måndag 3 juni 2024

Ny kniv - Brisa PK70FX

Häromsistens presenterade jag en fällkniv vars övergripande drag påminde om en puukko. Här har vi en kniv som tar det konceptet ett steg längre. Inte nog med att det är en kniv av nämnda typ utan den är därtill en fastbladad version av en fällkniv! Så det känns som säcken knyts ihop. 

Finska Brisa  hade nämligen tidigare en slip joint kalld PK70 i katalogen. Nu har man valt att göra om den kniven med ungefär samma mått fast i en mer robust version. Den har tämligen beskrivande fått namnet PK70FX  där "FX" förstås står för "Fixed". 

Brisa PK70FX


Den följer förlagan tämligen troget i övergripande linjer vilket återspeglas i både handtags- och bladform. Även längden på bladet är densamma, det vill säga 70 mm. Tjockleken är modesta 3 mm och höjden är 20 mm. Bladet är gjort i klassiskt svenskt 12C27 och bladet har som sig bör i sammanhanget fått sig en "scandi grind". Fattas bara annat men det bör påpekas att de gör sig väsentligt bättre med tunna blad så i det här fallet kommer det till sin rätt. 

En liten fastbladad kniv med skandinavisk slipning avsedd för "EDC-bruk" från finska Brisa


Handtaget finns i olika utföranden men här är det trä, närmare bestämt bocote som skruvats på  plats över en full tånge. Kniven kommer med ett enkelt men välgjort läderfodral. 

Överlag en intressant kniv som sällar sig till min växande grupp av fastbladade knivar riktade mot EDC-bruk mer än jakten eller byggarbetsplatsen även om den här faktiskt skulle fungera i de sammanhangen också. 



Brisa Knives






/ J - gillar fastbladare...också

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar