måndag 24 juni 2024

Ny kniv - QSP Vault

QSP tillhör de de företagen som släpper nya modeller tämligen frekvent. Kanske inte så ofta som de värsta syndarna på området som gör det så ofta att man knappt hänger med. I det här fallet känns det faktiskt mer övertänkt. Det gör att det ofta är en innovation förknippad med det som är nytt. 

Det gäller exempelvis den här kniven döpt till Vault. Den är utrustad med en detalj som förvisso förekommit förut i katalogen i form av ett bolster men den stora nyheten är förstås att även QSP ger sig in i leken kring lås av "cross bar"-typ. Ett tåg de flesta tillverkare hakat på efter det att patentet på Axis-lås gått ut. 

Utöver det bjuds på ett i mitt tycke snyggt utseende. För det och övriga formgivningsdetaljer står Jakob Lundquist. 

För designen står J Lundquist


Den här versionen av låstypen kallas Glyde lock och fungerar förnämligt kan meddelas. Att man valt att inte ha nakna bultar utan små grepp över låset gör det smidigt att hantera. Fjäderkraften är även den välmodulerad. Det gör att kniven även är mycket bekvämt att öppna och stänga. På de här typen av lås är det nämligen den som agerar "detent" och håller bladet på plats i stängt läge. Sedan underlättas den mjuka gången av de keramiska lager som finns i kniven. För att öppna bladet används tumknoppar. 

QSP Vault


Bladet är för övrigt 83 mm eller 3,25" om man så vill. Det ger en total längd på den öppna kniven på 191 mm. Vikten är acceptabla 123 g. Att kniven inte är extremt lätt beror bland annat på bolstret som är gjort av aluminium samt sidorna av Micarta.

Bladet är en drop point gjort av tre millimeter tjockt 14C28N. Slipfasen är hög och fabrikseggen var god. Möjligen är det första intrycket att kniven är onödigt tjock bakom eggen. Jag lär få anledning att återkomma till det i min recension. 

Men i övrigt mycket goda första intryck och efter ett par snabba test kan konstateras att förutsättningarna för en mycket god EDC-kniv finns där. 


QSP Knife



/ J 

#knivesandbikes #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar