fredag 29 januari 2021

Ny kniv - Albainox Bandolera No 3

Vet ni vad? Cold Steel kom inte på det här  med att göra enormt stora fällknivar alldeles på egen hand. en ledtråd till varifrån själva konceptet hämtats står att finna i namnet på en av deras största någonsin, kallad "Espada XL".

Historien om de stora fällknivarna börjar i själva verket i södra spanien. Idag kallas de för Navajas Andalusia eller bara "Navajas"* vilket egentligen bara betyder fällkniv eller snarare rakkniv från början. Det finns många historiska slanguttryck som betecknar knivtypen för övrigt. 

Från början är det lika mycket en strids- som brukskniv vilket är något ovanligt. De är därför oftast väl tilltagna i storlek. Vanligen hamnar en Navaja på mellan 10-15 cm i bladlängd och knivar med blad mellan 15-20 cm var även de mycket vanliga. I och med att de renodlades som blankvapen fick de även namnet santólio eller Navaja Sevillana eftersom de var mycket vanliga i de trakterna. 

Albainox Navaja Bandolera No 3 14,5 cm blade
Albainox Navaja Bandolera No 3


Från början, det vill säga under 1700-talet var knivarna långa för att svärd enligt lag var förbehållet de övre samhällskikten och alla andra också ville ha blankvapen att försvara sig med. Det gjorde även att det växte fram en lång rad skolor för knivfäktning i den här delen av Spanien. 

Knivtypen blev tidigt populär även som turistsouvenirer vilket gjorde att de allra största knivarna, de med blad på över tjugo centimeter, redan från mitten av 1800-talet mest var till för att visa tillverkarens skicklighet. Det gäller även idag då de största är så kallade Navajas exposición eller utställningsföremål som vi säger. Vi talar då om knivar som mäter över en halvmeter utfällda. De största närmare 80 cm. 

Kännetecknade för en Navaja Sevillana eller Bandolera som de ofta kallas är ett långt clip point-blad med mycket uttalad spets. Minns varför de kom till. Det är även den här formen som ligger bakom många av de populära typer av Bowie-knivar som finns idag. De har alltså inget med Jim Bowie att göra. Vidare har de en speciell typ av back lock-mekanism kallad "clasp lock" eller ibland strap lock.**

Den här kniven från Albainox kallad Bandolera No 3 är ett typexempel på en sådan kniv. Den kan väl kallas fickkniv med hjälp av god fantasi. Men då den har ett blad på 14,3 cm är det att sträcka det uttrycket väl långt och appropå att sträcka sig så mäter kniven 32 cm totalt. Dock kan väl tilläggas att den är både lätt och välbalanserad. Dessutom är ergonomin god, tänka sig.  


/ J - tänker stort

#knivesandbikes  #knivigtvarre

* Från latinets novacula, rakkniv.

** Den som plötsligt "uppfanns" igen häromåret och återfanns på bland andra Buck Marksman. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar