onsdag 26 juni 2024

Ny kniv - MKM Makro 2

Små fastbladade knivar, kan det vara något? Ja, jag tycker ju det och på senare tid har jag nyttjat dem tämligen mycket. Därtill har jag ett flertal i samlingen. Därför var steget inte alls långt till att även testa en modell från italienska MKM

Den här kniven kallad Makro 2 är dock designad av någon lite närmare rent geografiskt. I vårt södra grannland Danmark hittas Jesper Voxnaes och det är han som står bakom den här skapelsen. 

MKM Makro 2


Som namnet antyder finns det en ännu mindre kniv vid namn Mikro i sortimentet. Den har ett blad kring fem centimeter medan det på Makro-modellerna har vuxit till 7,3 cm. Sedan finns den här kniven i en rad olika konfigurationer. Det är inte bara handtagsmaterial och färg som kan varieras utan även bladform. Här hittas något som möjligen kan klassas som ett mellanting av en modifierad Wharncliffe alternativt Sheepsfoot, kanske är det en "reversed tanto"? Hur som haver en mycket praktisk typ i den här sortens kniv. Vill du ha en mer traditionell buk på din kniv finns även en vanlig drop point att tillgå.

Stålet som använts är Böhler M390 med en HRC kring 58-60, vilket är tämligen lågt för typen av stål måste medges. Tjockleken är endast 2,5 mm och det parat med en flat, nästan hel slipning ger en kniv som skär bra. 

Läderfodralet gör att kniven kan bäras i en ficka


Handtaget på den här kniven är gjort av grön Micarta och önskas andra material finns både olika träslag samt G10 och kolfiber att välja emellan. Förresten kan man få den helt naken också, utan skollor. Sidorna är skruvade på plats med två skruvar varav den främre fått en liten färgklick i form av en titankrage.

Makro 2 kommer med MKMs fiffiga fickfodral för små fastbladare. Det är enkelt men välsytt och döljer en finess. Det har en läderflärp med en magnet i som gör att man kan fästa det på insidan av en ficka. Mycket smidigt måste jag säga!

Överlag är det här en mycket sympatisk kniv som genast fann sin plats i rotationen. För att vara så liten är den riktigt bekväm att hålla i kan jag avslöja. Mer om det i senare recension. 



Maniago Knife Makers



/ J -

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar