fredag 15 januari 2021

Fredags-EDC LXXX Micarta är det nya svarta

När det här skrives i nådens år 2021 tittar en blek vintersol fram mellan träden. Den står så där lågt som solen plägar göra så här års. Den kastar slagskuggor på tillvaron. Men det är den andra dagen. Den andra dagen i år som vi ser solen, åtminstone i mina trakter. Ett klart fall framåt jämfört med december som var en erbarmligt mörk månad. Men någon gång skall väl det ta slut också liksom vintern. 

Jag längtar redan efter vår, jag vill ut i skog och mark och framförallt vill jag cykla. Allt det där går förstås bra att göra redan nu men det är inte riktigt samma sak. Sen var det alla nya knivar jag vill testa ordentligt. Bland dem finns både fällknivar, fastbladare och köksknivar. Fast det sistnämnda testas minst lika bra nu som i vårsol. 

"Micarta är det nya svarta"


Av knivarna i fickorna är en ny och en nästan ny. Båda knivarna kommer från italienska Viper by Tecnocut eller bara Viper. Kniven överst är den av Jesper Voxnaes designade Key. Här i utgåva utan bolster med sidor i micarta. Det är en slipjoint för övrigt. Stålet är det eminenta M390 vilket även gäller kniv nummer två. 

Den är designad av den italienska mästaren Fabrizio Silvestrelli som samarbetat mycket med Viper. Den här kniven går under namnet Novis och är det senaste exemplet. Även här hittas sidor i micarta men som så önskas finns även andra material och versioner med bolster för den som föredrar det. Till skillnade så har den lås och det är en liner lock. Däremot saknar den clip, därav det svarta läderfodralet. 

Båda de här knivarna är exempel på varför det är en fördel för en knivtillverkare att anlita duktiga formgivare. Det är svårt att sätta fingret på varför men knivarna de åstadkommer är många gånger väsentligt mycket mer intressanta än de "in house-designade" knivarna som spottas ut från många fabriker. Designgrupper i all ära men det riskerar att ge mer anonyma produkter. Alla de rätta detaljerna finns där men ändå blir slutresultatet tråkigt. Men inte i de här fallen. De här två herrarna vet vad de pysslar med kan konstateras. 

I övrigt vill jag tillönska eder alla en god fredag!


/ J - snöar in...på design

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar