lördag 9 januari 2021

Ny kniv - Albainox Sevillana No 1

Mitt intresse för knivar går i vågor. Eller snarare har det väl liknat en tsunami på senare tid. Egentligen menade jag nog att mitt intresse för olika knivtyper går i vågor. Allt från krusningar på ytan till rejäla dyningar kan skönjas. Just nu är det på medelhavet som den vågmetaforen befinner sig vad det verkar. 

För tillfället reser sig flera vågor varav en är italiensk och den andra spansk. Sedan tidigare äger jag en Navaja Bandolera av märket Joker. Det har varit min enda representant vad gäller knivar från Iberiska halvön. Det känns lite tunt med tanke på hur rik historia de har på området. En brist som det kändes som jag behövde åtgärda så här i nådens år 2021. 

Albainox Sevillana No 1


Först ut är därför en Albainox* Navaja Sevillana No 1.  De flesta "Navajas" som ju egenligen bara betyder fällkniv eller egentligen rakkniv från början, finns i olika storlekar. Den här råkar ha ett blad på strax under 10 cm. Annars finns modellen även med blad på 8 cm eller 7cm om man föredrar det. Handtaget är gjort i horn som är ett av de vanligaste materialen på spanska traditionella knivar. På den lite enklare varianten av den här kniven återfinns "pakkawood", vilket är en variant av laminerat trä av samma typ som t ex Buck ofta använder sig av. Stålet är av enklare slag vilket är vanligt på många knivar från de här delen av världen. Det går inte ens att hitta materialinformation på deras hemsida vilket känns signifikativt. Högst troligt rör det sig om 440A eller t o m 420. finishen är en svårfotograferad men välpolerad yta.  Låset på Sevillana No 1 är ett så kallat "clasplock" av traditionellt snitt. 

Den här modellen är inte en "carraca" det vill säga den  har inte de sex taggarna som ger det karaktäristiska ljudet när man öppnar en sådan kniv utan är tyst och stillsam. Intressant är den hur som haver.


/ J - nästan sjösjuk

#knivesandbikes  #knivigtvarre

* Albainox är ett av de tiotal märken som ägs av företaget Martinez Albainox.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar