torsdag 7 juli 2022

Ny(a) kniv(ar) - Acejet Raven II

Det är ju sommar och då måste man kasta kniv! Eller jag måste i alla fall och då är det på din plats med lite nya knivar från stund till annan. 

De här knivarna var mycket efterlängtade kan jag säga. Inte bara för att de på pappret såg ut att ha just de specifikationer som fungerar med mitt sätt att kasta. De såg nämligen mycket allroundbetonade ut, kanske med undantag för ren rotationskastning men för allt annat.

Men framförallt hoppades jag på att den här modellen skulle vara svaret med stort S eller kanske snarare lösningen på de farhågor som presenterades i min text om Eurothrowers nya regler. De som skulle förbjuda andra favoriter från Acejet som t ex Stinger och Excalibur. 

Nya knivar från Acejet, designade av Adam Celadin
De nya Raven II från Acejet, designade av Adam Celadin



Raven II som de här knivarna heter uppfyller nämligen alla de krav de ställer. De väger med sina 248 gram klart över minimigränsen på 195 gram. Formen gör dessutom att handtaget uppfyller kravet på att kniven skall vara minst 2 cm bred över en sträcka om minst fem centimeter. Det är dock med nöd och näppe märkte jag när skjutmått och linjal plockades fram. 

Sedan var det "bladet" som markeras genom ett minimalt "fingerskydd" och understryks genom en egg som även den är legal i bemärkelsen att den överstiger en tredjedel av kniven längd. Samtliga parametrar uppfyllda med andra ord. Jag tror faktiskt inte det är någon slump. 

Det var även därför jag valde den här specifika versionen då Raven även finns i två andra utföranden. Raven I är lite rakare i formen, saknar parerskydd och har kortare egg vilket diskvalificerar även den från det här regelverket. Raven III är mer lik en "Stinger" fast med fingerskydd. Det gör att den uppfyller tävlingsreglerna men eftersom handtaget är symmetriskt valde jag istället version II. Den ger mer flexibilitet i användandet då du kan uppnå två olika effekter beroende på hur du väljer att vända kniven. Flat på ovansidan men välvvd på undersidan. 

Sedan är den här kniven en smula intressant såtillvida att den är gjord i Acejets "Shadow Steel". Finishen är därmed mörk i någon svart/lila ton. Snyggt men jag är glad över att jag införskaffat en metalldetektor är allt jag säger om det!

Jag återkommer med en detaljerad recension om hur den här kniven är att kasta med inom en inte alltför avlägsen framtid. 


Rabattkod hittar du här
När du köper dina Appache eller annan produkt från AceJet uppge kod "JOHN" (i versaler)
så får du 5% rabatt på ditt köp vid utcheckning. 





/ J - smått exalterad

* För den som undrar vad jag avser med det så inkluderar det: No spin, Military half spin, Instinctive half spin, underhandskast både med pekfinger på bladryggen och Military half spin-grepp, samt back-hand varianter av de här kastteknikerna. Sen räknar jag även in varianter på rotationskastning som "punch"-teknik och Wave-inpirerade tekniker.  

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar