anledningar till det mesta vilket konkret innebär att den gömmer små finesser här och var trots sitt till synes enkla yttre. 

ANV M25



Även materialen är av yttersta kvalitet. Handtaget är gjort av ett par massiva stycken Micarta som frästs och försetts med ett mönster som ger mycket gott fäste. De är sedan skruvade på plats med ett par stadiga rostfria skruvar. 

I bladet hittas svenskt stål i form av Sleipner. Det är 3,5 mm tjockt i det här fallet. Det är sedan täckt med ett lager DLC som både skyddar mot korrosion och minskar reflexer. Det är trots allt en äkta militärkniv. Det märks även på formatet. Den här kniven är till för att bäras. Längden är modesta tjugofyra centimeter varav bladet mäter elva centimeter. Vikten är mer än godkända 145 gram. 

Till det kommer fodralet som för övrigt är tillverkat av Kydex och försett med "Molle"-kompatibla fästen. Det vill säga de passar på stridsselar. Men det medför att kniven är flexibel och kan bäras lite hur som helst på ryggsäckar, avlastningsbälten, skärp etc. 

Jag kan säga att jag föll direkt för den här kniven. Den utstrålar kompetens och är av ett format som jag kan tänkas bära på vare sig jag vandrar eller är utomhus på annat sätt. 


ANV


/ J - startar det nya året med fyrverkeri

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar