onsdag 31 augusti 2022

SM i Sportkastning 2022

Den gångna helgen bjöd inte bara på rejäla mängder nederbörd och en del åska utan även på knivkastning i sällan skådad omfattning. Åtminstone för dem som var på plats i Arboga för de svenska mästerskapen i sportkastning. Som arrangör stod återigen Arboga sportkastningsklubb, ASK

"Meken" i Arboga, hemmaarena för Arboga Sportkastningsklubb


Det var en diger mängd medaljer som skulle fördelas. I sportkastning tävlas det nämligen både i kniv- och yxkastning. Knivkastningen delas dessutom in i två discipliner, rotationskastning och "No spin". Utöver det finns det flera olika tävlingsmoment. 

I år innebar det att man först kvalificerade sig via precisionskastning på distanserna tre, fem och sju meter. De tre bästa gick sedan vidare till final i "Walk back". Den grenen avgjorde vem som kunde titulera sig svensk mästare i knivkastning. 

Det var ju bland andra de här medaljerna vi tävlade om!

Samt plaketter till dem som placerade sig i "Games"


Samma förfarande tillämpades även vid yxkastningsmomentet, först precisionskastning följt av final. Lägg därtill att de tävlande återfinns i fyra klasser, barn, ungdom, dam och herr så inser du att antalet medaljer blir omfattande.

I sportkastning kan alla vara med, gammal som ung


Utöver de reguljära tävlingsmomenten så återfanns även tre olika lekar eller "Games" att delta i. I år erbjöds möjligheten att kasta "Speed Throw" jämte "siluettkastning" och den anrika grenen "Mountain man". Den senare lär härstamma från nordamerika och de tävlingar som hölls mellan pälsjägare och annat utbygdsfolk när de kom ned från bergen för att sälja sina varor och fylla på förråden. Skrönor skulle berättas, mat och starka drycker skulle inmundigas kring lägerelden och det avgjordes vem som var bäst på att kasta yxa och kniv. Kanske lades ett bäverskinn in i vinstpotten, vad vet jag? 

Siluettkastningen har sina rötter i cirkusuppvisningar med levande måltavla. Men den stackars assistenten har nu ersatts av ett par målade röda prickar som skall undvikas. "Speed" eller hastighetskastning går ut på att de tävlande skall sätta så många knivar som möjligt i en tavla på tjugo sekunder. Flest godkända knivar vinner. 

Siluettkastning har sina anor i cirkuskonster


Sportkastning är inte en särskilt stor idrott i Sverige men som vanligt även i mindre sporter är det svårt att nå den absoluta toppen. Talanger finns alltid vare sig det handlar om gotländsk rövkrok eller den ädla konsten att kasta skarpa föremål och det finns alltid entusiaster som går in för saker och ting med liv och lust. Så även i detta fall. Glädjande nog är det här en sport för alla. Könsfördelningen är ovanligt jämn och ålderspannet sträcker sig från barn till pensionärer då det inte krävs någon enormt kraftfull fysik för de flesta grenar. Dessutom finns det även möjlighet att tävla även om du t ex är rullstolsburen. 

SM-tävlingarna var uppdelade på två dagar och knivmomenten klarades av på lördagen och yxkastningen på söndagen. Lördagsförmiddagen bjöd på rotationskastning och eftermiddagen på "No spin". Sedan var det inte helt lätt att hålla körschemat skulle det visa sig. Bland annat berodde det på att det var ovanligt jämnt varpå ett flertal särkastningar var tvungna att hållas mellan de tävlande. Det ledde till att herrfinalen i No spin som låg sist på programmet fick avgöras i en alltmer tilltagande skymning. 

Ett mörker som dessutom förstärktes av att moder natur ville ha ett finger med i spelet. Hon satte upp en dramatisk kuliss. Dagen hade i stort bjudit på tämligen fint väder såtillvida att det var uppehåll och inte särskilt mycket vind. Däremot var det oerhört kvavt så det blev en svettig affär att kasta kniv. Förklaringen till det kom framemot kvällningen då åskan mullrade och blixtar ljungade i fjärran. Men turligt nog höll den sig på avstånd och cirkulerade runt Arboga länge nog för att tävlingarna skulle hinna genomföras även om det var med ett nödrop. Den riktiga urladdningen kom senare på natten. 

Yxkastningen avgjordes i varierande grader av regn


Liksom "Speed throw". Det syns inte på bilden men jag försöker kasta i hällregn


Anledningen till att ingen ville skjuta upp något moment till dagen efter var dels att tiden då skulle bli knapp men även att meteorologerna hade utlovat ruskväder. De fick rätt den här gången. Under söndagens yxkastning fick samtliga närvarande uppleva alla typer av regn. Det började med duggregn och fint strilande avbrutet av kraftigare skurar. Sedan kom hällregn som förstärktes till en stunds skyfall för att sedan återgå till ett uthålligt dagsregn. Så höll det på från tidig morgon fram till kvällen. Som tur var lättade det till uppehåll lagom till prisceremonierna. 

Vi var alla mycket tacksamma för att det fanns tillgång till ett rejält tält

Det rådde viss lägerstämning inne i tältet


Vi deltagare var mycket glada över att ASK har tillgång till ett militärtält och att man i det hade en kamin som eldades rödglödgad. Som dagen artade sig var det bara att gå ut i regnet, klara av ett moment, bli dyngsur och så småningom kall och sedan in i tältet och försöka bli varm igen. Blöta kläder ångade framför kaminen och det rök in lite när brasan matades med gamla kasttavlor. På det hela taget en mysig atmosfär som påminde om ett scoutläger. Tror jag, jag har aldrig varit scout men det var från dem som tältet var lånat. 

Apropå atmosfär så är den synnerligen gemytlig bland knivkastare. Känslan att vara i en stor familj är påtaglig. Man känner sig välkommen och det är lätt att prata med alla. Det är skönt för en nybörjare och tillika utböling som jag. 

Trots brisen på rutin så blev årets SM en stor framgång för mig personligen och om det ämnar jag förtälja lite senare. Nu vill jag däremot passa på att framföra mitt varma tack till arrangerande ASK. Det engagemang och trevliga bemötande ni står för gör en varm om hjärtat bara man tänker på det. Det tillsammans med alla genomsympatisk medtävlande varav min kära sambo var en gjorde det här till en oförglömlig helg! 


/ J - eder knivkastare i etern

fredag 26 augusti 2022

Ny kniv - ANV A200

Ni som troget följer bloggen har redan sett den här kniven då den var med på "Fredags-EDC CVI". Modellen kommer som både den texten och rubriken skvallrar om från tjeckiska Acta non verba Knives eller ANV som det förkortas. För dem som inte vet betyder det "att verka men inte synas" för övrigt.

Modellen är deras senaste och kanske mest avancerade fällkniv så här långt och den har döpts till A200.

Den senaste fällkniven från Acta non verba knives kallas A200
ANV Knives A200


Faktum är att modellen redan knoppat av sig så att det även finns en A100 när det här skrivs. Skillnaden återfinns i handtagsmaterialen. FRN i den enklare etthundramodellen och G10 i det här fallet. G10-materialet är rätt intressant hanterat i den här kniven då det bitvis är mycket strävt och på andra ställen är tämligen glatt. Ett intressant sätt att lösa detaljen med bättre fäste utan att kniven river sönder hela fickan när den bärs. 

Handtaget är även intressant såtillvida att det inte har någon bärande ram utan enbart en partiell sådan likt några Benchmademodeller. Det är även därifrån inspirationen till ANVs "A-Lock" kommer. Det är helt enkelt ett Axis-derivat men ett mycket bra sådant. Vidare är ramen trots avsaknad av hel ram ytterligare urfräst på insidan. Det ger en mycket lätt och därtill välbalanserad kniv. 

Sedan hittas andra tekniska detaljer som ANVs tolkning av ett wire-clip som dessutom förbättrats från föregående modeller. Något jag kommer att gå in på i kommande recension. Även tumknoppen är speciell då den är ensidig men flyttbar samt inkorporerar den vanliga självlysande punkten i mitten. 

Även bladet är avancerat med ett fint svenskt Sleipner-stål som dessutom försetts med en ytbehandling av DLC. Sammantaget ger det en visuellt tilltalande, tekniskt tämligen avancerad kniv som väcker intresse. 






/ J - knivar ned sig

#knivesandbikes #knivigtvarre

torsdag 25 augusti 2022

Dagens bild nr 259 - "Idag"


Dagens bild illustrerar inte bara några knivar utan representerar även en smula träningsvärk. Man får det efter att ha kastat tunga knivar koncentrerat i något över fem timmar i sträck. Igår var nämligen min privata "generalrepetition" inför SM i sportkastning. Det finns en hel del tenik jag vill fila på. Gudarna skall veta att det behövs. Jag är inte i närheten av att vara så bra som jag önskar. Men det kommer, det kommer. Tydligen skall övning vara något som har med den saken att göra. I alla fall har jag förstått det så. Därav det myckna kastandet. 

Men i grund och botten är jag väsentligt mycket bättre än förra året. Det vet jag, mitt största problem är inte topparna utan dalarna. Jag är i mitt tycke för ojämn. Den högsta nivån är definitivt gångbar. Men trots det gör jag riktiga skitinsatser ibland för att tala klarspråk. Det är de som måste minimeras.

Sedan var det den lilla detaljen att det är skillnad mellan träning och tävling. Men å andra sidan om man inte kan prestera när man övar så lär det inte plötsligt dyka upp resultat i skarpt läge heller.

Mitt val av knivar inför helgens SM i rotationasdisciplinerna
"Idag" även en kastare och hans knivar måste vila ibland


Nu har jag i alla fall bestämt mig för vilka knivar som är aktuella och det är dem jag övat med på sistone i respektive disciplin. För såväl precisionskastning (från tre, fem och sju meter) samt eventuell Walk back skall Woodpecker från Pierre Cazoulat användas. "Eventuell" Walk back skrev jag då det är beroende på om jag förmår att tillhöra de tre bästa i de första momenten. Det är de regler som gäller för årets SM. 

De här knivarna är mitt val för No spin-kastning
För No spin kommer Acejet Raven II att nyttjas


Samma villkor gäller för No spin och där ämnar jag använda mig av ett set Acejet Raven II. Knivar som jag övat en del med sedan jag köpte dem. 

Sedan kommer jag att "väga in" ytterligare två set som back-up. För rotation är det Zitoon Spinning Dagger som är aktuella och för No spin är det ytterligare ett set från Acejet i form av Stinger

Nu skall jag gå och odla min träningsvärk eller vad tusan man gör med den.  

Väl mött i Arboga hoppas jag!

/ J - knivkastaren

#knivesandbikes #knivigtvarre

måndag 22 augusti 2022

Ny(a) kniv(ar) - Zitoon Knives Spinning Dagger


Det är lika bra att jag erkänner direkt. Jag  har alltid varit svag för en schysst dolk! Det är något visst med en lång och spetsig kniv helt enkelt. De var de knivarna jag som barn satt och drömde om när jag kikade i morbrödernas gamla Hobbex-kataloger från tidigt sjuttiotal och det var de som startade vurmen för stiletter en gång i tiden. 

Men formen hänger i även när det gäller kastknivar och en av de första knivarna jag kastade riktigt mycket med var en dolk i form av en tysk kopia av en Gerber Mark I som köptes under en skolresa i nian. Ni som följer mig här på bloggen och Instagram vet att det för någon tid sedan även dök upp en uppsättning knivar med liknande form designade av en tysk och tillverkade i Frankrike.  

Nu var det dags för en rejäl uppsättning dolkar igen och återigen vändes blickarna mot Frankrike och där hittas en liten enmansfirma vid namn Zitoon Knives. Ja, det är samma märke som tidigare presenterade The Iron Mistress och Le Classic XL.  Olivier Feret som står bakom dem designar och tillverkar knivar i Normandiet. Den här modellen från honom kallas Spinning Daggers

Zitoon Knives Spinning Dagger


Namnet mer än antyder vad de här knivarna är till för och det är klassisk rotationskastning. Spinning Daggers är 32 cm långa vilket även det skickar signaler åt samma håll. Knivar ämnade för no spin är vanligen kortare. De här dolkarna är 6 mm tjocka och det ger en vikt av 370 gram. Inte extremt tungt men de känns rätt  massiva i hand då formen lurar ögat till att tro att de kanske skulle vara lättare. 

Stålet är som vanligt i knivar från Zitoon svenskt Hardox 450. Ett extremstål när det kommer till slitageapplikationer och därmed mycket lämpat även för kastknivar. Finishen är en trevlig blank variant som hjälper till att förhindra korrosion då Hardox inte är rostfritt. Därtill  har handtaget fått sig en gravering vilket mest är för syns skull men som även ger lite extra fäste för den som behöver det. Nöjer man sig inte med det så finns två hål i handtaget som möjliggör att man kan fästa handtag i efterhand om så önskas. 

Sedan kan ytterligare ett erkännande göras och det är att jag provkastat dem mer än en gång. Och de är inte bara sympatiska att se på. De är grymma att kasta med också. Hade jag inte fått dem i så nära anslutning till SM hade de varit ett alternativ för Walk Back kan jag säga. Så mycket tycker jag om dem. Fast kanske de kan användas för tre meter precisionskastning?




/ J - kastdolkoman

#knivesandbikes #knivigtvarre

lördag 20 augusti 2022

Ny kniv - Camillus Tyrant


Ibland undrar man över tingen tillstånd och ibland bara över små saker. Idag är det jag som undrar och det som kluras på är namnet på den här kniven. Vem tyckte att "tyrann" var ett bra namn? Det är ju inte något som känns direkt positivt eller utstrålar förtroende. En tyrann kan man verkligen inte lita på som bekant.

Hur som haver Tyrant är en liten fastbladare från nygamla Camillus Brand eller Camillus som de fordom hette. Ett av amerikas äldsta knivmärken som efter en stormig period för en femton år sedan levt lite i skymundan men som återigen satsar. I alla fall känns det så.

Tyvärr kommer den här Camillusmodellen i ett blisterpack avsett för Wal Mart misstänker jag. Det samt det medföljande butikslarmet och skitnacket om "10x hårdare" inger inte förtroende 


Som tur var känns kniven väsentligt mycket mer gedigen än förpackningen, det här är Camillus Tyrant


I satsningen ingår bland andra den här kniven som kan betraktas som en "back up"-kniv, en mindre fastbladare för EDC eller kanske t o m en kniv för campingturen beroende på ägarens preferenser.

Tyrant ingår i Camillus "Titan"-serie vilket mest innebär att bladet försetts med en svart beläggning av "Carbonitride Titanium". Annars är bladet gjort av D2 och mäter 7,5 cm på längden. På hemsidan har de lite komiskt vänt på det och hävdar att kniven enbart är 3" lång och bladet 7,25". Förutom den lilla fadäsen så behöver de verkligen se över sina texter generellt. Den marknadsförare som författar dem verkar inte kunna så mycket om knivar. T ex så hävdar de att kniven erbjuder "D2 steel blade which offers good corrosion resistence /../" Det är förstås kvalificerat dravel då D2 inte ens är ett rostfritt stål utan ett verktygsstål. Möjligen kan det hävdas att det är "semi-rostfritt" om det nu är ett begrepp men det tillhör inte de bättre på den parametern kan jag förtydliga. 

Handtaget är gjort av G10 kring en hel tånge. Själva konstruktionen baseras kring det mycket djupa fingerurtag som finns. Tänk knivmodeller som Fred Perrin Bowie eller CRKT Minimalist med flera. En detalj är att man i handtaget har inkorporerat en fånglina så den kan dras ut och fästas runt handen om bäraren så önskar. 

Kniven levereras med ett läderfodral vilket dessutom ett inbyggt litet diamantbryne som återfinns vid bälteshällan. Överlag en tämligen intressant kniv med några detaljer värda att diskutera mer ingående. Så kommer förstås att ske så snart jag hunnit använda den och klura på vad jag anser om tingesten ifråga. 




/ J - ingen tyrann 

#knivesandbikes #knivigtvarre

fredag 19 augusti 2022

Fredags-EDC CVI

Jaha, ytterligare en vecka har passerat och den förflöt lika fort som vanligt. Eller det kanske inte alls är det vanligaste men den här gjorde det i vilket fall som helst. Det kanske är lika bra det. Den har inte varit så munter för min del. Eller skitdålig för att vara helt ärlig, bortsett från solen då. Men så har vi den omvända korrelationen i mitt liv. 

Tydligen strävar saker mot någon form av balans för desto mer stökigt det kan vara på det personliga planet och med människor i min närhet desto bättre går det på "knivfronten". Någon slags "knivequilibrium". Det gäller skrivande, användande och inte minst tränande. Fokus flyttas från det som är jobbigt till det som inte är det. Med tanke på stundande SM i knivkastning, om jag nu kan komma dit, så övas det en hel del måste medges. 

Acta Non Verba Knives A200 bjuder på både A-Lock och deras egen tolkning av ett wire-clip
Svart "EDC" matchar mitt humör. ANV A200, Victorinox Spartan och Olight Baton S1


I den här balansen ingår att det anlänt ett flertal nya knivar i det Wikströmska hemmet. Några har jag hunnit presentera, andra skriver jag texter om just nu och några har jag inte hunnit klara av än. Till den sistnämnda kategorin hör den här skapelsen från ANV Knives kallad A200

Det är deras senaste fällknivsmodell och de här är den lyxigare av de två versionerna som finns att tillgå. Den enkla har fått namnet A100 och släpptes nyligen. A200 är en kniv i EDC-klassen i utmärkta material och med god byggkvalitet av vad jag kan avgöra inledningsvis. Den är tillika extremt lätt och mycket välbalanserad. 

Som komplement hittas en Victorinox Spartan. Himla sympatisk modell det där. Sedan är den svart vilket gör att den matchar såväl ficklampa som ANV-kniven. Det är så fåfäng jag blir. I övrigt matchar jag ingenting, vare sig kläder eller livet. 


Ha en bra fredag go' vänner!

/ J - inte helt munter

#knivesandbikes #knivigtvarre

torsdag 18 augusti 2022

New Knife - Zitoon Le Classic XL

The suffix XL in the name suggests that there is also a smaller version of this knife. And of course, there is. Unlike this one, it is more geared towards no spin throwing. This monster is clearly intended to be used for rotational techniques. I call it a monster because it feels that way in the hand. Much depends on the fact that it is rather thick in relation to its length.

The knife I'm talking about comes from French Zitoon Knives, a one-man company from Normandy. This model is named Le Classic XL.

 Zitoon Knives Le Classic XL


The material in the knives is known to me as Zitoon uses Swedish steel. It is steel from SSAB called Hardox 450. The steel is so-called high-strength steel found in applications such as flatbeds for dump trucks, bulldozer blades and rip hooks, and teeth for excavator buckets. In other words, extremely sustainable.

From that, you get 8 mm thickness in this knife distributed over a length of 28 cm. That gives a total weight of 360 g. Not extreme by any means, but still a lot for a knife that measures under thirty centimeters.

The knife has clear Bowie influences with its proportions and clip point blade. Holes are found in the handle for attaching handle sides if desired. It remains to be seen if I add a leather handle or not. Something that also remains to be seen is whether I will complete this model into a set. The finish of the knife is brushed and the whole knife exudes quality. It feels as solid as a piece of, well shaped but still, massive metal. 

Olivier Feret is the man behind Zitoon Knives. He is a knife thrower himself and both designs and manufactures the knives. The blanks are laser cut, but he is responsible for the rest of the work. In other words, these knives are handmade or "custom" knives if you will. The quotation marks are not there to be ironic but because the definition of the term varies.

A review of this model will come later. Something also tells me that this is not the last knife from Zitoon that will appear here on the blog. The first impressions of this knife and the Iron Mistress are really really good! 




/ J - améliore son français

#knivesandbikes #knivigtvarre

tisdag 16 augusti 2022

Ny kniv - Zitoon Knives Le Classic XL

Tillägget XL i namnet antyder att det även finns en mindre version av den här kniven. Och det gör det naturligtvis. Den är till skillnad från den här mer inriktad mot No spin-kastning. Det här monstret är däremot tydligt avsedd för att användas till rotationstekniker. Jag kallar den för monster för att den känns så i handen. Mycket beroende på att den är extremt kraftig i relation till längden.

Kniven jag talar om kommer från franska Zitoon Knives, ett enmansföretag från Normandie. Den här modellen är döpt till Le Classic XL

Från franska Zitoon Knives kommer Le Classic XL


Materialet i knivarna känns igen då Zitoon använder sig av svenskt stål. Det är ett stål från SSAB kallat Hardox 450. Stålet är ett så kallat höghållfasthetsstål och hittas i applikationer som exempelvis flak till dumprar, bulldozerblad och rivkrokar samt tänder till grävskopor. Synnerligen hållbart med andra ord. 

Av det får man i den här kniven hela 8 mm tjocklek fördelat på en längd av 28 cm. Det ger en totalvikt på 360 g. Inte extremt på något vis men ändå mycket för en kniv som mäter under trettio centimeter. 

Kniven har klara Bowie-influenser med sina proportioner och sitt clip point-blad. I handtaget hittas hål för fastsättning av handtagssidor om så önskas. Det återstår att se hur jag gör med den saken. Något som även återstår att se är om jag kommer att komplettera den här modellen till ett set. Finishen på kniven är borstad och hela kniven andas kvalitet. Den känns precis så gedigen som en solid, fast välformad, bit stål kan kännas. 

Bakom Zitoon Knives står Olivier Feret. Han är själv knivkastare och designar och tillverkar knivarna på egen hand. Tillskärningen är laserbaserad men resten av arbetet står Olivier för. Med andra ord är de här knivarna handgjorda eller "custom"-knivar om ni så vill. Citationstecknen är inte där för att vara ironisk utan för att definitionen av begreppet varierar. 

En recension av den här modellen kommer senare. Något säger mig även att det inte är den sista kniven från Zitoon som kommer att synas här på bloggen. 




/ J - améliore son français

#knivesandbikes #knivigtvarre

måndag 15 augusti 2022

Ny kniv - Camillus Bushcrafter 8.5"

Dags för en premiär både för bloggen och för mig. En första Camillus. Ett amerikanskt märke med anor och mycket historia då det grundades redan 1876. Något som gärna framhävs både på företagets hemsida och Instagram. Något mindre information återfinns om det faktum att företaget gick i konkurs under tämligen spektakulära förhållanden 2007. Märket återuppstod emellertid tämligen snabbt men som just det, ett varumärke och inte längre ett fristående företag. De som då köpte Camillus heter Acme United Corporation. Det var ett namn som jag enbart trodde existerade i serietidnings- och filmvärlden ltillsammans med telefonnummer som börjar på 555. 

Annars är det lite av samma öde som rönt många amerikanska märken under senare årtionden. Nyligen hände exakt samma sak med SOG och Cold Steel som nu sorterar under samma moderbolag (GSM Outdoors) och tidigare köptes Gerber upp av Fiskars till exempel. 

Det är mot den bakgrunden som nysatsningarna från de här företagen skall ses. Frågan är dock om deras produkter är värda att satsa på? Att de inte är vad de var är säkert alldeles sant. Istället är frågan om de nya knivarna håller måttet? 

Det ämnar jag försöka utröna genom att testa och recensera ett antal knivar från Camillus Brand som de numera heter. I alla fall gör de det på Instagram. Först ut är den här kniven kallad Bushcrafter 8.5"

Camillus Bushcrafter 8.5"


Bushcrafter är en synnerligen stabil kniv som redan i teorin och på bild såg vettig ut. En stadig ram med ett par rejäla bitar Micarta på utsidan till handtag kompletteras med ett drop point-blad som fälls ut med tumknoppar. Låser gör kniven med en back lock vilket känns helt rätt i sammanhanget. Konstruktionen måhända inte är innovativ men det är inte heller något jag kräver av en kniv med namnet Bushcrafter.

Lika rätt känns stålet som är svenskt, Sandviks 12C27 eller "Moraknivsstålet" som det länge var känt som. Sedan hävdar Camillus att bladet är "Titanium bonded", vad det nu är och att det på något vis skall göra bladet starkare. Just den biten är jag aningen skeptisk till men lovar att återkomma när jag vet mer kring vad som avses. 

En stadig lock back kniv med Micarta i handtaget och 12C27 i bladet


Camillus verkar tro på konceptet då det redan från början handlar om en en liten familj. Det här är är storebror bland fällknivarna och den finns även i mindre version med en totallängd på 6.75" istället för de åtta och en halv tum som den här mäter. Sedan finns en fastbladad version med samma samma namn och längd som den här kniven med faktiskt nästan helt annan form på både skaft och blad. 

Enligt uppgift skall den här specifika modellen dessutom vara tillverkad i USA. Jag måste säga att det ser lovande ut så här långt. Jag kan redan nu utlova presentationer av ytterligare fällknivar från Camillus inom en relativt snar framtid jämte ett par små fastbladare. 







/ J - kikar på något nygammalt

#knivesandbikes #knivigtvarre

söndag 14 augusti 2022

Recension Civivi Conspirator

 

-  Kanske Civivis bästa kniv så här långt!

För ovanlighets skull tänkte jag att recensionen skulle inledas med en som det heter på engelska "spoiler". Det här är nämligen bland det bästa som Civivi åstadkommit så här långt. Den här kniven kallad Conspirator är en så pass bra EDC-kniv att den hamnar i topp bland de jag prövat och det är några stycken vid det här laget.

Även solen har sina fläckar heter det men de är inte många i det här fallet. Är det något man ogillar så handlar det snarare om preferenser än tillkortakommanden från knivens sida. Av det skälet kan alla som gillar det "småländska sågverket" sluta läsa här för det är semesterstängt. 

Civivi C21006-DS1Conspirator 


Som med alla modeller från Civivi Knives finns även Conspirator i ett flertal versioner redan från början. Den här kniven kan fås med handtagssidor i trä eller Micarta till exempel och på samma vis kan kniven fås med eller utan damascus eller snarare mönstervällt stål i bladet. Sedan är det inte en alltför vild gissning att den kommer att släppas i ännu fler varianter beroende på framtida popularitet. Det är ett förfarande som flera tillverkare har börjat nyttja och Civivi tillhör dem som närmast gjort det till en konstart. 

En kniv vacker att se på men som även är praktisk
Conspirator är en mycket kompetent EDC-kniv som därtill är trevlig att vila ögonen på


Twitterversion: Civivi Conspirator är ett gott exempel på varför konkurrenterna måste se upp. Det är en MYCKET bra EDC-kniv som både är praktisk och snygg att se på!


Blad


Bladet på det här specifika exemplaret är en skönhet. Det sagt av en man som inte ens är särskilt förtjust i mönstervällda blad. Men omväxling förnöjer och de ingående stålen är av god kvalitet och det är välgjort, så varför inte? Mönstret är i det är här fallet mycket distinkt och passar knivens formspråk i övrigt enligt mitt tycke. 

Till formatet är det en klassisk drop point det handlar om. Slipningen är hög och sedan har spetsen accentuerats av en liten falskegg. Utmärkande för bladet förutom mönstret är att det är tämligen högt med sina 30 mm till en total längd av 8,8 cm. Eftersom slipningen är flat till nästan hela bladets höjd ger det goda grundegenskaper för en kniv som skär bra i exempelvis vissa livsmedel och material som smiter åt kring bladet som kartong. 

Drop point-bladets utseende förstärks av en liten falskegg och ett par skåror utöver mönstret


Med mönstret följer även att stålet inte är detsamma som i andra versioner då man i dem hittar Nitro-V. Här är det en mix av 9Cr18MoV vilket är ett av de finare "bokstavsstålen" från Kina och 15N20 om jag minns rätt. Det senare är ett stål med hög nickelhalt vilket ger kontrasten i mönstret. Enligt uppgift skall bladet vara handpolerat. 

Som alla knivblad från Civivi är märkningen mycket diskret, i det här fallet obefintlig


De räfflor som finns på bladryggen ger gott fäste för tummen eller ett pekfinger utan att vara alltför aggressiva vilket uppskattas. De sträcker sig även ovanligt långt ut på bladet vilket ger möjliget till variation. 

Det går bra att tälja så länge träet inte är alltför hårt



Den första uppgiften kallade jag den här bilden. Inte betungande men tämligen avslöjande, att tillreda en delikat smörgås av en ciabatta med tomater, mozzarella, salami, olivolja och svartpeppar


Det första kniven fick bita i efter det att bladet tvättats var ingredienser till en schysst macka vilket innebar bröd, ost och tomater. Ingen egentlig utmaning för en bra kniv men tomaterna säger något om geometrin. I det här fallet hjälper även höjden på bladet till. Det skall vara snygga skivor och klyftor! För er som inte bryr sig om det rekommenderar jag att låta bli kniven och drämma till tomaten med knytnäven istället och sedan kasta den på smörgåsen. Slutsatsen blev att Conspirator duger som picknick-kniv.

Ännu bättre är att Conspirator fungerar mycket väl i vad jag brukar referera till som "vardagsmaterial". Nu ser de lite olika ut beroende på vem man är, vart man bor och vad man arbetar med. Men exempel på dylika är papp och kartong, tejp av olika slag, snören, rep och tamp, nylon- och buntband, krymp- och hårdplast samt textilier. Till att hantera de flesta av dem är den här kniven också bra. Inte minst är spetsen utmärkt för penetration då den är tunn och vass. Den är inte bräcklig men så pass delikat att jag rekommenderar att undvika alla bändade rörelser. Möjligen kan jag tycka att stålet kunde hålla skärpan lite bättre. Det är mer en känsla än något annat. I gengäld svarar eggen bra på både strigel och bryne. 

Sedan var det trä. Även på det här området får den här kniven godkänt. Särskilt efter det att jag sett över eggen en smula. Originaleggen var inte den skarpaste, särskilt inte åt spetsen till. Conspirator är om inte bäst i klassen fullt ok så länge träet inte är för hårt. Då vill handtaget gnaga lite på handen. 



Handtag


Civivi börjar kunna det här med handtag vid det här laget och även om utseendena varierar och de har ett mycket omfattande utbud av olika material och ytbehandlingar så är grunden ofta densamma. Det innebär en ram i stål, 1,5mm grov i det här fallet, som sedan lättats kraftigt genom att material avlägsnats. Handtaget är öppet i ryggen och där hittas två stycken timglasformade distanser som skruvats på plats med T8 skruvar i två fästpunkter. De är förtjänstfullt försänkta i handtagssidorna. Samma storlek på skruv hittas på den justerbara pivot-skruven för övrigt. 

Utanpå ramen återfinns sedan skollor som på den här versionen är gjorda av grön Micarta. Färgen är så mörk att den nästan kan se lite grå eller svart ut i vissa vinklar. Dessutom har Micarta den egenskapen att det åldras vilket ger patina över tid. Eller brutalt uttryckt, fukt, slitage och handsvett får det att ändra karaktär. En sympatisk egenskap hos ett konstmaterial då det skänker lite personlighet även åt masstillverkade produkter. 

Handtagsformen är tämligen enkel och passar därmed många olika handtyper och storlekar på händer


Conspirator är en lätt kniv utan att tillhöra de allra mest ultimata i det hänseendet. Men vikten är respektabla 107 gram. På längden mäter handtaget 11,7 cm och det är 1,3 cm tjockt samt 2,25 cm högt. Micarta-sidorna är inte helt rundade men väl avfasade och därmed mjuka mot handen. För att understryka den rundade känslan höjer sig ramen en smula över sidorna hela vägen runt handtaget. Ett val som jag vet att inte alla uppsakttar av någon anledning. Är det konsekvent gjort är det inget jag bekymrar mig över. 

Micarta i det här utförandet är inte det grövsta av material men ger ändå ett visst fäste mot huden. 

Den öppna ryggen ger en vy över den mycket lättade ramen inuti handtaget


I hand är Conspirator inte överraskande alls och det är mycket positivt i det här fallet. Alla grepp fungerar helt enkelt. Det gäller hammargrepp, sabelgrepp, omvända grepp och så vidare. 


Som synes är Conspirator en medelstor kniv. Handtaget är mycket bekvämt i alla de vanliga greppen, inklusive de omvända


Civivi har på den här och flera andra knivar valt att skippa ett fånglinehål till förmån för en bult att lägga ett snöre runt för den som absolut måste ha det på sina fällnivar. En utmärkt lösning som gör att jag och andra som inte gillar dem slipper se hål i handtaget samtidigt som de faktiskt kan vara bra att ha, särskilt om man är till sjöss mycket. Ingen vill tappa sin kniv i en sjö eller i ett hav. Ni vet, att höra ett "plums" följt av ett bistert konstaterande "den flyter inget vidare"!


Öppning och lås


Att öppna och stänga Conspirator är en fröjd och glädje vare sig man är kniventusiast eller ej. Det kommer an på två saker, låskonstruktionen och hur lätt bladet svingar ut och in. Kullager gör sitt till i det fallet. 

Flipperfenan är den huvudsakliga metoden för att fälla ut bladet men det finns fler


Den här kniven tillhör dem som kan öppnas i princip hur som helst. Vare sig den räcks över till en van knivhanterare eller en nybörjare så får vederbörande fram bladet. Det är nämligen inte givet i flipper och "front flipperns" tidevarv. Om du inte tror mig så räck över en front flipper till en icke-knivintresserad person. 

Conspirator kan nämligen med lätthet öppnas med två händer om någon känner för det. Motståndet från kulan som håller bladet på plats är inte överdrivet och skåran i bladet ger bra fäste utöver att bladet sticker ut så mycket att det ger gott grepp ändå. Samma skåror gör även att kniven enkelt kan manövreras med tummen, både långsamt och kvickt. På samma vis fungerar en "pekfingersnärt" på baksidan av bladet för att fälla ut detsamma. 

Kniven kan även fällas ut med hjälp av låset eller skårorna i bladet


Utöver det fungerar låset så att om det deaktiveras kan bladet svingas både ut och in. Den är då närmast att likna vid en "gravity knife" men nämn inte det till någon lagstiftare. Faktum är att bladet öppnas så snabbt att man måste hålla igen för att det inte skall studsa tillbaka igen innan låset hinner aktiveras. 

Den tänkta huvudmetoden att manipulera bladet är dock via en flipperfena. Tack vare att bladet löper så extremt lätt fungerar den mycket väl även om den inte är optimalt konstruerad. Det går att missa att fälla ut bladet men det kräver närmast en medveten handling. Några räfflor ger fäste och den hittas där den skall. Inga problem alls att lära sig. Däremot är motståndet i låset som håller bladet på plats i stängt läge för litet för att flippern skall tillhöra de snabbaste. 

En god vy över hur ett "plunge"- eller button lock ser ut


Låset är ett så kallat button lock. En konstruktion som jag tidigt kom i kontakt med via en Böker Speed lock, en automatkniv. På dem har den här typen av lås varit använda mycket länge. Konstruktionen är enkel, en knapp på utsidan gör att du kan pressa en fjäderbelastad stång åt sidan. På insidan är den assymetrisk. Den har en tunnare del som gör att bladet kan röra sig fritt och en tjockare del som går emot bladbasen vilket klämmer bladet mellan bladstoppet och den rörliga bulten. Den enda egentliga nackdelen med låstypen är att den kräver hög precision i tillverkningen för att inte glappa samt att den innhåller en mycket mycket liten fjäder som inte bör tappas bort om kniven demonteras. 

Sen är inte låstypen av "hard use"-karaktär. Det vill säga de kan inte utstå samma misshandel som säg ett Tri-Ad lås eller liknande. Men så är inte heller Conspirator en fällbar spade så det bekommer inte mig. Funktionen är nämligen exemplarisk. Lätt att hitta, lätt att aktivera och väl fungerande när det gäller att hålla bladet på plats utan rörels i någon dimension. 



Att bära


Även i fickan är Conspirator en behaglig bekantskap. Förvisso är den inte helt liten men heller ingen gigant som jag beskrivit ovan. Vikten är inte heller den ett bekymmer. När det paras med ett material som är glatt nog för att tyg skall kunna glida mellan clipet och handtagssidorna får du en kniv som är enkelt att både dra och stoppa undan igen. 

Alla hörn är tacknämligt rundade och mjuka och den flipperfena som finns är både liten och sällskapligt utformad. 

Clipet tillhör Civivis standard vilket innebär god funktion men att det inte är det mest spännande i universum


Clipet kommer monterat på höger sida men kan skiftas för den som är vänsterhänt eller bara vill bära sin kniv på den sidan. Det är ett av Civivis standardclip vilket innebär ett ett "deep carry"-clip som låter kniven sitta djupt i fickan. Materialet är stål och det är sedan vikt till en mjuk rundad sväng. Som tur var är handtaget långt nog för att den änden skall hamna utanför handen. Annars har den typen av clip en tendens att skava mot huden men inte i det här fallet. 

Spänsten är god och utrymmet under tillräckligt stort för de flesta grovlekar på tyg. Extra upprymme erhålls genom att skruvarna som håller clipet på plats är försänkta. Storleken på skruvarna är T6. Däremot är själva clipet inte monterat i micartan, vilket varit optimalt utan ovanpå. Men utrymmet räcker som sagt till och clipet gör precis vad som förväntas. Det är inte exklusivt men funktionellt och det svarta passar just den här knivens färgskala. 




Sammanfattningsvis


Ett problem, även om det är ett tämligen engenämt sådant, med att recensera knivar från Civivi är att de släpper så många modeller. Det sker dessutom frekvent. Nivån på produkterna är även mycket hög och framförallt jämn. Det gör att det dels är svårt att hitta särskilt mycket negativt att kritisera som inte är kopplat till tycke och smak men även att det är svårt att välja vad man skall titta på, pröva och sedan recensera. Fördelen är förstås att det som kund är svårt att välja "fel". 

Conspirator valdes för att den i mitt tycke har en närmast ideal storlek för "EDC" eller ren vardags/brukskniv. Inte för liten och inte för stor. Därtill är de övergripande linjerna enkla och harmoniska vilket jag generellt tycker om.  Sedan är handtaget okomplicerat till formen vilket oftast ger en god komfort och i bästa fall ergonomi. Så är fallet med den här kniven. 

Det i kombination med tidigare erfarenheter gjorde att förväntningarna på den här kniven var tämligen uppskruvade måste jag säga. 

Conspirator är en utmärkt EDC-kniv. Här i sällskap med en mindre Civivi Lumi


Frågan är då om den motsvarade dem? Faktum är att Conspirator till största delen gör det. En av få saker jag inte var helt nöjd med var den initiala skärpan på bladet som kunde varit bättre. Men det är ju lätt åtgärdat och mycket mer negativt har jag inte att komma med. Istället är kniven precis så snygg och elegant som jag uppfattade den på bilder och sedan är det själva handhavandet, att fälla ut och in bladet på Conspirator. 

Den här punkten brukar inte vara den mest avgörande för hur jag uppfattar en kniv men här det så påtagligt väl gjort att det förtjänar att lyftas fram lite extra. Gången är extremt mjuk tack vare hög tillverkningsprecision och kapslade keramiska kullager. När det sedan paras med ett korrekt utfört "button lock" har du en stresskula i knivhamn i deluxe-utförande. Den här kniven kan du leka med länge! Möjligen med undantag om du är flipper-konnesör och vill att den skall vara extremt kraftfull. 

Sedan blir det inte sämre av att kniven faktiskt är mycket praktisk. Bladet gör det knivblad skall, det vill säga skär bra och penetrerar väl. Särskilt som bladet är lite bredare vilket ger mer stadga vid genomgående skär, särskilt i mjukare material. Eggen kunde som sagt varit bättre och kanske även skärpeuthålligheten. Men geometrin är korrekt vilket är viktigare. Handtaget är bekvämt och fungerar  till flesta händer jag kan komma på. Förutom mig själv har den som oftast testats på några andra medlemmar i hushållet som har andra handstorlekar än jag. Domen lyder att formen fungerar bra!

Civivi Conspirator i naturmiljö med havet i bakgrunden
En vacker kniv i vacker miljö på svenska västkusten, Civivi Conspirator

Efter att haft den här kniven ett tag, snart tre månader, måste jag säga att Conspirator är en excellent fickkniv. Den är snygg att se på, lätt att bära, enkel att handha och har godkända material. Därtill skär den bra och känns sympatisk i hand. 

Så om du skall köpa den här kniven eller inte hänger mer på utseendet. Storleken är annan fördel då den tillhör de större i Civivis katalog. Föredrar man något annat så finns det gott om alternativ att välja på. Exempelvis den mindre Altus som bjuder på ett liknande formspråk. Detsamma gäller om du inte uppskattar det mörka damascus-bladet på den här kniven. 

Men själva plattformen, modellen Conspirator är riktigt sympatisk. Prislappen hamnar strax över tusenlappen beroende på utförande. 





Specifikation:


Längd utfälld: 206 mm
Längd hopfälld: 117 mm
Vikt: 107 g (vägd av mig), uppgiven 105,6 g
Bladlängd: 88 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Damascus, 9Cr18MoV/15N20
Handtag: Micarta
Lås: Button lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina



/ J - inte så konspiratorisk