Även solen har sina fläckar heter det men de är inte många i det här fallet. Är det något man ogillar så handlar det snarare om preferenser än tillkortakommanden från knivens sida. Av det skälet kan alla som gillar det "småländska sågverket" sluta läsa här för det är semesterstängt.
|
Civivi C21006-DS1Conspirator
|
Som med alla modeller från
Civivi Knives finns även Conspirator i ett flertal versioner redan från början. Den här kniven kan fås med handtagssidor i trä eller Micarta till exempel och på samma vis kan kniven fås med eller utan damascus eller snarare mönstervällt stål i bladet. Sedan är det inte en alltför vild gissning att den kommer att släppas i ännu fler varianter beroende på framtida popularitet. Det är ett förfarande som flera tillverkare har börjat nyttja och Civivi tillhör dem som närmast gjort det till en konstart.
|
Conspirator är en mycket kompetent EDC-kniv som därtill är trevlig att vila ögonen på |
Twitterversion: Civivi Conspirator är ett gott exempel på varför konkurrenterna måste se upp. Det är en MYCKET bra EDC-kniv som både är praktisk och snygg att se på!
Blad
Bladet på det här specifika exemplaret är en skönhet. Det sagt av en man som inte ens är särskilt förtjust i mönstervällda blad. Men omväxling förnöjer och de ingående stålen är av god kvalitet och det är välgjort, så varför inte? Mönstret är i det är här fallet mycket distinkt och passar knivens formspråk i övrigt enligt mitt tycke.
Till formatet är det en klassisk drop point det handlar om. Slipningen är hög och sedan har spetsen accentuerats av en liten falskegg. Utmärkande för bladet förutom mönstret är att det är tämligen högt med sina 30 mm till en total längd av 8,8 cm. Eftersom slipningen är flat till nästan hela bladets höjd ger det goda grundegenskaper för en kniv som skär bra i exempelvis vissa livsmedel och material som smiter åt kring bladet som kartong.
|
Drop point-bladets utseende förstärks av en liten falskegg och ett par skåror utöver mönstret |
Med mönstret följer även att stålet inte är detsamma som i andra versioner då man i dem hittar Nitro-V. Här är det en mix av 9Cr18MoV vilket är ett av de finare "bokstavsstålen" från Kina och 15N20 om jag minns rätt. Det senare är ett stål med hög nickelhalt vilket ger kontrasten i mönstret. Enligt uppgift skall bladet vara handpolerat.
|
Som alla knivblad från Civivi är märkningen mycket diskret, i det här fallet obefintlig |
De räfflor som finns på bladryggen ger gott fäste för tummen eller ett pekfinger utan att vara alltför aggressiva vilket uppskattas. De sträcker sig även ovanligt långt ut på bladet vilket ger möjliget till variation.
|
Det går bra att tälja så länge träet inte är alltför hårt |
|
Den första uppgiften kallade jag den här bilden. Inte betungande men tämligen avslöjande, att tillreda en delikat smörgås av en ciabatta med tomater, mozzarella, salami, olivolja och svartpeppar |
Det första kniven fick bita i efter det att bladet tvättats var ingredienser till en schysst macka vilket innebar bröd, ost och tomater. Ingen egentlig utmaning för en bra kniv men tomaterna säger något om geometrin. I det här fallet hjälper även höjden på bladet till. Det skall vara snygga skivor och klyftor! För er som inte bryr sig om det rekommenderar jag att låta bli kniven och drämma till tomaten med knytnäven istället och sedan kasta den på smörgåsen. Slutsatsen blev att Conspirator duger som picknick-kniv.
Ännu bättre är att Conspirator fungerar mycket väl i vad jag brukar referera till som "vardagsmaterial". Nu ser de lite olika ut beroende på vem man är, vart man bor och vad man arbetar med. Men exempel på dylika är papp och kartong, tejp av olika slag, snören, rep och tamp, nylon- och buntband, krymp- och hårdplast samt textilier. Till att hantera de flesta av dem är den här kniven också bra. Inte minst är spetsen utmärkt för penetration då den är tunn och vass. Den är inte bräcklig men så pass delikat att jag rekommenderar att undvika alla bändade rörelser. Möjligen kan jag tycka att stålet kunde hålla skärpan lite bättre. Det är mer en känsla än något annat. I gengäld svarar eggen bra på både strigel och bryne.
Sedan var det trä. Även på det här området får den här kniven godkänt. Särskilt efter det att jag sett över eggen en smula. Originaleggen var inte den skarpaste, särskilt inte åt spetsen till. Conspirator är om inte bäst i klassen fullt ok så länge träet inte är för hårt. Då vill handtaget gnaga lite på handen.
Handtag
Civivi börjar kunna det här med handtag vid det här laget och även om utseendena varierar och de har ett mycket omfattande utbud av olika material och ytbehandlingar så är grunden ofta densamma. Det innebär en ram i stål, 1,5mm grov i det här fallet, som sedan lättats kraftigt genom att material avlägsnats. Handtaget är öppet i ryggen och där hittas två stycken timglasformade distanser som skruvats på plats med T8 skruvar i två fästpunkter. De är förtjänstfullt försänkta i handtagssidorna. Samma storlek på skruv hittas på den justerbara pivot-skruven för övrigt.
Utanpå ramen återfinns sedan skollor som på den här versionen är gjorda av grön Micarta. Färgen är så mörk att den nästan kan se lite grå eller svart ut i vissa vinklar. Dessutom har Micarta den egenskapen att det åldras vilket ger patina över tid. Eller brutalt uttryckt, fukt, slitage och handsvett får det att ändra karaktär. En sympatisk egenskap hos ett konstmaterial då det skänker lite personlighet även åt masstillverkade produkter.
|
Handtagsformen är tämligen enkel och passar därmed många olika handtyper och storlekar på händer |
Conspirator är en lätt kniv utan att tillhöra de allra mest ultimata i det hänseendet. Men vikten är respektabla 107 gram. På längden mäter handtaget 11,7 cm och det är 1,3 cm tjockt samt 2,25 cm högt. Micarta-sidorna är inte helt rundade men väl avfasade och därmed mjuka mot handen. För att understryka den rundade känslan höjer sig ramen en smula över sidorna hela vägen runt handtaget. Ett val som jag vet att inte alla uppsakttar av någon anledning. Är det konsekvent gjort är det inget jag bekymrar mig över.
Micarta i det här utförandet är inte det grövsta av material men ger ändå ett visst fäste mot huden.
|
Den öppna ryggen ger en vy över den mycket lättade ramen inuti handtaget |
I hand är Conspirator inte överraskande alls och det är mycket positivt i det här fallet. Alla grepp fungerar helt enkelt. Det gäller hammargrepp, sabelgrepp, omvända grepp och så vidare.
|
Som synes är Conspirator en medelstor kniv. Handtaget är mycket bekvämt i alla de vanliga greppen, inklusive de omvända |
Civivi har på den här och flera andra knivar valt att skippa ett fånglinehål till förmån för en bult att lägga ett snöre runt för den som absolut måste ha det på sina fällnivar. En utmärkt lösning som gör att jag och andra som inte gillar dem slipper se hål i handtaget samtidigt som de faktiskt kan vara bra att ha, särskilt om man är till sjöss mycket. Ingen vill tappa sin kniv i en sjö eller i ett hav. Ni vet, att höra ett "plums" följt av ett bistert konstaterande "den flyter inget vidare"!
Öppning och lås
Att öppna och stänga Conspirator är en fröjd och glädje vare sig man är kniventusiast eller ej. Det kommer an på två saker, låskonstruktionen och hur lätt bladet svingar ut och in. Kullager gör sitt till i det fallet.
|
Flipperfenan är den huvudsakliga metoden för att fälla ut bladet men det finns fler |
Den här kniven tillhör dem som kan öppnas i princip hur som helst. Vare sig den räcks över till en van knivhanterare eller en nybörjare så får vederbörande fram bladet. Det är nämligen inte givet i flipper och "front flipperns" tidevarv. Om du inte tror mig så räck över en front flipper till en icke-knivintresserad person.
Conspirator kan nämligen med lätthet öppnas med två händer om någon känner för det. Motståndet från kulan som håller bladet på plats är inte överdrivet och skåran i bladet ger bra fäste utöver att bladet sticker ut så mycket att det ger gott grepp ändå. Samma skåror gör även att kniven enkelt kan manövreras med tummen, både långsamt och kvickt. På samma vis fungerar en "pekfingersnärt" på baksidan av bladet för att fälla ut detsamma.
|
Kniven kan även fällas ut med hjälp av låset eller skårorna i bladet |
Utöver det fungerar låset så att om det deaktiveras kan bladet svingas både ut och in. Den är då närmast att likna vid en "gravity knife" men nämn inte det till någon lagstiftare. Faktum är att bladet öppnas så snabbt att man måste hålla igen för att det inte skall studsa tillbaka igen innan låset hinner aktiveras.
Den tänkta huvudmetoden att manipulera bladet är dock via en flipperfena. Tack vare att bladet löper så extremt lätt fungerar den mycket väl även om den inte är optimalt konstruerad. Det går att missa att fälla ut bladet men det kräver närmast en medveten handling. Några räfflor ger fäste och den hittas där den skall. Inga problem alls att lära sig. Däremot är motståndet i låset som håller bladet på plats i stängt läge för litet för att flippern skall tillhöra de snabbaste.
|
En god vy över hur ett "plunge"- eller button lock ser ut |
Låset är ett så kallat button lock. En konstruktion som jag tidigt kom i kontakt med via en Böker Speed lock, en automatkniv. På dem har den här typen av lås varit använda mycket länge. Konstruktionen är enkel, en knapp på utsidan gör att du kan pressa en fjäderbelastad stång åt sidan. På insidan är den assymetrisk. Den har en tunnare del som gör att bladet kan röra sig fritt och en tjockare del som går emot bladbasen vilket klämmer bladet mellan bladstoppet och den rörliga bulten. Den enda egentliga nackdelen med låstypen är att den kräver hög precision i tillverkningen för att inte glappa samt att den innhåller en mycket mycket liten fjäder som inte bör tappas bort om kniven demonteras.
Sen är inte låstypen av "hard use"-karaktär. Det vill säga de kan inte utstå samma misshandel som säg ett Tri-Ad lås eller liknande. Men så är inte heller Conspirator en fällbar spade så det bekommer inte mig. Funktionen är nämligen exemplarisk. Lätt att hitta, lätt att aktivera och väl fungerande när det gäller att hålla bladet på plats utan rörels i någon dimension.
Att bära
Även i fickan är Conspirator en behaglig bekantskap. Förvisso är den inte helt liten men heller ingen gigant som jag beskrivit ovan. Vikten är inte heller den ett bekymmer. När det paras med ett material som är glatt nog för att tyg skall kunna glida mellan clipet och handtagssidorna får du en kniv som är enkelt att både dra och stoppa undan igen.
Alla hörn är tacknämligt rundade och mjuka och den flipperfena som finns är både liten och sällskapligt utformad.
|
Clipet tillhör Civivis standard vilket innebär god funktion men att det inte är det mest spännande i universum |
Clipet kommer monterat på höger sida men kan skiftas för den som är vänsterhänt eller bara vill bära sin kniv på den sidan. Det är ett av Civivis standardclip vilket innebär ett ett "deep carry"-clip som låter kniven sitta djupt i fickan. Materialet är stål och det är sedan vikt till en mjuk rundad sväng. Som tur var är handtaget långt nog för att den änden skall hamna utanför handen. Annars har den typen av clip en tendens att skava mot huden men inte i det här fallet.
Spänsten är god och utrymmet under tillräckligt stort för de flesta grovlekar på tyg. Extra upprymme erhålls genom att skruvarna som håller clipet på plats är försänkta. Storleken på skruvarna är T6. Däremot är själva clipet inte monterat i micartan, vilket varit optimalt utan ovanpå. Men utrymmet räcker som sagt till och clipet gör precis vad som förväntas. Det är inte exklusivt men funktionellt och det svarta passar just den här knivens färgskala.
Sammanfattningsvis
Ett problem, även om det är ett tämligen engenämt sådant, med att recensera knivar från Civivi är att de släpper så många modeller. Det sker dessutom frekvent. Nivån på produkterna är även mycket hög och framförallt jämn. Det gör att det dels är svårt att hitta särskilt mycket negativt att kritisera som inte är kopplat till tycke och smak men även att det är svårt att välja vad man skall titta på, pröva och sedan recensera. Fördelen är förstås att det som kund är svårt att välja "fel".
Conspirator valdes för att den i mitt tycke har en närmast ideal storlek för "EDC" eller ren vardags/brukskniv. Inte för liten och inte för stor. Därtill är de övergripande linjerna enkla och harmoniska vilket jag generellt tycker om. Sedan är handtaget okomplicerat till formen vilket oftast ger en god komfort och i bästa fall ergonomi. Så är fallet med den här kniven.
Det i kombination med tidigare erfarenheter gjorde att förväntningarna på den här kniven var tämligen uppskruvade måste jag säga.
|
Conspirator är en utmärkt EDC-kniv. Här i sällskap med en mindre Civivi Lumi |
Frågan är då om den motsvarade dem? Faktum är att Conspirator till största delen gör det. En av få saker jag inte var helt nöjd med var den initiala skärpan på bladet som kunde varit bättre. Men det är ju lätt åtgärdat och mycket mer negativt har jag inte att komma med. Istället är kniven precis så snygg och elegant som jag uppfattade den på bilder och sedan är det själva handhavandet, att fälla ut och in bladet på Conspirator.
Den här punkten brukar inte vara den mest avgörande för hur jag uppfattar en kniv men här det så påtagligt väl gjort att det förtjänar att lyftas fram lite extra. Gången är extremt mjuk tack vare hög tillverkningsprecision och kapslade keramiska kullager. När det sedan paras med ett korrekt utfört "button lock" har du en stresskula i knivhamn i deluxe-utförande. Den här kniven kan du leka med länge! Möjligen med undantag om du är flipper-konnesör och vill att den skall vara extremt kraftfull.
Sedan blir det inte sämre av att kniven faktiskt är mycket praktisk. Bladet gör det knivblad skall, det vill säga skär bra och penetrerar väl. Särskilt som bladet är lite bredare vilket ger mer stadga vid genomgående skär, särskilt i mjukare material. Eggen kunde som sagt varit bättre och kanske även skärpeuthålligheten. Men geometrin är korrekt vilket är viktigare. Handtaget är bekvämt och fungerar till flesta händer jag kan komma på. Förutom mig själv har den som oftast testats på några andra medlemmar i hushållet som har andra handstorlekar än jag. Domen lyder att formen fungerar bra!
|
En vacker kniv i vacker miljö på svenska västkusten, Civivi Conspirator |
Efter att haft den här kniven ett tag, snart tre månader, måste jag säga att Conspirator är en excellent fickkniv. Den är snygg att se på, lätt att bära, enkel att handha och har godkända material. Därtill skär den bra och känns sympatisk i hand.
Så om du skall köpa den här kniven eller inte hänger mer på utseendet. Storleken är annan fördel då den tillhör de större i Civivis katalog. Föredrar man något annat så finns det gott om alternativ att välja på. Exempelvis den mindre Altus som bjuder på ett liknande formspråk. Detsamma gäller om du inte uppskattar det mörka damascus-bladet på den här kniven.
Men själva plattformen, modellen Conspirator är riktigt sympatisk. Prislappen hamnar strax över tusenlappen beroende på utförande.
Specifikation:
Längd utfälld: 206 mm
Längd hopfälld: 117 mm
Vikt: 107 g (vägd av mig), uppgiven 105,6 g
Bladlängd: 88 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Damascus, 9Cr18MoV/15N20
Handtag: Micarta
Lås: Button lock
Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina
/ J - inte så konspiratorisk