måndag 25 januari 2021

Ny kniv - ANV Z200

Hur många av er har hört talas om knivmärket Acta non verba, ANV Knives? Inte så många, trodde väl det. Så var det för mig också fram till nyligen. Vilket i och för sig inte är så konstigt då företaget bildades så sent som 2018. Sedan är det så att om man ritar en karta över världen baserad på moderna knivtillverkare så domineras den ju av av stora länder som Kina och USA även om klassiska europeiska knivtillverkarländer som  Italien, Tyskland, Spanien och Frankrike och återfinns i det landskapet. Även om de sistnämnda kanske är större när det gäller traditionella typer av knivar. 

Det är här Acta non Verba Knives skiljer sig från mängden. De är nämligen från Tjeckien! Det kanske finns en inhemsk tjeckisk knivmarknad med fler tillverkare men det är i så fall mer än jag känner till. Det var dock bara den första uppfriskande egenheten. Mer intressant är knivarna de gör. På programmet återfinns kanske främst fastbladade knivar riktade mot såväl militär som friluftsmänniskor. Jag nämner militär då några modeller är framtagna i samarbete med representanter för olika vapenslag. 

ANV Knives Z200


Förutom den typen av knivar har de ett antal mycket intressanta fällknivar i sin katalog. Däribland den här modellen kallad Z200. ANVs knivar finns i ett mycket stort antal utföranden då man helt enkelt bygger sin kniv utifrån tycke och smak på deras hemsida. Den här modellen till exempel finns att få med DLC-belagt eller stentumlat blad, G10 i inte mindre än sex olika färger vilket för övrigt även medför att kniven är en liner lock. Annars kan man välja deras "Dural" (aluminium)-handtag vilket ger en frame lock istället. Därtill kan fås med delvis sågtandat blad för den som gillar sådant. 

Modell Z200 är i grund och botten densamma som Z100 med ett par viktiga skillnader. Dels ser bladen något olika ut men framförallt är Z100 en flipperöppnad kniv. Z200 däremot öppnas via en fördjupning i bladet. Det kan göras med en eller två händer vilket man nu föredrar. 

Jag valde den här konfigurationen för att jag trodde att det röda skulle bli slående i kontrast mot svart blad och svarta detaljer. Av utseendeskäl valdes även flipperfenan bort på den här kniven. Resultatet är en kniv med enkla, rena linjer helt i min smak. 

Utmärkande för den här kniven och det som dominerar de första intrycken är att det här är en mycket välbyggd, lätt och balanserad kniv. 

Jag återkommer förstås med en recension av den här kniven så snart jag hunnit utvärdera den. 



/ J - tjeckar nytt märke

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar