onsdag 19 juni 2024

Ny kniv - MKM Maximo

Vad vi har här är en kniv designad av en riktig mästare, Bob Terzuola, ibland kallad "The godfather of tactical knives". Det uttrycket kan möjligen diskuteras men känd är han hur som helst. Den här kniven kallad Maximo är ett samarbete mellan honom och italienska MKM - Maniago Knife Makers.

Den här modellen har funnits ett par år på marknaden nu och har som ofta är fallet med MKM hunnit knoppa av sig i några olika versioner. I skrivande stund finns det sju. Du kan få kniven med helmetallhandtag, med G10 eller kolfiber på presentationssidan och med svärtat blad exempelvis. 

Ett samarbete mellan MKM och Terzuola


Det här är en av de ursprungliga varianterna vilket inkluderar en kombination av titan och kolfiber. Vanligen är jag inte helt förtjust i knivar med olika material i handtaget på det här viset. Jag upplever att de känns som de skall kantra i handen både balansmässigt och utseendemässigt. Men här har man gjort utseendet mer enhetligt genom att ha en mönster som ger en känsla av bolster som återfinns på båda sidor. Låssidan är förstås gjord i metall och där hittas även låset i form av en frame lock

MKM Maximo


Bladet är en kraftig drop point gjord av M390 från Böhler/Uddeholm. Det kan fälls ut med endera dubbelsidiga tumknoppar eller en flipperfena. 

Kniven är inte helt liten utan att vara enorm. I konkreta siffror ger det ett blad på 82 mm och en totallängd på 197 mm. Vikten hamnar på 120 g i det här utförandet. En tämligen robust skapelse med andra ord. 

Som de flesta knivar har den ett clip som i det här fallet emellertid inte kan flyttas. Kniven har även en glaskrossare som sitter monterad när kniven anländer. Med i paketet följer dock en nyckel så den kan avlägsnas och ersättas med en vanlig skruv. Något som åtminstone jag uppskattar. 

Mer detaljer och diskussion kring Maximo följer förstås i den kommande recensionen. 


Maniago Knife Makers





/ J - goes Italian

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar