onsdag 27 januari 2021

Ny kniv - Lionsteel TRE

Vad betyder ett namn egentligen? I det här fallet att man kan bli en smula förbryllad om man funderar kring dte. Orsaken är att "T.R.E." egentligen är en förkortning som skall utläsas Thre Rapid Exchange. Namnet kommer sig av en egenskap hos kniven som gjorde att den vann priser när den kom för fem år sedan. Det går nämligen att variera hur den skall öppnas. Originalversionen av TRE hade en flipper som kunde skruvas av och detsamma gällde för tumdisken på bladet. Det gjorde att man enkelt kunde variera mellan en kniv som öppnades valfritt på tre olika vis eller enbart med en flipper, enbart tumdisk eller bara med två händer. Tanken var förutom att visa för världen att det gick även att göra den  laglig i flera områden.

Systemet blev mycket riktigt en snackis och uppenbarligen har modellen fungerat för Lionsteel som ligger bakom den då kniven fortfarande finns kvar i modellprogrammet. Faktum är att den knoppat av sig i ett par olika varianter varav det här är en. Det som fick mig att kommentera namnet var att i det här fallet betyder det inte så mycket. Den här versionen är nämligen en dedikerad flipperkniv och med mindre än att man sågar av den så går fenan inte att avlägsna. 

Lionsteel TRE
Lionsteel T.R.E. G10


Modellen heter dock fortfarande TRE fast med tillägget G10 och är en liten extremt välbyggd sak som lämpar sig utmärkt för EDC-bruk. Materialen är förnäma med M390-stål i bladet, mycket väl arbetad G10 på presentationssidan samt lås och låssida inklusive clip i titan. För designen står Molletta. Tycker man svart är tråkigt finns den även att tillgå i grönt, orange eller rosa. Och räcker inte det finns den även i titanversion och sen går det att lyxa till det ännu ett snäpp med damascus-blad. 

När jag säger liten menar jag förresten det. Kniven mäter totalt 175 mm på längden varav bladet är 74 mm. Vikten hamnar i det här utförandet på lätta 67 gram. 

 


/ J - på lejonsafari

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar