tisdag 30 januari 2024

Ny kniv - QSP Mulan Kritsuke

Ett av mina favoritmärken har gett sig in i köksknivssegmentet. En händelse som är allt för stor för att missa. För er som inte vet arbetar jag som kock i ett kök och är allmänt matlagningsintresserad. Därtill är min fru kock och bonussonen läser till samma yrke. Så det blir mycket matprat i vår familj. Därmed är även kopplingen till redskap inte så långt borta i allmänhet och köksknivar i synnerhet. I alla fall gäller det senare mitt fall. 

QSP har öppnat med ett tämligen brett sortiment redan från start. Det märks bland annat på kockknivarna som kan fås med flera olika bladformer. Du kan välja mellan "harpun", Santoku, mer traditionell Gyuto och den här som är en "Kritsuke". Sedan kan alla varianterna fås i en lyxversion med mönstervällt blad om så önskas. En särskilt lyxig sådan då det är en laminerad version med annat eggstål. Alla knivar ligger dock under en serie de valt att kalla "Mulan" vilket antyder att det kanske kommer fler i framtiden!

Utöver det har de en "butchers knife" i sortimentet. Det av en typ som sällan använts i Sverige. Den i sin tur finns i en ultralyxig utgåva.  

QSP Mulan Series Kritsuke


Som ni kanske märker på både namn och utseende är de olika modellerna hämtade från den Japanska knivfloran. Kritsuke står i det fallet vanligen för en urbeningskniv. Men här har de fått låna bladform till en större kockkniv. Det betyder konkret en klippt spets där ovansidan har en distinkt vinkel rakt ned mot eggen. 

Storleken är i det här fallet åtta tum vilket blir 203 mm. Men för att vara tydlig, det är bladet vi talar om eftersom det är det man utgår ifrån i köksknivsvärlden. Det betyder i klartext att en 8" kockkniv i det här fallet mäter 343 mm totalt. Tjockleken på bladet är 2,5 mm och vikten ligger kring 179 g enligt uppgift. Balansen kan jag direkt säga är utmärkt. 

"The first cut is the deepest" som de säger


Bladstålet är Sandvik 14C28N med en uppgiven hårdhet av 59-61HRC. Jag hoppas att det ligger i det högre delen av det spannet då jag inte uppskattar om köksnivar är för klent härdade, läs för mjukt. Det ger en förbaskat massa slipande och underhållande nämligen. Det återstår att se. I handtaget hittas trä och i det här fallet ebenholts. 

Jag valde den ickemönstrade kniven för dess enklare och renare utseende. Ibland är det något jag föredrar. Det skall bli intressant att se hur QSPs första utflykt i köket står sig gentemot några konkurrenter.* Kniven kommer att testas både i hem- och ett proffesionellt kök.  




/ J - kockar loss

* Jag har knivar att jämföra med från så vitt skilda märken som enkla IKEA via Victorinox ett par olika serier, Brisa och Sabatier Lion och Sabatier Four Star Elephant till Global, Hiro, Masamoto och Hattori. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar