måndag 10 juni 2024

Ny kniv - Variant PE

Det här får nog betraktas som en lite udda fågel i QSP-katalogen likväl som i min samling. Modellen heter Variant PE.

Det första som är udda är att det är en "swayback". Egentligen en knivform som hittas i traditionella mönster men här översatt till modern form. Det innebär i all enkelhet att handtaget böjer sig lätt uppåt. Åt "fel" håll i mitt tycke. Jag vill alltid vända på dem för att de skall ligga bättre i handen. Nu är dock den detaljen inte så extremt uttalad i det här fallet men ändå. 

Kniven kommer med QSPs sedvanliga klistermärken


Ytterligare en detalj som överraskar på Variant, i alla fall i det här utförandet är att det trots titan i handtaget är en liner lock! Oftast brukar tillverkare välja en frame lock i det fallet. Men här har metallen endast använts som material i skollorna. Under dem hittas en traditionell ram. Önskas annat material finns kniven för övrigt att tillgå med både G10 och Micarta i handtaget. Därmed är de tre vanligaste moderna materialvalen täckta. 

Sedan är det inte helt vanligt att kombinera en swayback med en front flipper men det har man gjort här. Därtill hittas även ett bladhål för att öppna kniven med. Det känns dock lite som en efterkonstruktion kan jag avslöja redan nu. Men jag återkommer till varför i kommande recension. 

QSP Variant PE


I övrigt går kniven lätt och smidigt att öppna inte minst som bladet löper på keramiska lager. Bladet är en typisk wharncliffe även om den är lätt modifierad då eggen faktiskt har en svag böj till skillnad från arketypens helt raka egg. Stålvalet är inget avancerat, här hittas svenskt 12C27. Den som använt en klassisk Morakniv vet vad det är! 

Designern bakom de här något udda kombinerade detaljerna är Jacob Lundquist. Så i det här fallet har QSP valt att samarbeta med någon utanför det egna designteamet. 



QSP Knife



/ J - utmanar sin egen smak

#knivesandbikes #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar