tisdag 19 januari 2021

Ny kniv - Albainox Jerezana No OO

När en annan kniv från Albainox presenterades talade jag om den spanska vågen. Det här är ytterligare en representant från den. Samma knivtyp, från samma del av världen men en annan variant. Även den här finns i varierande storlekar mätt efter bladstorlek. De görs med blad från 5 cm upp till 16,5 cm. Även i övrigt är de synnerligen traditionella vilket syns på både form och utsmyckningar.

Albainox Navaja Jerezana No 00
Albainox Navaja Jerezana


Just den här modellen kallas Albainox Navaja Jerezana No 00. Vilket medför ett blad på i sammanhanget ynka 7 cm. Handtaget är av horn och bolster samt ändstycke av aluminium. Kniven har ett traditionellt clasp lock. Ett lås när det som här är välgjort fungerar mycket väl. Den här kniven saknar all tillstymmelse till glapp det ringa priset till trots. 

Låst utmärks även av att det här är en Navaja Carraca eller "ratcheting navaja" på engelska. En kniv som ger ifrån sig ett distinkt ljud när den öppnas på grund av de sex steg som låset har innan bladet är helt utfällt. Det finns således inte ett "half way stop" utan sex låspositioner innan bladet slår igen över fingrarna. 

Typiskt för knivtypen är det distinkta bladet i clip point-stil. I jämförelse med den tidigare visade Sevillana-varianten är det här bladet något bredare, har större buk och en mer extremt formad klippt del av bladet. 

För att vara billig och liten är den är en välgjord liten gynnare än om i väldigt enkelt bladstål. Något som för övrigt kännetecknar det mesta som görs i Spanien i knivväg idag. 


/ J - säger Olé!

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar