Men alla regler har undantag och idag ämnar jag tala om vad jag tycker om den här kniven!
|
SRM 7415 Unicorn |
Med den här modellen samt några andra har SRM om inte slagit in på en ny väg så åtminstone breddat den. De första knivarna under det nygamla märket
SRM - "Stay Ready for More" var välbyggda men tämligen enkla knivar med handtag i FRN och någon modell i G10. Bladstålet var som bäst D2. Men de adderade två goda detaljer i ett "
ambilock", vilket är deras tolkning av en "axis-konstruktion" samt deras eget bidrag till knivfaunan i form av "
Ambi clip". Därefter kom den av mig recenserade
7228L där man inkorporerade båda de finesserna men uppgraderade stålet och därmed åstadkom en riktig hit.
Men inte förrän med en ny titanserie med modellerna Asika, Fantasy, 418S och den här 7415 Unicorn har man tagit steget upp till de högre sfärerna när det kommer till fällknivar. Bladstålen har fått sig ytterligare en skjuts uppåt eller åtminstone i sidled och materialen i övrigt förfinats.
|
En enhörning, ett sällsynt kreatur i min knivsamling |
Blad
Ibland har knivar något som kännetecknar dem och får dem att kännas mer unika. Unicorn har ett par sådana detaljer. En sådan syns inte när den är hopfälld även om det kan anas. Det är bladformen! Den här modellen bjuder nämligen på något så ovanligt som en bladtyp som på engelska kallas "trailing point", ett blad där spetsen strävar uppåt även kallat "Persian style". Något riktigt bra svenskt uttryck finns nog inte men visst, persiskt influerat blad kan väl fungera. Hur som haver, spetsen befinner sig inte där den brukar i relation till handtaget.
Finishen är satin och på bladet hittas en hel del information. Som vanligt gillar SRM att förse sina knivar med små noveller men här är det gjort med extremt liten text så det är inget jag har något emot på den här kniven. Det är snyggt gjort.
Längden på bladet är 7 cm, höjden som mest 2 cm även om bladet som synes smalnar av tämligen omgående. Tjockleken på godset är precis över 3 mm.
|
Bladformen gör att det sju centimeter långa bladet en smula unikt |
Bladstålet är något nytt för SRM i och med att de använt sig av amerikanskt 154CM. Anledningen till att jag tidigare skrev att det möjligen inte var ett steg uppåt utan åt sidan är att jag inte är säker på att jag anser att det är vare sig sämre eller bättre för fickknivar än det VG-10 som hittas i t ex modellen 7228L.
Men i vilket fall som helst är det ett solitt allroundstål som utan tvekan gör sig bra på den här kniven. Det motstår rost någorlunda väl, blir vasst och har en tämligen god skärpevaraktighet. I alla fall är det min generella erfarenhet från bland andra Benchmade-knivar med samma stål och det verkar gälla även SRM så här långt.
|
Det flatslipade bladet är gjort av amerikanskt 154CM |
Sen var det själva formen på bladet. Den ger vissa tämligen extrema egenskaper. Några bra och några mindre bra eller i alla fall unika. Spetsen blir med det här utseendet nålvass. Så den som söker det i sin kniv behöver inte leta längre än så här. Den här spetsen är ett kirurgverktyg och därmed utmärkt till att t ex peta ut de metallflisor man kan få i händerna av knivkastning eller andra mindre "medicinska ingrepp". Men ett bekymmer finns och det är att den förbaskade spetsen inte återfinns där den brukar utan högre upp! Således får man nästan bryta handleden om ett paket skall öppnas till exempel. Nu är lösningen inte långt borta, man vänder kniven upp och ned!
Fördelen med den här typen av blad är i gengäld att man erhåller en mycket lång egg i relation till bladlängd. Den svängda formen gör att det här bladet på 70 mm har en egglängd på hela 75 mm. Det trots att bladet har ett "sharpening choil", en fördjupning vid ricasson för att underlätta slipning. Men för att utnyttja egglängden bäst bör man använda svepande skär.
Nu är det inget problem i sig då det här är en liten och smidig fickkniv i extremlättviktssegmentet och knappast något man täljer en Emilgubbe med. Faktum är att den fungerar utmärkt till att vardagens små bestyr vare sig de inkluderar papp, kartong, tyg, eller snörstumpar av bomullsgarn till söndagssteken. Något som var det sista jag gjorde innan jag skrev det här.
Annars är det noterbart hur väl den här kniven arbetar i kartong till exempel. Fullt flatslipat och med en bra geometri smyger den igenom sådant på ett utmärkt vis. Bladet är endast 0,4 mm bakom eggen.
Handtag
Om bladet får den är kniven att sticka ut så gäller det i hög grad handtaget också. Materialet är inte ovanligt nuförtiden men ändå ett sådant med kvalitet, TC4-titan. Måtten är inte heller extrema, handtaget är 90 mm långt, 9 mm tjockt och 22 mm högt.
Vad som är ovanligt är att det inte bara är lättat med några invändigt frästa fickor utan helt genombrutet! Det är förstås gjort av designskäl men det minskar naturligtvis vikten också.
Sedan är arbetet snyggt utfört. Det har lagts ned en del maskinbearbetningstid kan konstateras. Alla kanter på handtaget är fasade och väl slipade och det gäller även fickorna i själva sidorna. Själva ytan är sedan blästrad i någon form vilket ger en gråaktig ton.
|
På Unicorn är inte bara ryggen på handtaget öppen utan även sidorna |
I syfte att åstadkomma en elegant kniv har sidorna hållts mycket rena. Det betyder bland annat att fånglinelösningen är införlivad med den
back-spacer i G10 som hittas i ryggen. En extra eloge måste också gå till skruvlösningen. Kniven hålls samman endast i två punkter och både den bakre skruven och pivotskruven har fått en blå krage. Det är för övrigt de enda färgklickarna på hela kniven.
|
Ryggen är till största delen öppen den också men i den lilla back-spacer som finns göms ett fäste för fånglina |
I hand är den här enhörningen tämligen sympatisk. En enkel form ger hyfsat god ergonomi. Det gäller så länge man inte försöker ta i med kniven bör tilläggas. Jag skrev i en recension om en annan kniv härförleden att den främst var anpassad för lättare skär. Det gäller Unicorn också. Faktum är nämligen att nästan alla fingrar ryms på handtaget. Med det menar jag att för mig är det här en tre och halv fingerskniv i hammargrepp och en trefingerskniv i sabelgrepp. Så lägger jag kraft bakom ett snitt så kommer ofelbart bakänden på handtaget skära in i lillfingret. Därtill blir då även fingerskyddet/flipperfenan ett bekymmer. Den känns vass mot pekfingret och det gör även det lilla hörnet som uppstår där låsarmen är utskuren.
|
En liten kniv för lätta uppgifter. Till det är handtaget inte så illa |
Men tar man inte i utgör inget av detta något bekymmer och utöver det så är clipet i princip omärkbart i handen vid lättare skär.
Det gör att handtaget får mer än godkänt med tanke på knivens inriktning. Det här är en EDC-kniv och inte en friluftskniv.
Öppning och lås
Av en så här liten kniv med det här utseendet förväntar man sig nästan att den skall vara kvick. Det är något med utseendet som lockar till den slutsatsen. Tur då att Unicorn motsvarar även de förväntningarna. Som synes är det här en kniv som öppnas med en flipper. Det är för övrigt det enda sättet att få fram bladet. Det är så begravt i handtaget att man inte ens kan öppna kniven med två händer.
|
Enhörningen har ett horn i pannan, ett flipperhorn som fäller ut bladet |
Som tur var är flipperfenan lätt åtkomlig och ger gott fäste mot fingret. Resultet när den aktiveras är ett snabböppnat blad. Motståndet hos "detent"-kulan är vältrimmat. Möjligen kan jag invända att jag tycker själva flipperfenan är för vass. Den kunde rundats mer.
|
Låset, ett ramlås, är mycket väl konstruerat |
Givet konstruktionen och materialet på den här kniven kommer kanske inte låstypen som en överraskning? Det handlar om ett ramlås i titan. Det har försetts med en låsarmsförstärkning i stål. Den agerar även översträckningsskydd vilket i det här fallet är absolut nödvändigt då det inte är någon gigantiskt grov låsarm det handlar om. Utan säkerhetsfunktion hade den gått att böja ur position.
Själva låsfunktionen är utmärkt. Bladet sitter där det sitter i utfällt läge utan att röra på sig det minsta i någon riktning. Låset får även godkänt då det skall släppas. Visst, låsarmen höjer sig inte över ramen men för att åstadkomma nog med utrymme för att en tumme skall komma åt så har man rundat insidan på ramen på båda sidor. Låsarmen har också fått ett nästan obligatoriskt mönster för att ge lite mer friktion så inte tummen halkar av.
Att bära
Kniv, vilken kniv? Är en fråga man kan komma på sig att ställa när det gäller Unicorn i fickan. Visst, en bit av handtaget sticker upp och avslöjar den men något annat som antyder att man bär ett verktyg på sig finns inte.
Med en modest vikt på 48 gram så är det inget som stör i fickan och inte heller yttermåtten inverkar menligt.
|
Clipet är ett av SRMs standarutförande men funktionen är tillfredsställande |
Clipet är därtill ett bra sådant. Eller det beror på vad kniven skall bäras till. Med tanke på formatet är det emellertid kanske inte de grövsta arbetar- eller friluftsbyxorna som är aktuella hur som haver. I de fallen räcker inte utrymmet under clipet till. Men spänsten är god och håller kniven väl på plats och rampen är sympatisk. Den ger bra skjuts över kanten på en jeansficka utan att sticka ut på något vis.
Fördelen med att spetsen inte pekar utåt är även att clipet inte känns i handen när man använder kniven. Särskilt som det här clipet sitter en bit in på handtaget vilket gör att man inte får loopen mitt i handen som ofta är fallet på "deep ride"-clip. Det finns både för- och nackdelar med båda lösningarna.
|
Clipets position gör att en del av handtaget sticker upp ur fickan |
Clipet är skruvat på plats med två små skruvar med T6-huvuden. Ett av dem är "bärande" på så vis att det även är det som håller ihop ramen på kniven. Sedan bör noteras att clipet förvisso kan avlägsnas men inte flyttas. Så ingen kärlek för de vänsterhänta i SRM:s fall den här gången. Men det beror i sin tur på konstruktionen. Det hade inte varit lätt att inkorporera hål på andra sidan särskilt inte om det skulle göras snyggt. Å andra sidan är kniven så ultralätt att den lätt kan bäras löst i en ficka också som alternativ.
Sammanfattningsvis
I bästa fall har en kniv något som utmärker den och får den att stå ut från mängden. Har den inte det får den bara vara förbaskat bra för att bli framgångsrik. Bäst är förstås en kombination. Unicorn är snubblande nära får jag säga. För det första har den inte en utan tre detaljer som inte tillhör de vanligaste.
Det som syns först är det genombrutna handtaget där bladet kan skymtas även när kniven är hopfälld. Det andra uppenbaras när kniven öppnats och det är bladet med sin uppnosiga spets. Det tredje är något som bara känns när man faktiskt håller i kniven och det är att den är fjäderlätt. Vi talar om en kniv som väger in på under ett halvt hekto. Det är lätt oavsett hur man mäter och relaterar till storlek.
|
SRM 7415 Unicorn är en lätt EDC-kniv, här tillsammans med en större kusin |
Sedan bjuder även
7415 Unicorn på SRMs sedvanligt goda byggkvalitet. Det märks att företaget bakom varumärket varit i branchen länge. De är även kända OEM-tillverkare åt andra märken kan nämnas i förbifarten.
Resultatet är en välgjord kniv med uppenbar omsorg om detaljerna. Viktigast är att de stora bitarna är på plats. Bladcentrering och slipning får mer än godkänt, låset fungerar helt utan anmärkningar och den lilla låsarmen i titan har fått ett skydd mot översträckning. Därtill är låset lätt att släppa och bladet enkelt att fälla ut och flippern ger bra fart.
Sedan finns även mindre detaljer som höjer helhetsintrycket. Ett sådant är hur väl alla fickorna i handtaget har frästs och slipats, en annan de små accentfärgerna i kragarna runt de två sammahållande skruvarna. Även sättet på vilket man gömt fäste för en liten fånglina är elegant utfört.
Möjligen kan jag invända att clipet kunde vara mer unikt för just den här kniven. Där har man uppenbarligen valt att spara in för att hålla ned totalpriset. Men det är en petitess i sammanhanget. Funktionen är bra.
|
Unicorn är en kniv för den som uppskattar en "trailing point". |
Sammantaget vet jag fortfarande inte om jag är helt förtjust i "persiska" blad. Men
SRM gör ett förbaskat bra försök att omvända mig. Det är en kniv som jag helt klart kan rekommendera för den som gillar det här utseendet och söker en liten, lätt och smidig fickkniv för de små dagsbehoven. Dagspriset ligger i Sverige på ca 890 kr.
Specifikation:
Längd utfälld: 163 mm
Längd hopfälld: 90 mm
Vikt: 48g
Bladlängd: 70 mm
Godstjocklek: 3,1 mm
Bladstål: 154CM
Handtag: Titan, TC4
Lås: Frame lock
Producerad av: SRM, tillverkad i Kina
/ J - ryktar fabeldjur