måndag 11 juli 2022

Ny kniv - Fox Sicilian

Återbruk är på modet. Ni vet idéer om att använda gamla produkter på ett nytt och konstruktivt vis. Sen kan man bara återanvända också. Ta en gammal idé och förpacka den i ny kostym. Lite av det tänkandet återfinns i den här kniven från Fox Knives kallad The Sicilian

Det jag avser med det är att delar av den här modellen är identiskt med en äldre modell jag har från från dem med namnet W515. Ibland kallades den bara "Fox Terzuola". 

Fox FX-525MI The Sicilian


Förutom att upphovsmannen är densamma, nämligen Bob Terzuola i egen hög person så är även handtaget det. Mått och form skiljer sig helt enkelt inte åt. Frågan är då om det är samma kniv fast med annan bladform? Ja och nej svarar jag på den frågan. Förutom nämnda likheter delar knivarna även låssystem och öppningsmekanism i form av liner lock och en tumplatta. Tjockleken på bladet går också igen, 3 mm och båda modellerna är 20 cm långa i utfällt läge. Det finns med andra ord många likheter.   
Men så har vi även en rad skillnader. W515 saknar det wire-clip som återfinns på Sicilian och handtagsmaterialet är i den här versionen i grön Micarta även om den finns att få i två olika träslag också. Förutom det är bladformen uppenbarligen inte densamma. Här hittas en drop point där W515 kom med en omvänd tanto försedd med en blodskåra/fuller. Dessutom har Fox experimenterat med ett för mig nytt stål i den här kniven. BECUT heter det och jag måste erkänna att jag var tvungen att Googla materialet. 

Tacksamt nog  var det första samarbetet mellan Fox Knives och Terzuola mycket lyckat så det finns en solid grund att stå på. Sedan återstår att se om det är för många likheter mellan modellerna att bortse ifrån eller om de som finns gör kniven till en bättre eller åtminstone annan kniv. I vilket fall som helst är den snygg som tusan!




4 kommentarer:

  1. Det fanns en droppintversion av ”Tezuola” ungefär samtidigt med den med rak egg. Då var handtagssidorna i trä, jag valde oliv, skönt för hand och öga. Utan tumskivan så blir kniven lugnare i uttrycket och en god följeslagare. Har dock aldrig riktigt förstått mig på fodralet som kom med, verkar omvänt på ett sätt som jag inte förstår med avseende på vilken sida av bältet som fodralet ska sitta. Mvh Peter

    SvaraRadera
  2. Tillägg till min kommentar: glömde nämna att du redan i din recension nämnde att det finns en droppointversion. Det var den jag köpte eftersom jag inte gillar aggresiva knivar. Mvh Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker nog inte att den andra versionen känns så mycket aggressivare, möjligen en smula. Den får mig mer att associera till BM 941.

      Radera
    2. Jag håller definitivt med dig om fodralet. Tämligen välsytt men i princip värdelöst. I alla fall för mig.

      Radera