torsdag 29 augusti 2024

New Knife - Shieldon Bulbasaur

This is not just a new knife for me, but a new brand. Shieldon , as they are called, is not a company I have come across before, which piqued my interest. Especially as this knife called Bulbasaur comes with a quite interesting blade shape. One that looks like a large leaf, and is recognizable from Chinese Shilin cutters. A shape I generally appreciate. That is a very good starting point.

I was also curious as to whether the other manufacturing details were up to par. As I said, it was a first for me and there are many pitfalls for companies to fall into when they venture into the knife business. 

But this is where I suspect the experience as an OEM manufacturer shines through. I don't know at the time of writing who Shieldon made knives for but there is more know-how here than is normal for a new brand I soon noted. There are a lot of small things done right.

Shieldon Bulbasaur


It can be said straight away that I was very pleasantly surprised. Especially as if all the necessities are in place. The first impression is that the knife feels comfortable in the hand, that the balance is good and the eye-catching blade is well-sharpened. Then, as I said, I like the overall lines.

In addition, several positive details are found such as a weight relieved steel frame that is also nicely rounded and without sharp edges, a three-dimensional shaped two-color handle in polished G10, and a blade made of well-chosen 14C28N. To this can be added an effective flipper and an apparently very good and also strong liner lock. The feel of the lock is confidence-inspiring with no play initially.

Shieldon, a new brand for me


It should be pointed out that it is a fairly substantial knife as the blade measures a full 93 mm and the total length of the knife is almost twenty-two centimeters, 218 mm. But it really fills the hand and if you don't want to carry it in a pocket, a sheath is also included, which I suspect I won't use.

The only thing I might have an objection to is the name. At first, I thought that Bulbasaur was some unknown species of dinosaur. Unfortunately, a quick google revealed that it's the name of a damn Pokemon. But that explains the green color of the handle I suspect. Then I suddenly felt old, it was something I didn't know. But you always learn something.

But all in all, this is an interesting knife that I will return to in different ways, not least in an upcoming review. For some reason, I feel that this was not the last knife from this company. The first contact was a pleasant one!


Shieldon Knives



/ J - looking for Pokémons

#knivesandbikes #knivigtvarre

onsdag 28 augusti 2024

SM i sportkastning 2024

 - Några högst personliga reflektioner

Det har nu gått några dagar sedan årets svenska mästerskap gick av stapeln och lite av intrycken börjar formera sig. Först och främst kan konstateras att det alltid är trevligt att träffa "den utökade familjen" och ta del av den stämning som råder bland kastare. Det är lite festivalkänsla, den där som infinner sig om man samlar ett gäng trevliga människor med samma intresse på en begränsad yta. Sedan blir inte saken sämre av att vi nu är två i familjen som börjat kasta.

Till och med vädret ställde upp på 2024 års SM i sportkastning i Arboga



Inledningsvis vill jag även säga att känslorna vad gäller de egna prestationerna på årets SM är en smula kluvna. Å ena sidan är jag fantastiskt nöjd med utfallet. Det inte bara motsvarade förväntningarna utan trumfade dem. Jag återkommer till det.

Men å andra sidan var inte mina resultat mycket att skryta med. Nu skall för all del ett par saker vägas in i det resonemanget. En sak är att tävling är tävling och träning är träning. Förvisso en floskel men värd att framhållas ändå. Det andra är att ingen tävling är den andra lik. Väder, vind och allmän dagsform spelar alltid in för alla deltagare. Om man inte heter Mondo Duplantis förstås. Då gäller inga regler alls. 


Sportkastning

En liten passus för den som inte är insatt i terminologin. Sportkastning är alltså tävlingsformen av yx- och knivkastning. Skall den jämföras med övrig sport så ligger friidrott nära till hands då det är ett paraplybegrepp. I grund och botten finns tre discipliner. De är kniv rotation, No Spin och yxkastning. Yxan i det här fallet är en liten kastyxa eller tomahawk. Den skall inte förväxlas  med en "Double Bit", dvs den typ av större dubbeleggade yxor du kastar med två händer. 

Sedan påminner själva tävlandet en smula om tiokamp. Främst är det Walk Back som är huvuddisciplin och det är den som avgör vem som blir mästare i respektive gren. I Sverige i det här fallet. Det går till så att man kastar tre knivar/yxor per distans mot tre tavlor. Avstånden är 3,4,5,6 och 7 meter. Allt detta upprepas fyra gånger. Det ger sammantaget 60 kast och en teoretisk maxpoäng på 300. Tavlorna är poängsatta 5 p för mitten/bulls eye och sedan 4,3,2,1 för respektive ring. Flest poäng vinner förstås. 

Därtill läggs distanskastning och i vissa mästerskap kastning från fasta distanser, oftast 3, 5 och 7 meter. De senare är emellertid inte SM-grenar för närvarande.

Siluettkastning kan se ut på det här viset. Prickarna skall träffas i nummerordning vilket ger fem poäng. En träff i siluetten ger minus tio poäng 


Utöver det finns ett antal "Games" som är mer eller mindre förankrade i historia och tradition. De här lekarna eller grenarna ligger lite vid sidan om de huvudsakliga tävlingarna. De som är aktuella för tillfället är Siluett, Mountain Man, Speed Throw och "Nine Target" populärt kallad Plankan. På senare tid har även Coutanque tillkommit. Ordet är en fransk ordlek där couteaux och petanque mixats, alltså orden för knivar och boule/petanque vilket beskriver spelet utmärkt.


Tävlingsdag 1, lördag


Rotation, kniv


Efter invigningstal av Marcus Pehart från Arboga Sportkastningsklubb och traditionsenlig nationalsång var det dags. Ordningen är rotationskastning på lördag förmiddag följt av No Spin på eftermiddagen och yxa på söndagen. Parallellt med det här löper övriga grenar.

Kastandet sker i heat och därmed även uppvärmningen. Vid det här laget är jag familjär med "Meken" och kastbanorna där varpå jag inte är lika beroende av lång uppvärmning numera. Tiden var därmed mer än tillräcklig. 

Tävlingar på Idrottsplatsen "Meken" i full gång


Vädret var detsamma som alltid i Arboga. Det vill säga det regnade småspik på fredag kväll när vi anlände och på lördagen var det soligt och sympatiskt med lite vind. De yttre förutsättningarna var närmast optimala. Därtill var mitt humör gott och stämingen generellt på topp. Uppvärmningskasten med mina WL Custom Blade Spinning Butchers gick utmärkt. Några slarvmissar blev det som alltid  men inget som avskräckte på något vis. Framförallt kände jag mig någorlunda avslappnad. Jag tyckte mig vara redo såväl fysiskt som mentalt. 

Väl stående framför tävlingstavlorna hade förstås pulsen tilltagit. Men jag fick inte det hjärnsläpp som hände på föregående tävling, Soulthrower Open. Nu gick det mer "normalt" till om man får uttrycka det så. Med det tillägget att jag generellt fick för många drop där kniven hamnade på marken. Nio stycken närmare bestämt. Ett par tre stycken är mer normalt under en omgång för min del. Några kan tillskrivas tävlingssiutationen men ett par hade kunnat undvikas bara genom att "vårda" kasten bättre. I mitt fall genom att ta det lugnare mellan kasten och bättre tänka igenom vad jag vill uppnå. Med min teknik tjänar jag ofta på att sänka tempot. Gärna mycket. När jag tycker att det går långsamt är det läge att halvera den farten. Lugnt men bestämt är ledorden både vad gäller tiden mellan kasten och själva tekniken. Särskilt gäller det rotationskastning. 

Det som gick bra var att jag på ett bättre sätt lämnade missarna bakom mig och tänkte framåt, på nästa kast. Jag hoppades uppnå en bit över tvåhundra poäng vilket ligger inom rimlighetens gräns för mig. Mitt träningsbästa är för närvarande 260p. Nu blev det 198 p vilket är dugligt ställt i relation till det stora antalet droppar, dvs helmissar. 


No Spin


På eftermiddagen var det dags för den andra stora begivenheten. Kanske den största för mig personligen då jag trots allt var försvarande mästare i grenen. Vi talar således om Walk Back No Spin vilket har blivit min lilla specialitet och grenen jag gärna ville vinna. Intressant i sammanhanget är dock att det är svårt att veta hur det står till med dagsformen bland närvarande kastare. Grenen är såpass färsk att många gör stora personliga framsteg bara mellan de olika tävlingarna. Nivån är därför svår att gissa sig till på förhand. På samma vis tillkommer även nya deltagare vilket skänker spänning även det. 

Uppvärmningen gick faktiskt riktigt bra för min del. Även på de långa distanserna, sex och sju meter. De var min Akilleshäl vid förra tävlingen och det hade tränats lite extra på det av det skälet. Låt oss säga att det inte märktes på tävlingsarenan. Men det är att gå händelserna i förväg. 

Inledningskasten gick nämligen dugligt. Något miss kom med de flesta knivar hamnade i rätt riktning även om siktet var en smula vingligt. Det vill säga poängen spretade mer än vanligt. Tävlingsnerver är allt jag säger! Särskilt nu när jag skulle bevisa något för mig själv och därtill dra nytta av träningstimmarna som lagts ned under sommaren. 

Men sedan hände något, IGEN! Inte riktigt lika illa som förra gången men nästan. Jag började missa. Nu pratar vi inte om en miss eller två utan drop, på drop på drop. Den här gången blev jag inte arg utan mest uppgiven och faktiskt en smula ledsen. Den känslan var svår att bortse från. Helst ville jag gå av planen. Längtade bort ett tag. Mitt i solen och allt det roliga. 

De långa distanserna satt inte alls som på träning. Inte ens med avräkning för tävlingssituationen. Sedan smittade det av sig även på kortare avstånd. En stund skall tilläggas. Jag lyckades koncentrera mig en smula bättre mot slutet och drog in några bra kast särskilt på tre och fyra meter. Troligtvis räddade det situationen kan jag konstatera så här i efterhand. Så något hade den mentala förberedelsen gett. Men det där är något jag måste tänka igenom. 


Tävlingsdag 2, söndag


Yxa


Söndagen främsta aktivitet är yxkastning i olika former. Något som  jag förvisso ägnat mig vid två tidigare tillfällen men då med lånade yxor och noll koll på allt. Nu hade vi egna yxor med oss, jag och min kära fru. Men de har bara ägts i någon dryg vecka varpå det inte hunnit bli så mycket träning med dem. 

De nylingen införskaffade yxorna och en mugg sportdryck i form av kaffe. Yxorna är de så frekvent använda Cold Steel Norse Hawk. En bra nybörjaryxa helt enkelt


Fördelen med det är att förväntningarna hålls låga. Alla poäng blir så att säga en bonus. Fast inte riktigt skulle det visa sig. För på träning missar jag sällan helt med yxa, alltså så den hamnar på marken. Kanske en av sextio till sjuttio kast vid den Walk Back-träning jag har hunnit genomföra. Nu på uppvärmningen i Arboga blev det några fler men fortfarande relativt få. Men sedan var det tävlingssituationen igen. Då kom missarna. Men nu var det lättare att hålla sig lugn då jag ändå inte förväntat mig några särskilda resultat. Jag ville bara slå mitt förra rekord vilket jag även gjorde. 

Men om yxor generellt är lättare att sätta i tavlan än knivar så är de även svårare att sikta med. I alla fall tycker jag det. Det är relativt enkelt att få poäng men knepigt att få många poäng kan det uttryckas. Så det blir nästa steg att öva på. 

Bäst av alla lyckades, som ofta, Marcus Pehart som drog till med 256 p om jag inte missminner mig. Det är ett riktigt bra resultat även med internationella mått mätt. Så skall en yxa, om inte slipas, så i alla fall kastas. 

Själv är jag inte riktigt där efter mina totalt sex gånger jag kastat. Jag minns inte exakt resultat men cirka hundra poäng lägre skulle jag tro. Men roligt och mycket överraskande var dock att jag lyckades skicka iväg samt sätta en yxa på ett avstånd som räckte till tredje plats i långdistanskastning. DET hade jag inte väntat mig! Jag har inte ens bestämt mig för vilken skaftlängd jag skall ha än och därmed hur yxan skall greppas på de olika avstånden. 


Medaljer


Det är på den här fronten det blev ett lyckat SM för min del. Resultatet i rotation kniv räckte till en tredje plats. Det var samma två kastare före mig den här gången som förra gången det begav sig. Kan jag bara bättra på tävlingsnerverna kan jag pressa dem lite grann tror jag. Grunden finns där. Men det är mycket som skall stämma och det finns fler som har samma problematik som jag och kan kliva fram.  

Något mer överraskande blev det även ett silver i långdistans kniv. Men det är klart, de knivarna jag använder känns "säkra" på vissa avstånd och det gäller upp till 11 meter. Sedan har jag inte testat på längre avstånd och aldrig övat på ett plank. Något som jag insett att jag måste börja med.

Det blev medaljer även i år!


På kortare avstånd gick det också bra vilket resulterade i ett silver i Siluettkastning kniv efter en särkastning. Det är en tävlingsform som genomförs från tre meter. 

Vad beträffar No Spin var det förstås seger i Walk Back som hägrade och något jag i princip avskrev efter den usla insatsen. Jag undkom dock med blotta förskräckelsen och lyckades bärga guldet. Men det där håller inte i längden. 

Däremot gick det mycket bra i Siluett No Spin där jag erhöll ett guld till. Förutom de trettiofem poäng jag fick så var det bud på tio till. Träffar där spetsen grävde sönder planket på rätt ställe för att sedan falla till marken. Jag hade vässat knivarna i år och till nästa gång kommer jag nog vässa dem ytterligare för att de skall stanna kvar lite till. 

Knivarna som gjorde skillnad i år var Zitoon Big NoReload. Med dem i hand kan jag titulera mig svensk mästare i No Spin


Det sista lilla bronset kom efter tävlande i den fruktade plankan. Det handlar om att kasta nio knivar mot en kraftigt lutande planka. Då den är både hård och vinklad är det inte helt lätt att sätta knivarna överhuvudtaget. Jag nyttjade No Spin-teknik vilket fungerade dugligt. Bäst i den här grenen var emellertid en av juniorerna. En liten tjej som drämde dit oss vuxna så det stod härliga till. Så kan det gå! Det bådar gott för framtiden. 

Nu blir det inte mer tävlande för mig i år. Om man nu inte råkar räkna Rick Lembergs On Line-tävling "Aim Games" förstås. Den hade jag tänkt att delta i. Den förra missades på grund av att jag kastar utomhus och det var närmare en halv meter snö när den förra utmaningen ägde rum. Därför lockar den här lite extra. 


/ J - knivkastaren

måndag 26 augusti 2024

Ny kniv - Shieldon Bulbasaur

Om jag skall vara helt ärlig så är det här inte bara en ny kniv för mig utan ett helt nytt märke. Shieldon som de heter är inget företag jag stött på tidigare vilket väckte intresse. Särskilt som den här kniven kallad Bulbasaur inkluderar en mycket spännande bladform. En som ser ut som ett stort löv och är vanligt på kinesiska knivar av Shilin cutter-variant. En form jag generellt uppskattar. Det är en mycket bra utgångspunkt. 

Jag var även nyfiken på om övriga tillverkningsdetaljer höll måttet. Det var som sagt en första för mig och det finns många fallgropar att ramla i för företag när de ger sig in i knivbranchen. Men här misstänker jag att erfarenheterna som OEM-tillverkare skiner igenom. Nu vet jag inte i skrivande stund för vilka Shieldon tillverkat men det finns mer kunnande här än vad som är normalt för ett nytt märke noterade jag snabbt. Det handlar om många små saker utförda på rätt vis. 

Shieldon Bulbasaur


Det kan nämligen sägas direkt att jag blev mycket positivt överraskad. Särskilt som om alla nödvändiga delar är på plats. Det första intrycket är att kniven känns bekväm i hand, att balansen är god och det iögonfallande bladet är väl slipat. Sedan gillar jag som sagt de övergripande linjerna.

Utöver det hittas flera positiva detaljer som en lättad stålram som därtill är fint rundad och utan vassa kanter, ett tredimensionellt format tvåfärgat handtag i polerad G10 och ett blad gjort av väl valt 14C28N. Därtill kan adderas en effektiv flipperfena och ett till synes mycket bra och tillika kraftigt liner-lås. Känslan i låset är förtroendeingivande utan spel eller glapp inledningsvis. 

Shieldon, ett för mig nytt märke


Det är en rätt substantiell kniv bör påpekas då bladet mäter hela 93 mm och totallängden på kniven är nästan tjugotvå centimeter, 218 mm. Men det fyller handen rejält och vill man inte bära den i en ficka så medföljer även ett fodral som jag dock misstänker att jag inte kommer att nyttja. 

Det enda jag möjligen har en invändning mot är namnet. Först trodde jag att Bulbasaur var någon för mig okänd dinosaurieart. Tyvärr gav en snabb googling vid handen att det är namnet på en förbaskad Pokémon. Men det förklarar den gröna färgen på handtaget misstänker jag. Då kände jag mig plötsligt gammal, det var inget jag kände till. Men alltid lär man sig något.  

Men sammantaget en intressant kniv som jag lär få anledning att återkomma till på lite olika vis, inte minst i en kommande recension. Av någon anledning känner jag på mig att det här inte var den sista kniven från det här företaget. Den första kontakten gav mersmak!


Shieldon Knives



/ J - letar Pokémons

#knivesandbikes #knivigtvarre

onsdag 21 augusti 2024

Recension Al Mar Payara

- en kniv med lika aggressivt bett som sin namne

Payara är inte bara en rovfisk från Amazonas utan även namnet på en knivmodell från anrika Al Mar. Nu är det här inte första versionen av kniven utan den andra. Den äldre utgåvan skiljer sig åt från den här på nästan alla plan utom själva grundformen då den var en aningen större, tyngre och såväl lås som material var annorlunda. 

Det intressanta det för med sig är att den här senaste varianten hamnar i en annan kategori knivar. Den som inkluderar andra lättviktsknivar med "cross bar lock", läs "Bug Out-klassen".

Al Mar Payara


Den här kniven finns att få i två storlekar där tilläggget "32" i namnet på den här talar om att det är den större modellen med ett 3,25 tums blad. Nu betyder inte stor att det är någon jätte till kniv men ändå. 

Bakom knivens intrikata linjer hittas en gammal bekanting när det gäller formgivning för Al Mar i form av Kirk Rexroat. Andra knivar han designat är exempelvis Nomad och B-21.

Al Mars bidrag till klassen av lättviktsknivar med "cross bar lock"



Kortversion: Al Mar Payara -  den lilla kniven med den uppkäftiga attityden...och det lite pinsamma misstaget!


Blad


Payara tillhör de där knivarna som har ett blad som inte är helt enkelt att beskriva. Men vi kan utgå från "tanto" och sedan addera "modifierad". Själva ryggen sluttar nämligen som en drop point fast i två steg. Sedan har kniven en tämligen traditionell japansk tantospets, dvs inte helt rak utan med en liten buk. Själva modifieringen består sedan i att huvudeggen har en s-form, en "recurve". Jo just det, ryggen har en ramp eller snarare ett stopp för tummen också. Et voila, där har ni bladformen beskriven så nära det går.

Ett inte helt lättidentifierad men tämligen effektiv bladform


Längden på bladet är i det här utförandet 82 mm, höjden 30-20 mm och tjockleken  på bladgodset är 2,5 mm. 

Finishen är en blank satin och försedd med en del text. Presentationssidan visar upp märke och logotypen som numera inte innhåller något rött vilket den gjorde tidigare. På motstående sida hittas namn om än med en liten ofrivillig knorr, modellnummer, samt tillverkningsland som för övrigt är Kina. De flesta av Al Mars lite mer exklusiva produkter tillverkas annars i Taiwan. 

Stålet som används är D2 med en angiven hårdhet av 59-60 vilket inte är så illa pinkat för materialet. I alla fall inte om det återfinns i den övre delen av spannet. 

Fabrikseggen var vass och skall vi säga, godkänt jämn. Den är inte helt symmetrisk om de båda sidorna jämförs. 

Fast här blir det lite pinsamt...vad står det egentligen på bladet? Förklaringen hittas nog två rader längre ned i novellen. "Paraya" är en helt annan fisk. 


Skäregenskaperna hos Payara definieras av bladformen. Det innebär att den t ex är utmärkt att skära av rep och tunnare tamp med. Den svängda formen gör då att eggen biter extra bra. Sedan är den rundade spetsen rätt normal i sitt utförande och uppträder som de flesta andra som hittas på mer vanliga clip- och drop point-blad. Skillnaden är att den här typen av tantospetsar har en sekundäregg där de möter resten av eggen. Det medför både för- och nackdelar. Det underlättar helt klart kartongöppning och är utmärkt när man skall snitta upp tejp till exempel. Å andra sidan är det svårare att slipa om kniven utan att den spetsen försvinner om man inte är mycket noggrann och kunnig. 

Slipningen är överlag ett särskilt kapitel när det kommer till knivar med S-formade eggar. Här är den dock så pass svag att problem kan undvikas med slipsystem med något smalare slipstenar. Men breda diton är inte att rekommendera. 

Vad gäller övriga egenskaper hos Payara är det en mycket bra EDC-kniv. Små snabba snitt är området där den excellerar och då särskilt ovan nämnda sysslor. Jag använder den ofta i mitt arbete där det förekommer mycket förpackningsöppning i material som kartong och plast. 

En egenskap som bidrar till att kniven upplevs så sympatisk är geometrin. Bladet är endast två och en halv millimet tjockt från början och slipfasen över en centimer bred. Sedan är inte bladet extremt tunt bakom eggen, där hittas ca 0,5 mm stål. Men det upplevs inte negativt i det här fallet. 


Handtag


Lika komplicerat som bladet är inte handtagsformen. Men det finns ändå en del detaljer att studera närmare. Det första som slår en är att det är tämligen krökt, det andra är materialet och det tredje är måhända att det är försett med "jimpings" eller räfflor precis över allt. Det kanske inte är mitt favoritinslag. 

Annars kan sägas att det är 11,8 centimeter långt, 10,8 mm brett och cirka 29-25 mm högt. 

Det lätt krökta handtaget är aningen överdimensionerat vilket ger gott om plats för hela handen


Materialet i handtaget är ett fiberförstärkt plastmaterial ofta kallade FRN på engelska. De kan dock ha lite olika namn beroende fabrikat. Det intressanta är att Al Mar i presentationstexten anger att det skall vara kolfiber som använts som förstärkning. Det är i så fall något mer ovanligt. I vilket fall är det inte det mest upphetsande av material men å andra sidan mycket praktiskt. 

Kniven är tämligen tunn och ryggen huvudsakligen sluten som synes


De tidigare nämnda räfflorna hittas i princip överallt. De återfinns nära tumrampen på ryggsidan av handtaget men även pekfingret får sitt på undersidan. Vidare hittas de både på under och översida i andra änden också. Lägg därtill att det finns mönster på stora delar av resten av handtaget också. En kniv som inte slinker ur handen i första taget med andra ord. Som vanligt med dylika handtag brukar jag gå över dem med lite finst sandpapper för att förta de värsta topparna. De kanske passar om du jobbar med handskar på eller händerna fulla med fiskslem men ingetdera är aktuellt för min del. Jag behöver inte riktigt så mycket grepp utan föredrar en något mjukare känsla mot handen. 

Kniven är försedd med räfflor precis överallt. Det ger gott fäste, nästan för bra varpå jag gick över handtaget med lite fint sandpapper


Rent generellt är dock Payara bekväm i hand. Handtaget är långt på så vis att det skulle kunna vara kortare och ändå rymmabladet. En dryg centimeter sticker ut extra och där göms ett fånglinehål. 

Längden gör dock att alla fingrar får ett stadigt grepp. Sedan är det heller inga problem att byta grepp. Det blir ett fint flöde mellan olika fattningar vilket inte minst underlättas av en god balans. Balanspunkten hittas strax bakom låsbulten. 


Öppning och lås


Det huvudsakliga sättet att fälla ut bladet på Payara är via dubbelsidiga tumknoppar. De är av klassisk "tunnmodell" vilket är bra. Toppen är rundad vilket gör dem bekväma att hantera och de sticker ut lagom långt för att ge bra fäste. De sitter även rätt placerade på bladet för att både vara lätta att nå när kniven är ständ och för att  inte vara ivägen när man skär något. 

Ett annat sätt att fälla ut kniven är förstås via låsbulten som på alla knivar av den här typen. Men i det här fallet kräver det en liten handledsknyck. 

Tumknopparna är det huvudsakliga sättet att öppna kniven och de fungerar utmärkt


Gången var inte en av de bästa när kniven var ny. Här har man inte använt kullager utan glidlager i brons. En lösning som jag ofta föredrar på knivar som skall användas utomhus men det förstås, gången blir inte lika mjuk eller kvick för den delen. I gengäld blir hela kniven mer motståndskraftig mot att det kommer in smuts och grus i mekaniken. 

Men sedan finns det grader av mjukhet även i den här sortens knivar och Payara var rätt trög även med tanke på det. Den har emellertid efter hand slitits in och blivit mer sympatisk men lite av problemen kvarstår. Särskilt efter justering. Något som behövs då och då eftersom pivot-skruven har en tendens att lossna efter ett tag. Gränsen mellan inget spel i bladet och en kvick öppning är hårfin. Men det går att hitta och då är kniven sympatisk att hantera. 

Låset av "cross bar"-typ sköter sig med den äran



Låset är som sagt ett "cross bar lock". En låstyp som inkluderar ett låsbult som sitter på tvärs över bladbasen och därmed låser bladet. Det finns idag många varianter på systemet efter det att Benchmades patent på Axis-låset löpt ut. Den här varianten kallas "Max-Lock".

Låset är intuitivt att hantera och framförallt är inte toppen på skruvarna vassa vilket jag upplevt på några andra lösningar. Fjädrarna som håller allt på plats är starka vilket ger ett rätt högt motstånd men i det här fallet känns det förtroendeingivande.

Sedan kan noteras att såväl tumknoppar som låsbult fått sig en blå färgnyans. Dylika detaljer gör att en kniv känns mer påkostad. 



Att bära


Payara är till större delen en kniv som är lätt att bära. Men det finns smolk i glädjebägaren. Själva vikten på 85 g är bra och även om handtaget är relativt långt så är det tunt med under 1,1 cm. Det gör att kniven känns bekväm i fickan. 

Men det finns ett par små detaljer jag hade velat se annorlunda vad gäller helheten. 

Ett mycket väl tilltaget clip som kan skiftas från höger till vänster sida om så önskas


Det finns exempelvis potential för förbättringar vad gäller clipet. För det första är det för stort. Det mäter nästan 6,5 cm på längden. Ett par centimeter hade lätt kunnat kapas med bibehållen funktion.

Ett nästan väl fungerade clip. Det är för långt och infästningen är inte bra


Sedan kan delar av det knappt användas pga att fästet återfinns utanpå handtagssidan samtidigt som skruvarna sticker upp. Ta bort dem så kan även storleken på clipet justeras till det bätte. Nu gäller det för all del endast tjockare byxtyg. Med tunnare shorts eller liknande är det inte ett problem. Vad som händer är annars att tygkanten fastnar mot de uppstickande delarna varpå en del av clipet är outnyttjat.

Utöver det så är materialet under clipet tämligen grovt i och med mönstret på handtagssidan. En liten platta med glattare yta hade gjort susen och förenklat att dra och stoppa undan kniven. 

I övrigt är clipet bra med adekvat spänst och en bra ramp.  



Sammanfattningsvis

Al Mar Payara var en kniv jag gillade utseendet på redan när jag såg den en gång för länge sedan. Det var första utgåvan som var aktuell då. Men det fanns ett par detaljer även på den kniven som jag inte var säker på och undrade hur de skulle fungera i praktiken. 

Nu är den här versionen en helt annat kniv men några av funderingarna kvarstod eftersom de designelementen hängt kvar. En rörde handtagsformen. Jag har aldrig varit någon anhängare av handtag som smalnar av mot bakänden. Intrycket blir alltid att de skall halka ur handen framåt, som en tvål Men här förhindrar såväl material som mönster det. Så den potentiella nackdelen kunde snabbt avskrivas.

Den andra möjliga invändningen var att bladet måhända inte skulle vara så praktiskt. Ni vet som en klassisk puukko-typ av kniv som en Morakniv eller en helt flatslipad modern fällkniv. Bladet är trots allt en smula okonventionellt.*

Men tack och lov var även de farhågorna obefogade. 

Payara är en riktigt bra EDC-kniv kan konstateras


Det visade sig att bladet faktiskt fungerar mycket väl, särskilt till de flesta vardagssysslor. Med det sagt är det här inte en "bushcraft"-kniv. Det är inte en kniv som är särskilt bra att skära i trä med helt enkelt. Men den är inte heller tänkt som det. Men om man håller sig till att skära kartong, öppna plastförpackningar, punktera matoljedunkar, snitta av nylonband runt buntar av papper, skära rep och tamp och andra liknande uppgifter är det här en riktigt bra kniv.

Greppet är som sagt inte halt utan snarare åt andra hållet. Här talar vi inte om tämligen glatt G10 som i förstautgåvan utan kraftigt mönstrad fiberförstärkt plast. Inte det sexigaste av material men förbaskat hållbart och i det här fallet väl fungerande. 

Överlag gillar jag därför den här kniven. Särskilt som den är komfortabel att bära, inte perfekt därvidlag, förbättringspotential finns som sagt. Det gäller speciellt clipet och dess infästning som kunde formgetts bättre. Men i övrigt finns bara gott att säga om Payara i en ficka. 

Det gäller för övrigt även balans, vikt och format. Kniven är inte för liten och inte för stor för och därmed en god "EDC-kniv" även vad gäller storlek. 

Det kan tilläggas att eftersom kniven inte inkluderar kullager och den allra mjukaste gången så är den kanske inte rätt kniv för den som söker vad jag brukar kalla "stresskulor" i knivhamn, en leksak. Payara drar utan tvekan åt det mer praktiska hållet. 

Al Mar Payara under sommarens äventyr. En utmärkt allroundkniv så länge du inte skall tälja


Sammantaget ger det en fällkniv med mycket stor potential som vardagskompanjon i såväl arbete som på fritiden. Därtill får du en kniv som inte riktigt ser ut som alla andra. Så tilltalas du av utseendet och söker en praktisk brukskniv i vad som ibland refereras till som "Bug Out-segmentet" så skall du definitivt ta en titt till på Al Mar Payara


Specifikation:


Längd utfälld: 200 mm
Längd hopfälld: 117 mm
Vikt: 85 g
Bladlängd: 82 mm
Godstjocklek: 2,5 mm
Bladstål: D2
Handtag: kolfiberförstärkt plast
Lås: Max Lock

Producerad av: Al Mar, tillverkad i Kina



/ J - på fiskafänge

* Även om ett snarlikt blad hittas på exempelvis Spyderco Vrango om än med en helt annat typ av slipning. En kniv designad av svenske Michael Henningson. Ett blad tänkt för bla avändning till sjöss. Dvs med repskärning i åtanke. 

fredag 16 augusti 2024

Fredags-EDC CXXXIII "Förvirrad"

Idag är ingen vanlig dag. Idag är en dag när allt går åt skogen. Tack och lov inte på något allvarligt vis men ändå har påtagligt många små saker hänt. Det började imorse med att jag slog dit ordentligt med cykeln, stupade handlöst i marken helt enkelt. Som tur var hade jag inte fått upp någon hastighet. Jag kastade mig helt enkelt upp på cykeln på väg ut från min uppfart till lägenheten och stöp när jag svängde skarpt höger. Orsaken var en framhjulspunktering som läckt luft under natten. Inga skrapsår men ett ömmande knä, armbåge och handflator. 

Det var bara att ta bilen istället trots det fina vädret. När jag kom fram till arbetsplatsen hade jag siktat in mig på en viss parkering där jag brukar stå. Den innebär att man får köra förbi jobbet en bit och gå tillbaks. Dagen till ära var det förstås fullt varpå jag fick vända och köra tillbaks förbi allt igen och lika långt åt andra hållet för att hitta parkering och sedan gå till jobbet. Det var därför jag tänkt ta cykeln!

Under tiden detta skedde väcktes en gnaganade misstanke i bakhuvudet. Den farhågan visade sig vara sann. Det jag fått för mig var att jag i brådskan igår förvisso kommit ihåg att ta ut fisken ur frysen som skulle tinas. Men jag hade glömt att ställa in det stick med frallor som skulle kalljäsas över natten för att bakas av på morgonen. Nu mötte mig ett jästmonster i bakrummet som hade tagit över hela ställningen samt de fuktiga handdukar som täckte bakverken. Allt fick åka i soporna. Det blev köpefrallor den här dagen till frukost. Allt arbete igår eftermiddag var därmed spolierat. 

I den stilen har det fortsatt hela dagen. Jag kan inte fokusera, är disträ och har glömt saker, gått in i rum utan att veta vad jag skulle hämta och tack vare en kollega undveks en lunchkatastrof. Det var nära att jag välte ned potatismoset i vasken när jag vispade det men hon såg det och olyckan kunde undvikas. 

Lunch serverades dock i form av pankopanerad fisk, en improviserad remouladinspirerad sås (alla ingredienser fanns inte hemma) och potatismos. 

Mindre förvirrat än dess ägare, Al Mar knivar till hjälp


Riktigt lika mycket kaos är det inte i fickorna. Där råder EDC-lugn. Al Mar håller mig sällskap. Den lilla klassikern med benhandtag återfinns i benfickan på civilbyxorna och Lightweight-kniven är jobbkniven då den är enhandsmanövrerad vilket är en klar fördel när man håller förpackningar med en hand och vill använda en kniv med den  andra. 

Tidigare kallades den bolstrade kniven för "Falcon" och i katalogen idag för 3,15" jigged bone. Den större kniven är en Eagle i en av Ultra-light serierna. Jag är inte säker på att den finns kvar då det är versionen med titan-handtag. Idag finns istället en "Ultra thin 4.0" i sortimentet, men den kniven är enklare med stålhandtag. 


/ J - ytterst förvirrad

#knivesandbikes #knivigtvarre

torsdag 15 augusti 2024

New Knife - Muela Classic Bowie

It felt like the time was now! For what? For me to get a real Bowie if the expression is allowed. Both the origin and exactly what the original knife of that model looked like are not completely clear. In addition, it must be taken into account that large hunting knives with that type of look appeared in several parts of the world before the name became relevant.

But there is no doubt that this is a quintessential Bowie. But then the name of this knife is  Bowie Classic Stag, which obliges. The brand is Muela and is from Spain. They have proud traditions when it comes to this type of knife.

In any case, a true representative of the knife type was missing from my collection. Sure, I have knives with distinct clip-point blades that pull in the same direction but none as pure as this one.

Muela Classic Bowie Stag


What makes it classic is, besides the distinctive look, that it has all the right materials. It is a full tang knife where the carbon steel of earlier times has certainly been abandoned in favor of some form of stainless vanadium steel. Unfortunately, Spanish companies are not as good as, for example, their Italian counterparts when it comes to disclosing what their knives are made of.

In addition to that, stag is found in the handle, brass in the guard, and of course leather in the sheath. Just as it should be. Although wood in the handle is just as "right".

A knife with nice proportions in well-chosen materials, a classic as the name suggests


This knife comes in three sizes, this is the middle one. This means a blade of sixteen centimeters and a total length of 27.5 centimeters. Not huge as you can see. But with particularly well-chosen proportions. That's why I think it's so beautiful.

This particular Muela Classic 16A comes from Knivshop and will be tested in the future for a more detailed description.




Muela Knives




/ J - was looking for a classic

#knivesandbikes #knivigtvarre

måndag 12 augusti 2024

New Knife - Cold Steel Counter Point I

The other day I wrote about "diving into the catalog" and it was  Cold Steel's line of products I was referring to. First up in the "testery" is this model called the Counter Point 1

Like almost everything else they make, this knife comes in several different versions. Especially since it's not a new model. Today it is available in three basic configurations where the blades are 3.4 or 6 inches long. This is the intermediate model which, with its ten centimeter blade, is not a small knife. Then you can imagine for yourself how big the 6" knife is. A true Cold Steel product.

Cold Steel Counter Point 1


The materials in the knife are not the most exclusive but are well chosen. The steel in the blade is AUS10 which is the finest in that series. One of the main features is that it is highly resistant to corrosion. But with just the addition "10" it should be a couple of notches up in general from AUS8, which is a more frequently used steel. It's new to me so it will be exciting to see how long it stays sharp.

In the well-proportioned handle, Griv-Ex is found, which is some form of polymer plastic. Maybe not the funniest of materials but very durable and practical.

There is no doubt where the inspiration for this knife comes from, it is a folding dagger!


The knife opens with double-sided thumb studs and locks with the oft-used Tri-Ad Lock. Often called one of the world's strongest locks for folding knives. It can always be debated, with my experience being that it's extraordinarily good. Not least because it does not develop a blade play over time, which other back locks can do.

Then something must be said about the actual shape of the knife. The heritage from a classic stiletto in the typical bayonet-grind blade is clear and there is no doubt that this is a folding boot dagger. But if you look at the blade in isolation, you will see that it is basically a regular flat-ground blade with a medium-high grind and an unusually aggressive swedge. Pretty practical after all!

The knife comes from the Swedish online store Knivshop and this Cold Steel venture is a collaboration with them. I'm curious to see how CS's newer knives stack up against the slightly older ones I have.






/ J - cooling himself with cold steel in the summer heat

#knivesandbikes #knivigtvarre

lördag 10 augusti 2024

New Knife - Kershaw Heist

Kershaw was one of those companies that waited quite a while before entering the fray of knives equipped with some form of "cross-bar/sliding bar lock". A lock system that became available after Benchmade's patent on the Axis lock expired.

Kershaw's version, "Dura lock" saw the light of day on a couple of models in early 2023. Among them were the successful model Iridium and this model called Heist.

It's been a long time since a Kershaw appeared here on the blog


It should be noted that this is the simpler version of the knife. The more expensive version has a handle in G10, and a blade in S35V. Instead, D2 steel and GRN are found in the blade and handle sides. But they are not bad materials, just a little cheaper. Something that is also reflected in the price tag.

The Heist has a blade that is best described as a modified drop point and what sets it apart the most besides the stone-washed surface is that it is extremely thin. Both the blade stock and the thickness behind the edge. These are qualities that I look forward to exploring more closely.

Kershaw Heist


The blade is just over eight centimeters long and the entire knife is 19.3 cm long. The blade opens with thumb studs and runs on bronze bushings. As previously mentioned, the lock is a Dura Lock.

The most exciting thing about the knife, apart from the lock and the cutting-friendly blade, is that it is a real lightweight, weighing under eighty grams. That automatically makes it a "Bug Out" contender. Then it remains to be seen how well it can handle that comparison. But initially, it can be said that all the prerequisites are there. This is a "hidden gem" that I think is a really good knife!





/ J - revisiting Kershaw

fredag 9 augusti 2024

Ny kniv - Muela Classic Bowie

Det kändes som det var dags nu! För mig att skaffa en riktig Bowie om nu uttrycket tillåts. Såväl uppkomst som exakt hur en ursprunglig kniv av den modellen såg ut är inte helt klarlagt. Därtill skall tas i beaktande att stora jaktknivar med den typen av utseende förekommit i flera delar av världen innan det namnet blev aktuellt. 

Men att det här är en kvintessentiell Bowie råder det ingen tvekan om. Men så är namnet Bowie Classic vilket förpliktigar. Märket är Muela och är spanskt. De har stolta traditioner när det gäller den här typen av knivar. 

I vilket fall som helst saknades en riktig representant för knivtypen i min samling. Visst har jag knivar med distinkta clip point-blad som drar åt samma håll men ingen som är så renodlad som den här. 

Muela Classic Bowie Stag


Det som gör den klassisk är förutom det distinkta utseendet att den har alla de rätta materialen. Det är en fulltångekniv där man förvisso frångått äldre tiders kolstål till förmån för någon form av rostfritt vanadiumstål. Därvidlag är inte spanaska företag lika bra som exempelvis sina italienska kollegor när det gäller att upplysa vad deras knivar är gjorda av. 

Utöver det hittas horn i handtaget, mässing i parerskyddet och förstås läder i fodralet. Precis som det skall vara. Även om trä i handtaget är lika "rätt". 

En kniv med snygga proportioner i väl valda material, en klassiker som namnet antyder


Den här kniven finns i tre storlekar varav den här är den mellersta. Det innebär ett blad på sexton centimeter och den totalläntgd av 27,5 centimeter. Inte enorm som ni märker. Men med synnerligen väl valda proportioner. Det är därför jag tycker den är ruskigt snygg. 

Muela Classic 16A kommer i det här fallet från Knivshop och kommer att testas framöver för en närmare beskrivning. 




Muela Knives




/ J - på klassikerjakt

#knivesandbikes #knivigtvarre