måndag 28 juni 2021

Ny kniv - Victorinox Grand Maitre Bread

Många av er har troligen använt den utan att veta om det! Den här brödkniven/sågen från Victorinox och deras Grand Maître serie.* Den återfinns nämligen inte helt sällan på bättre hotells frukostbufféer i närheten av brödkorgen. Det finns en orsak till det kan jag säga. För jäklar i min låda vilken bra kniv det här är. Jag vågar hävda att det förmodligen är en av om inte den bästa brödkniven som gjorts. 

Tillverkad i Tyskland som den är och designad av Schweizare. De kan sitt bröd i den delen av världen och därmed är de heller inte helt oävna på brödknivar visar det sig. Victorinox har sedan länge ett gediget utbud av köksknivar av alla de slag och de återfinns i många professionella kök likväl som hos privatpersoner. 

Victorinox Grand Maître Bread


Kniven är inte bara tung och gedigen, den är välbalanserad också. Lägg därtill mycket bra sågtänder för hårda brödskorpor och du har en excellent brödkniv. Sedan är bladet lätt krökt vilket underlättar arbetet och bladet är långt nog även för att nå igenom en rejäl limpa. Inga detaljer har missats i försöket att skapa en av de mest ultimata knivar jag stött på när det kommer till specifika köksuppgifter. Ja vid sidan av alla japanska specialknivar för fiskbehandling då.  

Den är en fröjd att använda kan jag meddela eftersom jag haft den ett tag nu och naturligtvis återkommer jag med någon form av mer utförlig rapport vid senare tillfälle. 




/ J 

* Eller kanske mer troligen den något enklare "Swiss Classic Bread and Pastry Knife"

#knivesandbikes #knivigtvarre #victorinox

söndag 27 juni 2021

Många timmar blir det!

Det här med att göra saker lite "lagom" är inte riktigt min grej har jag märkt under åren. Det yttrar sig på en rad områden och inte minst när det handlar om mina intressen. Det är därför jag har mer än skall vi säga två fällknivar. Men det kanske ni har märkt vid det här laget?

På samma sätt blev det när jag härförleden tog upp mitt gamla intresse knivkastning igen. Blev det någon timme på en lördagseftermiddag efter kaffet? Nejdå, det blev det inte. Det blev faktiskt lite mer än så skulle det visa sig. 

Knivar från Condor, Graf Knives, Gil Hibben, Cold Steel, Spyderco och AceJet
Större delen av det nuvarande kastknivsbeståndet. Det är knivar från Condor, Graf Knives, Cold Steel, Spyderco, United Cutlery, Max Knives, Gil Hibben och AceJet


Det blev full satsning på en gång. Och naturligtvis för jag bok över allt jag gör. Den vanan eller kanske ovanan började med att jag introducerade en träningsdagbok en gång för länge sedan när jag både tränade kampsport, sprang, cyklade, fensimmade och spontanidrottade med bordtennis, badminton och innebandy. Av olika anledningar (mest elaka skador) är det bara cyklingen som överlevt av de aktiviteterna kan väl sägas i förbifarten. 

Måltavlorna har gett upp på löpande band. Tyckte väl att jag träffade bara för att upptäcka att knivarna gått rakt igenom tavlan (bild 2). Försökte lura ögat till vänster och bytte till lättare knivar


Men träningsdagboken består och nu när jag faktiskt inte heller cyklar eller åtminstone inte gjort på ett längre tag så får den fyllas med annat. I det här fallet handlar det om knivkastning. Plikttroget redogör jag för mig själv hur många timmar ett pass varar, hur många kast som utförs under varje pass och till vilken kategori passet kan räknas. Indelningar som visat sig adekvata är "Jämnhet", "Precision", "Distans" med flera. Sen har jag förstås en rad underrubriker eller teman. Men det skall jag inte gå in på för stunden. 

Inte heller kortlekar klarar sig särskilt länge. I desperation gick jag över till den här leken som innehåller många kort. Tur att barnen inte är små längre, de hade inte blivit glada!


Sen förhåller det sig på det viset att jag gillar att se hur kolumner fylls på och hur staplar växer. Om det är normalt eller ej kan jag inte svara på men det skänker åtminstone mig ett visst inre lugn. Tomrum fylls med något på ett ordnat och kontrollerat vis. Någon annan kanske skulle vara förskräckt över siffrorna men under maj månad blev det i alla fall 22 456 kast under sammanlagt 65 timmar och 25 minuter. Så nu vet ni vad jag gjorde på kvällar och helger förra månaden. 


/ J - letar efter "lagom"

PS. Det verkar som om juni blir lika "illa" eller kanske värre. 

onsdag 23 juni 2021

Recension Civivi Mini Bullmastiff

- en liten hund med bra bett



Jag skall vara tydlig med att jag egentligen inte alls är förtjust i den här sortens knivar. Personligen har jag mycket svårt för att se några som helst praktiska fördelar med att förse en fällkniv med ett riktigt litet köttyxblad. Inte heller är jag tilltalad av estetiken. När det kommer till mer opraktiska bladformer föredrar jag i så fall en dolk helt enkelt. Det vill säga så långt från det här bladet som tänkas kan. 

Med det sagt så överraskade den här kniven mig på ett par punkter och bekräftade vissa farhågor tämligen omgående. Låt oss ta en närmare titt på Civivi Mini Bullmastiff

Civivi C2004C Mini Bullmastiff


Som namnet antyder finns det en större hund som skäller i bakgrunden. En Bullmastiff är för er som inte är bekant med dem, en förbaskat massiv hund med ursprung från den brittiska öarna där man korsade Mastiffer (ännu större) med Bulldogar. På den punkten kan namnet vara träffande då även kniven ger ett massivt intryck. Dock är hunden tung och rejäl medan kniven med samma namn är väsentligt lättare än vad utseendet ger vid handen. Det var en första positiv överraskning för övrigt. 

På sant Civivi-manér finns kniven att få i en uppsjö olika varianter. Både med olika färger på G10-sidorna, varianter på handtagsmaterial med laminatsidor (CF på G10) samt blad både i monostål samt mönstervälda varianter. De tenderar att göra på det viset med sina populära modeller. 

Det mest slående hos den här kniven är förstås bladformen. Handtagsformen är inte lika spektakulär utan närmast generisk och återfinns i snarlika varianter på ett flertal knivar från Civivi. 

En djärv bladform är det som kännetecknar den här kniven



Twitterversion: Mini Bullmastiff är en  mycket bra representant för Civivis knivar och riktar sig till den som söker en liten EDC-kniv med ett köttyxeinspirerat blad. 


Blad


Det som utmärker den här kniven är som sagt bladformen, en tämligen djärv och uttalad köttyxa i miniformat med en tydlig "blodskåra"/fuller i bladet. Bladet mäter 7,5 centimeter på längden, är 3,3 centimeter högt som mest och håller en tjocklek av tre millimeter. 

Bladfinishen i det här utförandet är stentumlat och polerat till en halvblank finish. Som vanligt saknas i princip all text på bladet. Civivi har valt att hålla sin logga borta från bladet och istället placera den på pivotskruvens huvud. Men jag skrev "i princip" all text eftersom man faktiskt kan utläsa bladstålet där. Om man har god syn vill säga. Det har nästan blivit en gimmick för dem att skriva ut det med så liten text som möjligt. En sak som jag faktiskt uppskattar. Informationen finns där men lyser inte i ögonen.  

Det yxinspirerade bladet överraskade genom att skära långt över förväntan bra


Det falkögonen kan utläsa är 9Cr18MoV. Ett stål som tillhör de som ibland fnyses lite åt och kallas "bokstavsstål" av somliga. Det är lite förmätet då det är väsentlig skillnad dem emellan på samma vis som det är mellan säg AUS6 och AUS10. 9Cr-stålet är bra på så vis att det är rosttrögt, lätt att vässa och håller skärpan dugligt. Min erfarenhet är att det är bra stål för knivar som inte tillhör de alldra högsta prissegmenten. Det är det även i det här fallet. Det håller skärpan rätt bra så längen man håller sig borta från riktigt hårt trä och liknande. 

Det går att hitta ståltyp på bladet men det kräver god syn


Själva funktionen hos bladet överraskade mig en smula. Positivt kanske jag skall tillägga. Vad man inte ser är att den höga flatslipningen gör att bladet är riktigt tunt bakom eggen. Vi talar om mått kring en halv millimeter här. Det är inte alla tillverkare som förstår hur viktigt det är. Inte heller WE (som ligger bakom Civivi) gjorde det till en början men har alltmer gått över till knivar som skär bra istället för att bara vara hållbara. Fina stål är mer eller  mindre bortkastade om bladets geometri inte är bra. 

Att bladet är tunt på Mini Bullmastiff gör att det här bladet skär mycket bra i typiska vardagsmaterial. Då menar jag såväl mjuk- som hård plast, papper, kartong, tejp, tyg, buntband och liknande. 

Faktum är att den strimlar kartong som den hade betalt för det. En annan överraskning var att sättet man format bladet på faktiskt, till skillnad från en riktig köttyxa, ger en spets. En förvånansvärt duglig sådan. Småknivar använder jag nämligen frekvent till förpackningsöppning och då menar jag inte bara nästa knivförsändelse. Där ingår förutom andra typer av kartonger mycket av det som vår mat förpackas i som plasttråg till kött, plasten runt osten, nät kring apelsiner och dylikt. Sedan gör det inget om man kan pilla ut en speta ur handen heller. Sådana får jag ofta inte minst när jag kastar kniv. 

Appropå skog så är inte det här bladet oäven till att skära av grenar och tälja i mjukare trä som gran heller. Något med vinkeln gör att det fungerar. Sen hjälper det att fabrikseggen var föredömlig. Vass som tusan, tunn som ni kan se och jämn i höjd och sidled. Så skall en slipsten dras, bokstavligen! 



Handtag


Civivi har ett vid det här laget väl beprövat koncept för hur man bygger bra knivar i budgetklassen. Det innebär att de flesta är snarlika i konstruktion, inte något dåligt då de är mycket välbyggda. Grunden är en ram i stål som är markant lättad och närmast ser ut som en fackverkskonstruktion. Ramdelarna är dessutom snyggt rundade och slipade vilket bidrar till bättre komfort. Det gäller såväl rygg- som undersida. Utanpå ramen hittas skollor i G10 i det här fallet. De är skruvade i två punkter utöver pivotskruven genom en back spacer även den i samma material. Lösningen ger en delvis öppen rygg. 

Handtagsformen känns bekant, konstruktionen likaså


Sedan använder de sig som vanligt av sitt stiliserade C som enda märkning och logotyp på kniven. Den återfinns på pivotskruvens huvud vilket är ett mycket stilrent sätt att lösa det på. Appropå skruvar kan väl tilläggas att man valt bort billigare skruvar med välvda huvud utan kör med platta huvuden vilket höjer totalintrycket. Storleken för dem och pivotskruv är T8 och clip-skruvarna är T6:or. 

Kniven är delvis öppen i ryggen


Handtaget på Mini Bullmastiff mäter 107 mm på längden varav lite över 7,5 cm utgör greppyta beroende på hur man räknar då bakänden sluttar. Sedan kan man om man har mycket smala fingrar kanske använda det "sharpening choil" som finns som ett "forward finger choil" men det går inte för mig förutom med yttersta leden av pekfingret. Tjockleken på handtaget är 1,2 cm och höjden är ca 2,2 cm. 

Ett tämligen neutralt handtag som är något för kort för mig för att vara optimalt


De måtten orsakar inga problem för mig men längden eller snarare bristen därav gör det. I hammargrepp vill mitt lillfinger  hamna helt eller delvis bakom handtaget. Något som förvärras av att handtaget är aldrig så lite bredare framtill, bakom flipperfenan, vilket gör att min hand vill glida bakåt om jag tar ett fastare grepp. Dessutom känns clipet i handen vid den här fattningen. Sabelgrepp är lite bättre då både clip och bakände på handtaget hamnar inuti handen. Detsamma gäller när pekfingret placeras på bladryggen för bättre kontroll eller om man håller kniven sidledes i nypan. 

I ett Instagraminlägg där jag jämförde två knivar med samma längd på handtaget kallade jag det här för "Flipperdilemmat".Det är nämligen inte den absoluta längden på handtaget som ställer till det utan det faktum att flipperfenor stjäl en del av det tillgängliga utrymmet. Något som inte bara gäller den här kniven. 


Öppning och lås


Civivi börjar kunna det här med flipperöppnade knivar vid det här laget. Faktum är att de tillhör den yppersta eliten bland tillverkare när det gäller den funktionen och när det kommer till lite lägre prisklasser är de i princip omatchade. Därför är det ingen större överraskning att även den här kniven flippar bra. 

En liten men naggande god flipperfena


Funktionen är mycket pålitlig och den kan hanteras lite hur som helst. Det vill säga det går både att trycka på fenan alternativt dra den bakåt. Det går även att öppna kniven sidledes, på rätt köl eller upp och ned utan problem. Utöver god geometri kan en del av förtjänsten tillskrivas de fina kullagren i keramik. Det och att bladet är väsentligt lättare än det ser ut. 

Själva flipperfenan har räfflor såväl på fram- som ovansida för att motverka att man halkar. Det kan behövas då själva fenan är föredömligt liten och diskret. Utöver det bjuder Mini Bullmastiff på ytterligare ett sätt att fälla ut bladet. Kombinationen av ett brett blad och skåran som finns i det gör att  kniven även kan öppnas med tummen. 

Ett skolexempel på ett väl utfört lås


Låser gör kniven med en rak och enkel liner lock. Den är gjord efter mall 1A med alla detaljer korrekt utförd. Fjäderkraften är väl avvägd och det är lätt att komma åt låsarmen när låset skall släppas. Att låset håller bladet på plats utan glapp eller spel behöver knappt påpekas. Låsarmen vandrar inte heller under negativ belastning även om det bör påpekas att jag inte ägnar mig åt så kallad "spine wacking". 



Att bära


Det går inte att komma ifrån att en kniv med en sådan här bladform innebär vissa eftergifter. En sådan är hur den känns i fickan. Måtten är faktiskt tämligen blygsamma, åtminstone längd och tjocklek som mäts till 106 mm respektive 12 mm. Även vikten är mycket respektabel då den väger in precis under 100 gram. 

Även clipet är återanvänt, ett "deep carry"-clip i stål


Bredden däremot är mer påtaglig med den här bladformen även om den är mindre än man förleds att tro. Kniven är 42 mm hög som mest. Men förutom att det är något mer än gemene kniv av den här längden så är det framförallt var den bredden hittas som är en smula irriterande. Kniven är som bredast längst upp i fickan. Precis där den är som mest i vägen om man vill åt något annat i samma utrymme. 

Clipet är inte försänkt men skruvhuvudena är flata vilket ger mer utrymme


Själva clipet som håller kniven på plats är ett av Civivis standardclip. Om det kan sägas att det är mycket bra. Spänsten är fullt godkänd, rampen är hög nog för att fungera och även om de två fästskruvarna inte är försänkta har de flata skruvhuvuden. Men en av två är inte så dumt och det ger tillräckligt mycket utrymme under clipet för att de flesta tyg skall få plats. 

Möjligen kan invändas att clipet är en smula tråkigt rent designmässigt då det inte är unikt för just den här kniven. Men det är egentligen den enda invändning jag har. 



Sammanfattningsvis


Jag vet inte riktigt hur jag skall sammanfatta mina intryck av den här kniven. De är nämligen lite tudelade. Det går nämligen inte att komma ifrån att formatet medför vissa begränsningar. Problemet med avsaknad av spets har man hittat en väg runt men inte bredden på kniven i fickan. Och det är förstås den rätt extrema bladformen, även om formatet är litet, som ställer till det. Det är även det som gör  mig tudelad, jag gillar inte utseendet. Men det är högst personligt.  

Bryter man ned måtten är bladet egentligen inte så extremt. Det är mer formen som luras. Längden är tämligen normal för en mindre EDC-inriktad kniv och höjden är inte de facto extrem med en bit över tre centimeter. Det som ger det massiva intrycket är förstås vart den bredden hittas vilket är framtill. 

I övrigt fungerar det här bladet riktigt bra när det kommer till det praktiska. Det skär bättre än jag förväntat mig och utseendet är sobert med snygg finish och närmast avsaknad av märkning. Endast en bred blodskåra får stå för dekorationen. Mina invändningar kommer snarare på annat håll och det hade jag inte väntat mig innan jag kände på kniven. 

Vacker är den inte, i mina ögon vill säga. Det här är en kniv för den som uppskattar ett brett blad


Handtaget är lite för kort för min smak. Eller snarare sagt är det inte för kort men greppytan blir för snålt tilltagen eftersom flipperfenan hamnar i vägen när den agerar fingerskydd. Dessutom förvärras det något av att handtaget är något bredare precis där vilket ger känslan av att handen vill glida bakåt. Det är bara millimeter det handlar om men det räcker. Men det bör tilläggas att det är mest i hammargrepp jag upplever det här och en sådan här liten kniv gör sig bäst i sabelgrepp ändå. I den fattningen är den faktiskt riktigt bra! Så inte heller den kritiken skall tas alltför hårt. 

Civivi Mini Bullmastiff EDC
Civivi Mini Bullmastiff, en utmärkt EDC-kniv för den som gillar den särpräglade estetiken


Så överlag är Mini Bullmastiff en riktigt sympatisk bekantskap. Den har ett särpräglat utseende vilket får den att sticka ut. Tja, förutom från alla andra knivar som hakat på samma trend förstås. Men lite från de vanligaste formerna på EDC-knivar. Den är även tämligen praktisk givet formatet och välbyggd på samma vis som Civivi knivar är. Farten i bladet och säkerheten i öppningen finns där liksom ett stabilt lås. Handhavandet är därmed okomplicerat.

Med det vill jag säga att den som gillar den här typen av estetik och söker en mindre EDC-kniv har en god kandidat i Mini Bullmastiff. 


Mini Bullmastiff och andra Civivi kan köpas hos Wanderoo.se eller via deras egen Amazonbutik




Specifikation:


Längd utfälld: 182 mm
Längd hopfälld: 106 mm
Vikt: 98 g (vägd av mig, uppgiven 100 g) 
Bladlängd: 75 mm
Godstjocklek:3 mm
Bladstål: 9Cr18MoV, 58-60HRC
Handtag: G10
Lås: Liner lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina



/ J -

måndag 21 juni 2021

New Knife - QSP Gannet

Gannet is the name of this knife from QSP Knife. An interesting knife insofar as it deviates from their usual lineup in several respects. It made me interested. Although I was actually most interested in the blade as I am weak for a nice clip point. As I usually say, a good drop point is probably more practical, but sometimes it has to be left behind for the aesthetic. But in this case, they have "cheated" a bit by first letting the spine of the blade rise slightly before it dives down to the tip. It gives a clip point which in practice is a drop point. The best of both worlds perhaps?

Ny kniv QSP Gannet
QSP QS137-C Gannet


In addition to an attractive blade, you get a handle that for the most part consists of linen micarta, even though the bolsters are made of carbon fiber. Damn fine carbon fiber can be added. In addition, the joints between the materials are exceptionally nicely made and impossible to feel.

The bolster is also an unusual detail for QSP even if it's not unique. They've done it once before on the "Worker" model. The blade steel is as far as I know the first attempt for QSP. 154CM is used for this knife. Another first for QSP is that this is a front flipper. A successful first attempt as it works great. Otherwise, it is customary quality construction with both polished, rounded, and lightened frame equipped with a backspacer in G10. The knife also has ceramic ball bearings.

All this and a little more I will of course discuss in the coming review!



söndag 20 juni 2021

Recension Brisa Chef 185

 - Brisa ger sig in i köksknivsdjungeln

Det är inte varje dag man ser en kockkniv från vårt östra grannland. Särskilt inte från Brisa, ett företag som annars gjort sig kända som försäljare av framförallt kniv- och slöjdmaterial. Vid sidan av det har de även utvecklat ett gediget knivsortiment bestående av främst knivar för friluftsliv men har även kompletterat det området med fällknivar och små neck knives för mer EDC-inriktad användning.

Första kockkniven från finska Brisa
Brisa Chef 185 med handtag i svart Micarta


Men på köksknivssidan har det varit mer tunnsått. Något som korrigerades då man släppte den här kniven vill säga. Den kallas som rubriken skvallrar om Chef 185.


Första intryck


Det absoluta första visuella intrycken av den här kniven gav vid handen att den är klart japaninspirerad med sitt Santoku-blad. Något man också bekräftar då man läser introduktionen på hemsidan. Jag tyckte även att den var och är snygg med sitt klassiska utseende med ett svart handtag fäst med två nitar. Sedan ger Micartahandtaget ett gediget intryck och kniven känns välgjord. Bara goda intryck med andra ord. 

Sedan var jag spänd på att se hur det gått för Brisa att ge sig in i leken på köksknivsområdet. Min personliga erfarenhet från knivar från bl a Mora och Fällkniven är att det inte är givet att kunskaperna från friluftsknivar går att applicera i köksmiljö hur som helst. 


Typ av kniv


Chef 185 är en lite ovanlig kniv såtillvida att den i princip är en hybrid mellan en Santoku och en kockkniv. Sett till form är det en Santoku men till mått en kockniv av mer traditionellt europeiskt snitt. Den är lite större än de flesta modeller av den japanska förlagan även om jag har själv har en från Hiro som har nästan identiska mått vad gäller blad- och egglängd. Den är dock lättare med tunnare blad,  slankare handtag och en annan balans på mer japanskt manér. Det föreligger således en viss skillnad mellan t ex den och den här kniven. Frågan vad det innebär sett till användning?

Brisa Chef mäter totalt 305 mm varav bladlängden är 185 mm vilket namnet skvallrar om. Det är för övrigt så man normalt mäter köksknivar. Godstjockleken är uppgiven till 2,5 mm och det är den i tången och brecis vid bladbasen annars tunnar den kvickt ut till 2 mm. Höjden på blad är i sammanhanget tämligen normala 49 mm. 

Bladet är gjort av 12C27-stål från Sandvik


Stålet man valt att använda kommer från Sverige och Sandvik och är det som tidigare var det allenarådande rostfria "moraknivsstålet" 12C27. Ett stål som är mycket vanligt i många knivar tillverkade på olika ställen i Europa, inte minst i Frankrike. Som köksknivstål har jag inte använt det förut måste jag tillstå. Det har har ett par egenskaper som borde göra att det är lämpligt i sammanhanget. För det första tar det en bra egg och för det andra är det rejält rosttrögt. Två områden som förstås är viktiga för en kniv som brukas mer och diskas väsentligt oftare än vad alla andra knivtyper. 

Som handtagsmaterial brukas Micarta. Ett material som inte är helt vanligt i köksknivar men väl uppfyller alla kriterier för en god brukskniv. Det är hårt, tåligt och klarar av att utsättas för det slitage som krävs av en bra kökskniv. Handtaget är fäst med två nitar i rostfritt stål. För övrigt finns Chef 185 i två färger, förutom svart som här kan den även fås med senapsgult handtag. 


    Att arbeta med


    Det mest intressanta med en kökskniv är emellertid inte hur den ser ut utan hur den uppträder när den väl används. Under den tämligen omfattande testperioden har den här kniven fått stifta bekantskap med de flesta vanligen förekommande uppgifterna och saker om kan tänkas skäras i ett kök. Det handlar främst om rotsaker, grönsaker och frukt. Men förstås även om kött, fisk och fågel samt bröd och någon liten paketöppning även om jag vanligen undviker det med mina kockknivar. Därtill finns andra vassa föremål. 

    Typexempel på arbetsuppgift när det är bra att ha rätt bladlängd


    När kniven sätts i arbete förstärks de första intrycken initialt. Kniven inte bara ser gedigen ut, den känns solid också. Det är framförallt det stadiga handtaget i Micarta som bidrar till det. Bladet är lagom långt för att klara av ett t ex dela morötter på längden men är för kort för de där uppgifterna som kräver en större kockkniv som att dela vitkålshuvuden, halvera vattenmelon etc. Höjden däremot är utmärkt. Det närmare fem centimeter höga bladet gör att det är lätt att styra bladet med knogarna när man hackar lök. Enklare köksknivar är inte sällan för låga, särskilt när de har lite kortare blad. På den punkten var det inte alls dumt att låna egenskaper från en Santoku. 

    Fabrikseggen var också mycket bra och den skärpan hjälper till både när man skall igenom en tomat som kanske inte är helt purfärsk liksom att finhacka rödlök.Inga problem där med Chef 185. 

    Höjden på bladet underlättar lökhackande


    Eggen har också en lagom kurvatur för att underlätta vid "rocking cuts" där spetsen hålls mot skärbrädan under hela proceduren. Höjden bidrar även till att man kan hacka med bladet istället om man föredrar det även om det inte är en kinesisk klyvare direkt. 

    Som alla kockknivar är den aningen för bred för att vara optimal för att skiva kött med. Breda blad reagerar inte lika kvickt som ett smalare stekknivsblad på riktningsändringar men utöver det får Chef godkänt även på det området liksom att stycka kyckling. 

    Överlag gillar jag den här kniven måste jag säga. 


    Fler intryck efter ytterligare användning


    Men allt är inte guld och gröna skogar. Efter att ha använt kniven under en längre tid upptäckte jag några detaljer som kan förbättras. En sådan är att bladryggen gärna kunde fått vara mer rundad i mitt tycke. Som det är nu är kanten bruten, det handlar inte om någon nittiograders kant för att användas ihop med eldstål. Men jag tillhör dem som tenderar att krypa fram med pekfingret när jag håller kockknivar i nypan vilket gör att det skaver något efter en stunds användning. 

    Chef 185 fungerar även till kött men den kunde fått vara tunnare bakom eggen


    En annan detalj som jag hade velat se utformad på ett annat vis är framkanten på handtaget som är något för tvär med för markanta hörn. Det är distinkt och ser därmed snyggt ut men av samma skäl som bladryggen kunde fått vara mjukare kunde även handtaget fått vara det. Det är trots allt i nypan som kockknivar hålls mest och just det här handtaget är tämligen tjockt där. 

    Sedan är jag inte helt tillfreds med stålvalet. Eller vissa saker är mycket bra som att det inte visar någon tendens till att utveckla vare sig korrosion eller fläckar av annat slag ens om man glömmer kniven med citronsaft på ett tag. Däremot håller det inte skärpan på det viset jag är van vid. Nu är jag en aning bortskämd med min japanska kockknivar med VG10 "uppskrämt" till 60HRC i och för sig. Men även om jag jämför med mina Sabatier och Victorinox-knivar med mjukare och enklare stål så tappar kniven skärpan relativt fort. Förvisso går det både att strigla och ståla tillbaks den utan för mycket besvär men det ger ändock en del extra arbete. Det vore intressant att se vilken hårdhet det här bladet håller. 

    En annan sak att invända emot är att den här kniven inte skär helt väl när den tappar den yttersta skärpan. Först funderade jag på varför och sedan tog jag fram min Santoku from Hiro och ett skjutmått och jämförde. Det visar sig att Brisa valt att hålla stålet bakom eggen till ca 0,5mm att jämföra med 0,3 mm för den japanska kniven vilket är en väsentlig skillnad och förklarar en hel del i skillnaden i uppträdande också.


    Sammanfattning


    I och med Chef 185 har Brisa gjort sitt officiella intåg i köksknivvärlden och som jag skrev inledningsvis är det inte bara att översätta sina kunskaper från annan knivtillverkning rakt av. Det är något som jag tycker blir tydligt med den här kniven. 

    Det är en stabil och välbyggd kniv som vänder sig till den som söker en kockkniv i mellanprisklassen. För det är en viktig aspekt att framhålla i sammanhanget, kniven kostar 59€ om du köper den direkt från Brisas hemsida

    Brisa Chef 185 en prisvärd kniv för den som vill uppgradera sin köksutrustning


    Fördelarna med den här kniven är  att den bjuder på ett klassiskat utseende som ändå är något ovanligt  med sina österländska influenser. Konstruktionen är mycket solid med närmast oförstörbar Micarta i handtaget där tangen dessutom är 2,5mm tjock och ett bladstål som tål en del misshandel.

    Men det märks på några detaljer att kniven inte tillhör det yppersta skiktet av kockknivar och att influenserna från övrig Brisa-produktion finns där. Ett sådant område är handtaget. Det är nämligen grymt bekvämt att hålla i ett "hammargrepp". Det här handtaget hade platsat på vilken jakt-, frilufts- eller till och med arbetskniv som helst med sin kurviga framtoning och tredimensionella slipning. Problemet är bara att man inte greppar köksknivar på det viset. Det gör att handtaget som är 18 mm tjockt känns en smula klumpigt. Det kunde rent generellt fått vara slankare helt enkelt. 

    En annan influens som känns som om den kommer från friluftsknivar är att man valt att göra bladet så kraftigt med en halv millimeter stål bakom eggen. Ett mått som är utmärkt på en fällkniv för EDC-bruk. Hade det här varit en sådan hade jag hyllat den för att den varit tunn bakom eggen. Nu är det tvärtom rätt mycket. Det gör bladet mer hållbart men bidrar också till att kniven måste hållas mycket vass för att skära bra. Och det är inte så lätt visar det sig eftersom stålet är tämligen mjukt och därmed måste underhållas frekvent. 

    Brisa Chef 185 gör inte bort sig i köket


    Trots de invändningarna ser jag det här som en mycket bra instegskniv för den som vill uppgradera sin köksutrustning. För en tjockare egg innebär också att den inte kollapsar om du exempelvis skär i halvfrusen fisk, något som en finare japansk kniv riskerar att göra. Så Chef 185 är tålig och man behöver inte vara lika försikting med hur man hanterar den. 

    Den är också snygg och välgjord det fina handtaget i Micarta känns onekligen exklusivt. Särskilt givet prisklassen. Sammantaget ser jag det här som en god konkurrent till det mesta i prisklassen!




    Specifikationer: Brisa Chef 185

    Totallängd (mm): 305
    Bladlängd (mm): 185
    Godstjocklek (mm): 2,5
    Vikt (vägd av mig): 182 g 
    Stål: Sandvik 12C27
    Handtag: Micarta 



    / John

    lördag 19 juni 2021

    New Knives - AceJet Appache

    My first AceJet knives were the "Stinger" model I introduced a few months ago. They made me want more but it must be said that they are specialized for "no spin" throwing, which certainly also makes them excellent for "half-spin" techniques such as "Instinctive and Military half-spin". But what they are not good at is, of course, rotational throwing where you strive for a more centered rotation pattern that is easier to master. To achieve this, a neutral balance is usually sought.

    Of course, you can also find such knives in AceJet's product range. An example of this is these knives called Appache*.

    AceJet Appache


    This model is of course modeled after Russian Osetr models. In this case, it gives knives that are completely neutral in balance. In addition, they are characterized by the fact that the back is completely smooth, there are no details such as symbolic finger guards or the like. This allows you to use whatever grip you prefer on these knives. The slightly wider blade is excellent for "military half-spin" and in the same way, rotational throwing gripping the handle is no problem either. They are not bad at no spin either. It's just not where their main strength is found.

    Personally, I aimed to have these as a complement to the Stinger knives when I train rotational throws. How they behave, I intend to go deeper into future posts.

    Appache is like all knives in AceJet's range made of 14260 spring steel, which is a really nice material for throwing knives. It is extremely impact resistant and bends rather than chips. The length of the knife is 24 cm and the width is just over three centimeters and the thickness is 6 mm. That gives a total weight of 255 g.

    There will also be a review of these eminent knives. I can reveal that they have already been inaugurated and I now have a pretty good idea of how they feel to use. If you are craving a set of handmade throwing knives from the Czech Republic already now or something else from AceJet, I recommend that you use the discount code "JOHN" at check-out as it gives a 5% discount on your purchase.




    / J - happy amateur

    #knivesandbikes #knivigtvarre #acejet #acejetappache

    * Yes, they spell it this way!

    fredag 18 juni 2021

    Ny kniv - Ruike S11 Compact

    I Ruikes sortiment finns en lång rad knivar främst inriktade mot EDC-bruk, både fastbladare och fällknivar. I katalogen finns också en omfattande serie multifunktionsknivar varav jag har recenserat en av de större (LD 41B) här bloggen tidigare. Men ibland behöver man vare sig något stort eller avancerat. Ibland vill man bara ha tillgång till ett litet vasst knivblad och en duglig spets. 

    Det är där den här modellen, S11, kommer in. 

    Ruike S11


    Den här lilla saken är helt inriktad mot att vara en nyckelringskniv. Det avspeglas i måtten som ger ett strax över fem centimeter långt blad i en kniv som mäter 7 cm hopfälld och följaktligen kring 12 cm öppnad. Vikten är blygsamma trettio gram. Knivbladet fälls ut på tradtionellt vis med två händer och kniven saknar lås. 

    Men sedan finns ett par detaljer som höjer den över många andra knivar i det här formatet och det är kvalitén. Till att börja med är den välbyggd men det kan invändas att t ex Victorinox också är. Men till skillnad från dem så har S11 ett blad i ett sett till sammanhanget så fint stål som Sandvik 12C27. Det är därtill hela 3mm tjockt men det kompenseras med en full flatslipning. Lägg därtill att handtaget är gjort i G10 och stålramen är stabil och du får en liten kniv som trots ett ringa format skär bra. Det är första intrycken i alla fall. Jag får erkänna att jag "fuskat". Trots rubriken "ny kniv" har jag haft den ett tag. Jag har bara inte hunnit presentera den förrän nu. 

    Jag kan avslöja att den är mycket sympatisk även vid ett andra och tredje intryck, inte bara det första. 



    Intresserad av att bli återförsäljare? Kontakta Knivgrossisten.se



    / J - gillar även småttingar

    #knivesandbikes #knivigtvarre

    torsdag 17 juni 2021

    New Knife - Civivi Imperium

    Anyone who appreciated the pure stripped-down aesthetics of the Civivi Elementum but wanted to see it in a slightly larger format was recently obliged by Civivi when they released a longer version of that knife equipped with a "button lock". The disadvantage of this solution, however, is that the knife must be gravity-opened. Something that is not always desirable and in some jurisdictions even illegal.

    If instead of gravity opening, you, therefore, prefer thumb studs or a front flipper and a more pronounced finger groove for the index finger, this model is available instead. The brand new Imperium. Similar aesthetics but still deviant enough to offer some surprises

    Civivi Imperium


    This slim beauty can, like most knives originating from Civivi, be had in a couple of different versions. This is "natural G10" or uncolored G10. This makes it translucent and slightly shimmering green. The same material can also be found in the backspacer on this knife. The other versions include a knife with linen micarta in the handle and damask steel in the blade or a knife with "shredded carbon fiber" in the handle and the same blade steel as in this one.

    That is also a surprise as it is the first time Civivi works in this steel, Nitro-V. At least as far as my knowledge goes. A steel that is supposed to be super tough. That is, significantly tougher and more impact-resistant than for powder steels such as M390, S35VN, and Elmax. I do not know how it compares regarding edge holding and other properties. It will be interesting to see!

    Otherwise, as usual, it is a solid build from Civivi. The knife has a liner lock and the blade runs on ceramic ball bearings. The clip is removable and of a Civivi standard type. The size of the knife is just under 20 cm opened, of which the blade accounts for 8.8 cm. The blade stock is 3 mm thick, which together with the steel and the fine geometry and grind form the basis for a real cutting machine. The weight of the knife is a modest 90 grams. 

    All in all, a very attractive package about which I have more to say about when I carried and used the knife for a while.


    You can buy the knife here!





    / J

    #knivesandbikes #knivigtvarre

    Recension Steel Will Nutcracker

     

    -  en fällkniv för tyngre arbeten

    Den förra kniven från Steel Will jag skrev om var en slank modell kallad Sedge. Dagens recensionsobjekt är inte dess raka motsats men åtminstone tämligen långt ifrån. Kniven kallas Nutcracker och är en stabil pjäs med ett stadigt modifierad wharncliffe-blad i den seriösa änden. I promotiontexter för kniven utlovades att namnet inte bara var skryt utan att man faktiskt kunde knäcka kokosnötter med den. Något som den hängivna läsaren av den här bloggen vet att jag var tvungen att kontrollera. Frågan är vad den kan tänkas klara av mer än så?

    Steel Will F24 Nutcracker
    Steel Will F24 Nutcracker


    Den här kniven kom som lite av en överraskning för drygt ett år sedan eftersom övriga nyheter som så ofta släpptes på Shot Show i USA. Någon vecka senare presenterades den här modellen som en kniv som skulle kombinera "hard use, culinary and EDC-charactheristics". Något som jag kanske inte håller med om helt. Det första anser jag att "hard use" bara är "buzz word" - endast till för reklamtexter då det saknar innehåll. Det där med "culinary" är lika korkat det. Det här är en liten fällkniv. Visst kan du skiva korv och slanta en morot med den också men för övrigt är den lika usel i köket som nittionio procent av alla andra knivar som går att vika på mitten. Men om man med det avser att den trots sitt utseende skär bra så är det sant. 

    Ett stabilt blad och ett format handtag är vad som kännetecknar den här kniven



    Twitterversion: Nutcracker, en stabil fällkniv från Steel Will som lever upp till sitt namn!


    Blad


    Två saker krävs för att leva upp till namnet på den här kniven. Det ena är förstås att lås och handtag är stabila nog för att motsvara förväntningarna. Det andra är att bladet är redo för uppgiften. Och det är det! För att uppnå det har man valt att utgå från Böhler N690Co vilket är ett rostfritt stål som ofta återfinns på mellanklassknivar. Personligen gillar jag det. Det är inte extremt åt något håll utan håller skärpan som det skall utan att vara det bästa, det är rosttrögt och faktiskt lätt att slipa. Det är inte första gången Steel Will nyttjar det men de använder sig mer frekvent av D2-verktygsstål. Jag är glad att de frångått det i det här fallet. 

    Här har man dessutom valt svärta bladet och därefter stentumlat det. Märkningen är Steel Wills vanliga med logotyp på en sida och modellnamn och ståltyp på den andra. Inte så pjåkigt. 

    Det modifierade wharncliffe-bladet har fått sig en beläggning och stentumling 


    Av det här materialet får du en stadig bit. Bladet mäter närmare nio centimeter på längden och är 27 mm brett. Det är förstås givet formen som nog får betraktas som en modifierad wharncliffe som nästan drar åt sheepsfoot-hållet med sin relativt tvära nos. Modifierad betyder i det här fallet mest att eggen är svängd i sin helhet istället för rak. Det mest utmärkande är dock tjockleken på bladet som är stadiga fyra millimeter. Det är något tjockare än vad som är brukligt från Steel Will och syftet sägs vara de lite tyngre uppgifterna. Det är kokosnötterna man hade i åtanke får man förmoda. 

    Förutom namn kan man läsa ståltyp, N690Co, på bladsidan


    Trots den tilltagna godstjockleken är kniven faktiskt så tunn som 0,5 mm bakom eggen vilket är riktigt bra. Det är den höga flatslipningen som bidrar till det. Det gör att Nutcracker inte bara knäcker nötter utan faktiskt är riktigt duglig till att skära med. Så skall man nu till äventyrs ägna sig åt köksbestyr så är det här inte ett sämre alternativ än något annat. Bladet klarar av uppgifterna. Det som diskvalificerar de flesta fällknivar inklusive den här är saker som en flipperfena som gör att man inte kommer ned till en skärbräda, massor med skrymslen för smuts  att fastna i samt ett för kort blad för allt utom skal- och putsarbeten. Men det är en annan diskussion. 

    I ett tidigare test bevisade jag att kniven lever upp till påståendena i reklamen


    Men den sympatiska geometrin parat med ett bra stål och inte minst en duglig fabriksegg gör att det här är en bra EDC-kniv. Den skär det den skall utan större besvär, vare sig det rör sig om plast, kartong, papp, tyg eller trä. Den klarar till och med av mitt tuffa trädgårdsslangstest. Något som kräver sin kniv. Överlag är det här en kniv som överraskar positivt när det kommer till hur väl den hanterar de flesta material. Särskilt gäller det hårdplast och inte minst kartong som den formligen flyger igenom. Den skräms inte av att gnaga lite på trä heller kan jag meddela. Där hjälps man av det relativt breda handtaget som ökar komforten vid tyngre arbete. 




    Handtag


    Handtaget på Nutcracker är både vanligt och ovanligt. Med det avser jag att beträffande de väl formade G10-sidorna så är det något som känns igen från många Steel Will modeller vid det här laget. I det här fallet är de grå sidorna både fasade i kanterna samt har en välvd profil. De är även väl slipade på både in- och utsida på ett förtjänstfullt vis. Steel Will kan det där med att forma handtag väl. Handtaget är även öppet i ryggen och där hittas ett par rejäla färgklickar i form av ett par knallröda distanser. Även den finurliga lösningen med  en bult som ankringspunkt för fånglina har fått samma färg. 

    Steel Will börjar kunna det där med att få till fina handtag i G10


    Nutcracker har ett ovanligt rent utseende då man från Steel Wills sida valt att skippa några detaljer som vangligtvis gör handtagssidor mer plottriga. Först har man valt att skippa fånglinehålet och som sagt ersatt det med en annan, i mitt tycke, bättre lösning. En andra och kanske mer besvärande detalj, åtminstone för den som är vänsterhänt är att clipet inte kan skiftas från höger sida där det sitter. 

    Även antalet skruvar är övertänkt få. Utöver pivotskruven är sidorna skruvade från bägge håll i två punkter. Sedan får clipet får nöja sig med en skruv även det. Skruvarna är dessutom i samma svarta färg som bladet vilket bidrar till det rena utseendet. 

    Den öppna ryggen har fått sig ett par färgklickar. Här hittas även en bult för den som vill fästa en fånglina


    Det ovanliga med handtaget hittas inuti och består i ramens utförande. Den är nämligen inte lättad det minsta. Steel Will har laborerat med lite olika lösningar på handtagsbyggande förut. Avior till exempel har en ensidig ram/liner medan Mini Tasso inte har någon ram alls och Cutjack som har sidor i FRN har en hel ram som är extremt lättad. I det här fallet har man valt ett mer massivt alternativ som förstås blir både stabilare men även något tyngre. Det var det där med nötterna igen. 

    I de här greppen är inte Nucracker optimal för mig då lillfingret hamnar över "näbben"


    Sedan ger en snabb okulärbesiktning vid handen att det här är ett kurvigt handtag. Ryggen välver sig och sluttar sedan nedåt mot bakänden till. Det finns ett uttalat urtag för pekfingret och en lika tydlig "näbb" som är tänkt att hålla lillfingret på plats. Att forma handtag på det här viset är något av ett vågspel då man aldrig kan veta vilken typ av hand som kommer att hålla i kniven. I mitt fall blir resultatet sisådär. 

    Nutcracker fungerar bäst i hammargrepp eller med tummen på bladryggen


    Det innebär att ett klassiskt hammargrepp fungerar bäst tätt följt av ett så kallat "fillipino"-grepp med tummen långt ut på bladryggen. Samtidigt som sabelgrepp och ett pekfinger på bladet inte alls är lika sympatiskt. Handtaget är lite för trångt för min handstorlek helt enkelt. Placerar jag pekfingret på rätt plats och tummen på den svaga tumrampen där de för ändamålet skurna räfflorna återfinns så hamnar lillfingret rätt över den vassa delen av näbben. Detsamma gäller om jag lägger fingret på bladryggen för att styra snitten. Även då hamnar lillfingerspetsen galet. 

    Bäst är som sagt hammargrepp men för att fylla min hand hade det likväl behövt vara något högre samt aningen längre för att kännas helt bra. Men för någon med mindre händer kan jag tänka mig att det upplevs helt annorlunda och till och med mycket bra. 



    Öppning och lås


    Nutcracker är främst en kniv som öppnas med en flipperfena. Med det sagt går det faktiskt att även sätta tummen mot bladet och sakta fälla ut den på det viset. Orsaken till att det konststycket lyckas är de fina keramiska kullager bladet löper på. Eftersom bladet för övrigt är tämligen massivt givet tjockleken och att det är tämligen högt gör att det blir en bra smäll när kniven öppnas och låset fallet på plats. Kniven är nämligen förvånansvärt kvick att öppna. 

    Flipperfenan är tämligen diskret men effektiv


    Mycket av det kommer sig av en god geometri vad gäller fenans placering i relation till pivotpunkten. Det och att den har rätt vinkel för att sätta fart på bladet. Ett par välplacerade räfflor gör även att man inte halkar av i brådrasket. 

    Ett ovanligt stabilt liner-lås


    Låsfunktionen sköts av en liner lock av det mer bastanta slaget. Dels så är själva materialet 1,6 mm tjockt men framförallt är inte låsarmen lättad på något vis. Precis som ramen i övrigt är den massiv vilket förstås bidrar till ökad styrka. Låset fyller sin funktion utan negativa anmärkningar. Tvärtom är det mycket förtroendeingivande då det alltid fungerar och håller bladet i ett stadigt grepp. Inga rörelser i bladet kan kännas även när jag fattar spetsen på kniven och provcerar den i sid- och höjdled. 

    Låsarmen är även något förhöjd i relation till G10-materialet samt försedd med räfflor för bättre fäste vilket gör att låset är lätt att släppa. Det är ett bra liner-lås helt enkelt. 




    Att bära


    Nutcracker är inte en liten kniv i fickan. Längden mäts till elva och en halv centimeter men tjockleken är hela 15 millimeter och det paras med en vikt på 130 gram. Inte extremt tungt givet nio centimeter blad som både är högt och tjockt men det gör inte heller kniven till en lättviktare. 

    Nutcracker kommer med något så ovanligt som ett fräst titanclip trots att handtaget är i G10


    Kniven har försetts med ett fräst titanclip vilket inte är helt vanligt på knivar som inte är gjorda i det materialet för övrigt. Själva funktionen får godkänt av det skälet att man gjort det tunt nog att fjädra så det kan hantera även något tjockare tygkanter. Men rampen är rätt snålt tilltagen och det är därför inte alltid helt lätt att hitta rätt när kniven skall tillbaks till fickan. I gengäld bidrar det och den övriga formen på clipet att det känns mycket lite mot handen när man arbetar med kniven vilket är en annan viktig aspekt för clip. De skall fungera väl men helst inte kännas när de inte är i bruk. 

    Att dra kniven är därmot mycket lätt. Den slipade G10 ytan under clipet gör att friktionen är relativt låg och clipets utformning gör att mitt pekfinger lätt kröker sig kring det på utsidan av fickan. Det är sättet på vilket jag drar fällknivar, en tumme på insidan och pekfingret förankrat i clipet på utsidan. Det är därför jag inte känner att det behöver sticka upp en lång bit av handtaget för att få ett bra grepp. I det här fallet är lite drygt en centimeter synligt för övrigt. 




    Sammanfattningsvis


    För det första kan konstateras att om man nu skall dra till med påståenden i syfte att sälja in en produkt är det bra om de är sanna. Det är de i det här fallet. Det går faktiskt att knäcka nötter med Nutcracker. Nu kanske det inte är vad de flesta främst använder sina fällknivar till så det är än mer positivt att konstatera att kniven är en mycket sympatisk EDC-kniv. Det förutsatt att man gillar en estetik som inkluderar kraftiga wharncliffe/sheepsfoot-blad och kurviga handtag förtås. 

    Men i tid ligger Steel Will rätt. Både när kniven kom och fortfarande något år senare är det en populär bladform. Sedan följer man också en äldre trend med att ha tämligen dova färger på blad och handtag och någon färgklick som accent. Gillar man nu inte svarta blad finns Nutcracker även med en vanlig satin och svart handtag. 

    Nutcracker är en stabil EDC-kniv. Här tillsammans med sin slankare kusin Sedge


    Sedan kan konstateras att Steel Will börjar bli mycket bra på det här med göra utmärkta handtag i G10. De gjorde det på Tasso och Avior och nu här. Fast helt nöjd är jag ändå inte. Inte för att det är något fel på handtaget utan på att den här sortens mer arbetade former riskerar att rikta sig mot specifika handstorlekar eller former vare sig tillverkaren tänkt sig det eller ej. För mina händer är handtaget helt enkelt en smula för litet eller snarare trångt då det inte är längden i sig det är fel på. 

    Steel Will Nutcracker, kniven som lever upp till sitt namn


    Som vanligt får man en utmärkt byggkvalitet när man köper en kniv från Steel Will. Känslan i den här kniven är lite densamma som i en bildörr tillhörandes en Mercedes Benz från 70-talet. Den känns massiv och den är även stark nog att de facto knäcka en kokosnöt eller två utan att ta skada. Det kan jag som sagt skriva under på! Vill man nu inte ägna sig åt det så skär den tämligen väl  i det mesta och lämpar sig därför utmärkt som en vardagskompanjon. Så vet du med dig att du inte har stora händer och gillar utseendet är det bara att slå till. För det nöjet får man betala ca 1300-1400 kr i skrivande stund. 





    Specifikation:

    Längd utfälld: 203 mm
    Längd hopfälld: 114 mm
    Vikt: 130 g (vägd av mig)
    Bladlängd: 89 mm
    Godstjocklek:4 mm
    Bladstål: N690Co
    Handtag: G10
    Lås: Liner lock

    Producerad av: Steel Will Knives, tillverkad i Kina



    / J - gnolar på Tjajkovskij